Schaatsen in Schiebroek

Simon Kadijk is nog ongeslagen!

SCHIEBROEK – Maandag 8 januari 2024 had ons viertal de eer om de eerste externe teamwedstrijd van het kalenderjaar te mogen spelen. Op de maandagavond werd de kou getrotseerd in een wedstrijd tegen Erasmus V2.

Teamleider Rik Versteeg vertelt over deze avond:

Wanneer het weerbericht aangeeft dat het zachtjes onder 0 begint te raken worden sommige spelers van het illustere viertal op zijn zachts gezegd, mild enthousiast. Op de vraag, ”Heb jij je schaatsen al uit het vet gehaald?’’ kon ik niks anders dan kleur bekennen. Ik kan niet schaatsen. “Heb je het wel eens geprobeerd?” Jazeker! Op de ijsbaan, vasthoudend aan de rug van een stoel kom ik wel vooruit, ik ga veel liever ijsiepiepen wanneer het begint te vriezen! Natuurlijk werd er hard gelachen. De glimlach verdween echter snel wanneer duidelijk werd dat er eerst geschaakt moest worden tegen het tweede viertal van schaakvereniging Erasmus. Zij staan op dit moment namelijk gedeeld op de eerste plaats (Sliedrecht staat fier onderaan).

Na een warm ontvangst door de wedstrijdleider in een zeer aangename speelzaal, klonk om klokslag 8 uur het startschot. Aan bord 1 zit iemand met de witte stukken die absoluut niet kan wachten. Met geslepen zwaa… schaatsen om zijn nek vraagt hij aan de wedstrijdleider of zijn telefoon aan mag blijven. “Als mijn tochtmakkers bellen, ben ik vertrokken!” Uiteraard vond de wedstrijdleider dit geen probleem.

Hoe wint wit na 1.Txd5 Lxd5 ?

Arco wil duidelijk als eerste klaar zijn en speelt in deze stelling 1.Txd5! Zijn tegenstander begeeft zich plots op dun ijs wanneer hij terugslaat met 1…Lxd5? Ondanks zo’n groot wak voor de zwarte koning is het geen wonder dat oud-teamleider Van Houwelingen zijn broek keurig droog heeft weten te houden. Schaatsmat! Het eerste punt is binnen.

Wit aan zet, wat zou u spelen?

Aan bord 3 wordt heftig geschaatst, dit keer geen spectaculair Koningsgambiet. Simon krijgt een variant van de Pirc op het ijs. Door vooral te blijven bewegen houdt Simon zich warm. Het motto ‘grote passen, gauw thuis’ heeft Kadijk geholpen droge voeten te houden. De koek-en-zopie kraam wordt echter niet overgeslagen, met een baksie in de hand inspecteert hij de vastgevroren schaatsstukken van zijn tegenstander.

Tijdens het interview achteraf gaf Simon aan dat hij tijdens het schaatsen toch wel last had van koude handen. Dit verklaart misschien waarom het handschrift op het notatieblaadje nauwelijks meer te lezen was voor uw verslaggever. Dat het laatste stuk naar de eindstreep met handschoenen aan gereden werd mag voor u geen verrassing zijn. Het resultaat liegt er niet om, Kadijk wint!

2e punt voor Sliedrecht.

Aan schaatsbaan 2 wordt er hard gewerkt aan een heus kasteel, gemaakt van ijsblokken. Deze blokken zijn groot, zwaar en glad. De speler van Erasmus heeft heel veel tijd nodig gehad om dit fort op te bouwen. Uw verslaggever kon enkel toezien hoe de muur werd gebouwd. Tot de ijssculptuur begon te smelten. Door het lange denken hield de sympathieke witspeler van Erasmus weinig tijd over en bleek dat de zorgvuldig opgebouwde muur al scheuren begon te vertonen.

Een visuele representatie van schaatsbaan 2

Op schaatsbanen komen door gebruik gaten, scheuren en sleuven in het ijs. Deze worden handig opgepoetst door een ijsdweilmachine. U kunt zich wel verbeelden wat zo’n machine doet als het over een schaakbord zou razen. Het derde punt sijpelt binnen en daarmee ook de overwinning.

Als u denkt dat dit het einde is van een lange rit, heeft u het mis. Oplettende schaatsers zien hem weleens zaterdags op de baan, maar doordeweeks schaatst Rien het liefst op natuurijs. Hij wil Modern mengen met klassiek, vandaar dat hij en zijn tegenstander op klapschaatsen zijn gekomen.

”’Zo krijgen ze me niet koud”!

Lodder heeft afgelopen zomer (onder dwang) naar de tour de France gekeken en is daarbij op een geniaal idee gekomen. Een krant onder je trui stoppen vlak voor de afdaling. Omstanders bleven benieuwd toekijken.

De tegenstander van Rien heeft dapper geschaatst maar wist dat hij dit niet vol ging houden tot de streep. Zo laat hij zien de Moderne verdediging steeds beter onder de knie te krijgen en sluit het viertal van Sliedrecht de avond af met een monsterzege.

Erasmus V2 – Sliedrecht V1         0-4

Van een valse start naar een perfecte score. Vertrouwen in je spelers blijven houden en wachten tot het gaat lonen. Op naar de volgende wedstrijd! Deze zal plaatsvinden op 7 maart aanstaande in Sliedrecht, u komt toch ook kijken?

Dit bericht is geplaatst in RSB Viertal 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie