Ronde 1: nieuw, nieuw, nieuw!

Remon glunderend bij zijn rentree

SLIEDRECHT – De strijd om het kampioenschap is gestart, reporter Rick Stuij doet verslag van de eerste ronde van de reguliere competitie van Schaakvereniging Sliedrecht:

Nieuwe ronde
Donderdag 7 september stond bij menig lid van Schaakvereniging Sliedrecht rood omcirkeld in de agenda. De eerste ronde van het nieuwe seizoen! Er werden maar liefst 23 borden bezet door routiniers, debutanten en alles daartussen.

Nieuwe kansen
Kansen, die moeten verzilverd worden! Mark van Hulst neemt zichzelf dat ter harte. Hij kwam goed uit de opening tegen Martijn Stoker en speelde een sterke partij. Uiteindelijk had Mark zelfs mogelijk kunnen winnen, maar onder tijdsdruk moest het kersverse Lid van Verdienste genoegen nemen met een remise. Een mooi eerste resultaat!
Remon Wismeijer is terug van weggeweest en heeft niet stilgezeten. Tjerry Hut merkte dit al vroeg in de partij, want er was geen doorkomen aan. Lang leek het op een remise af te stevenen, maar diep in het eindspel kon Tjerry de partij in zijn voordeel beslissen door een goede positionering van zijn toren.

Yacintha is het schaken nog niet verleerd

Rik Versteeg schaakte overtuigend tegen Wim Pool en creëerde kansen in gevaarlijk uitziende stellingen. Deze liet hij niet onbenut: in het eindspel kwam Rik zelfs een pion voor te staan. Wim kreeg het hierdoor behoorlijk lastig, maar kon uiteindelijk dankzij zijn randpion toch de winst veiligstellen.
Kansen kun je soms ook afdwingen, bijvoorbeeld door een verassend offer te verrichten. Justin de Ruyter dacht even goud in handen te hebben door zo’n manoeuvre te realiseren tegen Peter Vis. Het kwaliteitsoffer werd direct opgevolgd door een remiseaanbod, wat Peter al gauw wegwuifde. De stelling was onhoudbaar voor Justin, die het punt moest afstaan.

Nieuwe gezichten
De eerste ronde was er ook een van nieuwe gezichten. Verschillende debutanten maakten zich op om voor het eerst deel te nemen aan de interne seniorencompetitie. Een van deze nieuwe gezichten is Yacintha van Doorn. Zij is vroeger jeugdspeler geweest bij een vereniging elders en kon het edele schaakspel niet langer weerstaan. Ze nam het op tegen Henk Prins. Na een scherpe opening moest Yacintha een stuk afstaan, waardoor de puzzelcomponist het punt kon buitmaken. Ze liet een goede indruk achter en de punten zullen ongetwijfeld snel volgen!

Micha gefocust in het eindspel

Micha de Jong is een van de doorstromers van de jeugd. Hij mocht gelijk aanschuiven tegenover zijn leermeester Joost Stoker. Ze raakten in een interessante stelling verwikkeld, die zich ontwikkelde tot een gevaarlijk eindspel. Joost benutte hier het verschil in ervaring om het punt veilig te stellen. Een zwaarbevochten zege op Micha, die na zijn indrukwekkende winst in groep 3 van het Vakantietoernooi des te meer bewijst een aanstormend talent te zijn.

Er is ook een nieuw gezicht op de redactie. U mag best weten: ik haat spelfouten. Toch maakte ik fouten in mijn spel tegen Tim Schakel. Tim leidde in een redelijk gesloten stelling mijn paarden om de tuin, wat uiteindelijk mijn capitulatie teweegbracht. De overige uitslagen zijn hier terug te vinden. Donderdag 14 september staat de 2e ronde van de interne competitie op het programma.

Rick Stuij

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie