Interne competitie ronde 16; Tata Steel als oefenterrein voor de Sliedrechtse Competitie werpt zijn vruchten af

18 borden waren bezet

SLIEDRECHT – Waar alle schaakliefhebbers deze week de ogen hebben gericht op het Tata Steel Chess Tournament 2024 in Wijk aan Zee, is dit toernooi door enkelen gebruikt als oefenterrein voor het nog illustere en vermaarde interne competitietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht.

Maar liefst 10 clubspelers hebben zich opgegeven voor Wijk aan Zee, met maar één doel; oefenen en winnen in de interne competitie. Mogelijk dat schakers als Anish Giri, Jorden van Foreest en Max Warmerdam onze clubgenoten nog wat tips hebben gegeven. Want deze oefening leverde veel overwinning op voor onze Tata-gangers in deze 16e speelronde.

Maar liefst 18 borden werden bezet door enthousiaste schakers, waarbij op bord 1 Tata-ganger Arjan van der Leij het mocht opnemen tegen koploper Peter van den Bergh. Geen gemakkelijke opgave voor Arjan, gezien de ruime voorsprong van Peter in de tussenstand die zijn zinnen heeft gezet op kampioensbeker nummer 9. Arjan heeft echter een buitengewoon goede voorbereiding gehad in Wijk aan Zee, waar hij met 3 uit 3 ongeslagen groep 3B won. Ook in zijn partij tegen Peter wist hij volop mogelijkheden te creëren, zodat Peter met zwart al snel zijn koning op D7 moest parkeren met een toren op D8. Niet een ideale situatie zou je denken. Toch werd er zorgvuldig afgewikkeld naar een stelling met een gelijkveldige loper en pionnen waarna remise werd overeengekomen.

Henk voor zijn openingstruc: rokade

Niels Mijnster was ook op het Tata Steel tournament 2024 te vinden. Ook Niels wist zijn poule (2D) te winnen met een mooie score van 2 uit 3. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen in de Havik toen hij aantrad voor zijn partij tegen Henk Prins. Henk bedacht zich geen moment en probeerde met wit een nieuwe opening uit. Dit was een opening met een zogenaamde rokade. Voor de fans van de reguliere Henk-Prins openingen; dit is een opening waarbij zowel de koning als de toren in één zet worden verplaatst. Helaas voor Henk wist ook deze Tata-ganger zijn goede vorm door te zetten en kreeg de witte koning het zwaar te verduren en moest uiteindelijk zichzelf verwijderen van het bord.

William Gijsen was ook in Wijk aan Zee te vinden. Hij heeft daar ontdekt hoe je remise kunt spelen en dit 3 maal op rij geprolongeerd. Maar dat maakt niets uit, het gaat immers om de beker van het clubkampioenschap. William heeft deze al éénmaal te pakken en niemand twijfelt dat dit een vervolg krijgt. Ook Wim Hokken wist – als 20-voudig kampioen – wanneer iemand goed geoefend had in Wijk aan Zee. William wint, al heeft uw verslaggever niets gezien van de partij….

Was het dan allemaal glorieus op het prestigieuze Tata Steel tournament 2024? Nee, helaas. Onze Jorik Klein scoorde niet best en belande onderaan. Maar ook hier geldt; Tata dient slechts als opstapje, een oefening voor de interne competitie. En dat heeft Tim Schakel geweten. In een ingewikkelde partij, waarvan uw verslaggever niets heeft begrepen, won Jorik en klimt weer omhoog in de ranglijst. Zo zie je maar dat je niet voor niets afreist naar Wijk aan Zee!

Dana Verweij was ook aanwezig als Tata-ganger. En dat hebben ze geweten daar in Wijk aan Zee. Met een TPR van ruim 2700 wist ze groep 3A ruimschoots te winnen. Soms beklijft dat het gevoel dat iemand met een TPR van 2700 bijna te goed is voor de interne competitie. Peter Vis kan dat alleen maar beamen. Nog voor de klok van 20.45 uur was zijn partij tegen Dana al verloren, vergeten en verdronken.

Johan als voorbereiding op Tata Steel. PS let op de nummers op het bord en de plaats van de stukken

Rik Versteeg en Tim de Waard werden beiden tweede in hun groep als Tata-gangers. Gezien de euforische stemming bij de overige Tata-gangers werd de druk hier flink opgevoerd. Beiden geven echter de voorkeur om vooral te focussen op het tournooi in Wijk aan Zee en minder op de interne competitie. Beiden verloren hun wedstrijd tegen respectievelijk Henk van der Hoek en Yacintha van Doorn, maar werden wel 2e in hun groep. Beiden hebben ook de uitdrukkelijke wens uitgesproken om volgend jaar mee te doen met Tata Steel Chess 2025 met de zgn. ‘Masters’. Wij wensen hun beiden veel geluk.

Willem Kuiper was ook aanwezig. Na een aantal ronde’s in Wijk aan Zee wist hij Leo Koppelaar aan zijn praalwagen te rijgen. Johan van de Griend is momenteel actief in Wijk aan Zee en blijft dat voorlopig nog wel even doen. Op dit moment staat hij zelfs ongeslagen bovenaan in groep 4C. In de interne competitie kwam hij niet verder dan een remise tegen Jerry van Rekom.

Teunis met zijn open sollicitatie als schaakstuk-wasser

Waren er dan geen andere partijen dan alleen van onze Tata-gangers? Jazeker wel! Zo speelde Niels Verhaar met zwart een hele goede remise partij tegen Teunis den Rooijen. Teunis heeft al aangegeven ook graag te willen oefenen op het Tata Steel tournament en heeft verzocht mee te mogen gaan als ‘schaakstuk-wasser’. In de naastgelegen foto ziet u de eerste resultaten van zijn open sollicitatie.

Voor alle overige partijen, zie de uitslagen die horen bij ronde 16. Een mooie opkomst, goede partijen… op naar ronde 17!

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie