Sliedrecht 3 kijkt op het verkeerde bord

Het verkeerde bord

SLIEDRECHT – Aan het begin van de wedstrijd tegen Erasmus 2 stond een drietal spelers aan de bar te filosoferen over de zin van het leven. Allerlei belangrijke filosofische vraagstukken passeerden de revue, zoals de zin van het leven, het nut van de democratische rechtsstaat en welk bier men na afloop van de partij zou bestellen. Toegegeven, het gesprek bleef vooral hangen op het laatste vraagstuk. Na een tijdje sprak Martijn de profetische woorden: ‘Als we nu verliezen, heb je in ieder geval de titel van het verslag al.’ Hoe de profetie werkelijkheid is geworden, leest u hieronder…

De wedstrijd begon goed voor Sliedrecht. Uw verslaggever (bord 2) kwam matig uit de opening, trok aan de noodrem en probeerde af te wikkelen naar een remise-eindspel. Zijn tegenstander bood daartoe de mogelijkheid en bood na het afwikkelen direct remise aan. Dit werd aangenomen en zo kon uw verslaggever snel naar het verkeerde bord. Daar kwam nog bij dat de tegenstander na een leuk gesprek om een aanmeldingsformulier vroeg. Daarmee gaat Sliedrecht 3 – Erasmus 2 waarschijnlijk in de boeken als de eerste wedstrijd waarin een speler zich na de wedstrijd aanmeldt bij de tegenstander. Hoe dat geduid moet worden, is aan de lezer. Het spreekt in ieder geval voor de gastvrijheid van onze vereniging.

Na de snelle remise kwam de winst van Yaro. Er zijn een aantal dingen zeker in het leven, zoals de dood en het betalen van belasting. Yaro lijkt daar een derde zekerheid aan toe te willen voegen: winst aan bord 1. Na een Siciliaanse opening haalde Yaro in het middenspel de tactische trekker over. Zijn tegenstander miste de voortzetting die de meeste tegenkansen bood en bleef achter met een materiaalachterstand en een prakstelling. Yaro speelde dit geduldig en met vaste hand uit.

Na dat mooie resultaat kantelde de wedstrijd helaas. Kees van der Does kwam prima uit de opening en trok ten strijde op de koningsvleugel. Hij onderschatte helaas de stelling van zijn tegenstander. Na een doorbraak in het centrum stortte Kees’ kaartenhuis volledig in. Niet snel daarna werd hij aan de bar aangetroffen, starend naar het verkeerde bord.

Een tijd later viel het doek jammerlijk voor Niels Verhaar. Als invaller mocht hij plaatsnemen aan bord 8. In de opening trok hij voortvarend ten strijde. Uit de opening kwam een ingewikkeld middenspel, waarin Niels op den duur op zure wijze misgreep. Achteraf kon dit makkelijk verklaard worden: Heineken is niet goed voor de mens.

De profeet

Toen stond Sliedrecht op achterstand. Martijn, de profeet aan bord 4, kreeg een remise-aanbod. Gezien de stand en de stellingen op de overige borden, kon dit niet aangenomen worden. In een overwegend betere stelling was de opdracht duidelijk: winnen. Martijn liet er geen gras over groeien en trok de koningsstelling van zijn tegenstander open. De dame trok naar binnen, vergezeld door een briesend paard. Na een paar schaakjes kon Martijn zijn geofferde materiaal met rente terugwinnen. De partij zou spoedig volgen.

De stellingen op de overige borden boden echter weinig hoop. Bert (bord 7) stond goed, maar zijn teamgenoten Henk (bord 6) en Tjerry (bord 5) hadden het zwaar. Henk speelde als vanouds, vol op de aanval. De probleemmeester bleek echter vooral de meester in het creëren van eigen problemen. In zijn aanvalsdrift overzag hij een grapje van zijn tegenstander, waardoor er een kwaliteit verloren ging. Henk vocht dapper door, maar het mocht helaas niet baten. Zijn tegenstander maakte geen fouten meer en voerde de partij naar de winst.

Bert wist de stand nog gelijk te trekken. De hele partij leek hij de betere stelling te hebben, vanwege meer ruimte en het initiatief. Zijn tegenstander kreeg echter nog kansen met een losgeslagen toren. Bert ging er nog eens voor zitten en wist uiteindelijk promotie af te dwingen. De winst volgde niet snel daarna.

Tjerry had kopzorgen

In een gelijke stand moest Tjerry vechten voor een resultaat. Hij vocht echter vooral tegen de bierkaai. Lijdzaam moest hij toezien hoe zijn tegenstander het betere van het spel had. Tjerry verdedigde echter met verve. In een toreneindspel waren er remisekansen, maar de stelling was in de praktijk zeer lastig te keepen. Tjerry vocht voor wat hij waard was, maar zijn tegenstander speelde het eindspel keurig uit.

Daarmee viel het doek voor Sliedrecht 3. De uitslag: 3,5 – 4,5. Het team speelt gelukkig tot nu toe ver boven kracht, aangezien dit pas de eerste verliespartij van het seizoen is. Niet gek voor een team dat debuteert in de vijfde klasse. Gezien de overige resultaten kan het team de rest van het seizoen met vertrouwen tegemoet zien. Op het juiste bord welteverstaan.

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie