RSB 2 lijdt pijnlijke, maar hoopgevende nederlaag tegen De IJssel 1

Semi-teamleider Tjerry scoorde wel

Semi-teamleider Tim de Waard praat ons bij….

SLIEDRECHT – Op 26 oktober stroomde De Havik weer traditioneel vol. Veel enthousiaste schakers maakten zich op voor drie spectaculaire Rapid-partijen. Tussen al die ontspannen gezichten liep echter ook een persoon met een cortisolgehalte waar je u tegen zegt: Tim de Waard. Hij liep vanaf half 8 driftig met borden, stukken en klokken te slepen, halfhartig gesteund door Tjerry Hut, die geen last had van stress, maar wel van cholesterol na zijn bezoek aan de lokale snackbar. Wat bezielde hen?

Rond kwart voor 8 viel het kwartje: acht vreemde schakers van schaakvereniging De IJssel bestormden De Havik en namen snel hun plaatsen in in de stille bovenzaal. Dat was het natuurlijk! Het tweede RSB team van Sliedrecht speelde zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen het sterke De IJssel 1.  

Om maar met de deur in huis te vallen: de Sliedrechters konden niet verrassen en verloren met 2,5 – 5,5. De belangrijkste oorzaken hiervoor lijken de sterke tegenstand en onprofessioneel gedrag van de Sliedrechtse teamleiding, die volgens anonieme bronnen al onder vuur ligt. Daarover straks meer, eerst een uitgebreid verslag van het verloop van de avond:

Iets na 20:00 werden op alle borden de eerste zetten gespeeld, behalve op bord 6. Basisspeler Michiel van de Berg was, zoals we van hem gewend zijn, te laat. Eigenlijk is het niet eens nodig om dit te noemen, maar voor de volledigheid toch even. Naast de logistiek verliep helaas ook de partij van Michiel niet erg soepel. Hij wist zijn tegenstander niet te verrassen met zijn creatieve spel en moest onder luid protest de strijd staken zonder punten. Dit was slecht nieuws voor RSB 2, aangezien Bert Dobber daarvoor zijn tegenstander al had moeten feliciteren met de overwinning. Op bord 5 speelde Ferhat Erdogan echter een hoopgevende partij. Hij wist zijn tegenstander met een aanvallende opening behoorlijk in de problemen te brengen. Helaas wist zijn tegenstander onder de druk uit te komen en een pion te winnen. Dit bleek een beslissend voordeel voor de tegenstander, waardoor Ferhat verloor en Sliedrecht 3-0 achter kwam te staan.

Ferhat opende sterk

In bange dagen zou je van ervaren spelers mogen verwachten dat zij hoop brengen, maar in Sliedrecht werkt het iets anders. Micha de Jong speelde op bord 8 weer zeer volwassen. Hij creëerde een voordeel in de opening door de pionnen van zijn tegenstander naar ongunstige posities te dwingen. Daarna leek remise even in de lucht te hangen, maar Micha ging door en won zijn partij. Hij behoudt daarmee zijn 100% score en ontpopt zich tot sleutelspeler. Naast Micha zat Theo, nog zo’n jongeling met potentie. Hij had iets meer tijd nodig, maar wist ook zijn partij te winnen. Teamleider Tim de Waard zocht in het heetst van de strijd Theo’s blik, zag een lach en wist genoeg. Theo won en bracht Sliedrecht weer helemaal terug: 2-3. Een blik op de laatste drie borden liet zien dat een bloedstollende eindfase was aangebroken.

Jaap Euser verloor in het ‘Euser-gambiet’ een pion na zijn derde zet, maar bleef moedig strijden en hield vooralsnog stand. De stelling van Tjerry was erg spectaculair met winstkansen voor beide kanten en Tim leek een klein voordeel te hebben in het eindspel. Toen sloeg het noodlot echter toe. Tim blunderde in tijdnood (wanneer eigenlijk niet?), waardoor hij verloor en Jaap kon het niet meer bolwerken, omdat zijn tegenstander geen fout maakte. Tjerry wist de eer nog te redden door remise af te dwingen, waardoor een 2,5-5,5 restte. Al met al geen slechte prestatie tegen zo’n sterke tegenstander!      

Micha nog gewoon op 100%

Nu duidelijk is hoe de avond is verlopen kan een evaluatie niet achterblijven. De eerstgenoemde reden voor dit verlies is duidelijk: sterke tegenstand. De IJssel was op papier op vrijwel alle borden beter. Het gedrag van de teamleiders dit seizoen laat echter ook te wensen over. Trouwe volgers van RSB 2 weten dat Tim het tijdens de eerste ronde liet afweten om dat hij uit zijn neus moest eten achter een receptie. Hij herstelde zich in aanloop naar de tweede ronde enigszins door de wedstrijd goed voor te bereiden, maar dit kostte blijkbaar zo veel energie dat hij dus verloor. Tjerry’s prestaties op het bord zijn tot nu toe uitstekend en tijdens de eerste ronde gedroeg hij zich nog als een ware teamleider, maar in aanloop naar deze wedstrijd was de professionaliteit ver te zoeken. Voor de partij week hij af van zijn topsportdieet door naar de snackbar te gaan en eenmaal in aangekomen in De Havik leverde hij met tegenzin een bijdrage aan de voorbereidingen. Beide (debuterende) teamleiders zijn dus nog niet helemaal in hun rol gegroeid. Het schijnt dat in de wandelgangen het gerucht rondgaat dat het kersverse teamleidersduo onder vuur ligt. Tijdens de volgende bestuursvergadering zal het definitieve oordeel nog niet geveld worden, maar verbetering is noodzakelijk. 30 november speelt RSB 2 zijn volgende wedstrijd. Daarna kan het zomaar einde verhaal zijn voor Tjerry en Tim. Wordt vervolgd…

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie