Scorebordjournalistiek

Sliedrecht – Sliedrecht 4 – Erasmus 4 is afgelopen donderdag geëindigd in 1-7.

Nadat AZ-coach Co Adriaanse in eigen stadion hard onderuit was gegaan tegen Roda JC (1-5 verlies), werd in het interview achteraf door een journalist geconcludeerd dat er weinig af te dingen was op de geleden nederlaag. Adriaanse was het hier totaal niet mee eens. Hij antwoordde met de woorden: ‘Voetbal is een spelletje waarbij niet altijd de beste wint. U bedrijft met uw uitspraak scorebordjournalistiek.’

Scorebordjournalistiek. Een prachtige term, waaraan de volgende definitie is gegeven: een ongenuanceerde vorm van sportjournalistiek, waarbij alleen naar de uiteindelijk (hoge) uitslag wordt gekeken en niet naar het vertoonde spel en de feitelijke krachtsverhoudingen tijdens een wedstrijd.
Maar hoe ongenuanceerd is het eigenlijk om op basis van een einduitslag conclusies te trekken over het vertoonde spel en de krachtverhoudingen tussen twee teams? Cijfers liegen namelijk niet.

Een groot verschil tussen een voetbalwedstrijd en een schaakwedstrijd is het feit dat bij een schaakwedstrijd wel altijd het beste team wint. De geciteerde uitspraak van Co Adriaanse is dus zeker niet iets wat voor elke sport geldt. Het beste team bij een schaakwedstrijd is overigens niet het team met de hoogste gemiddelde rating. Het beste team is ook niet het team met de meeste schaakervaring. Het beste team is simpelweg het team wat van de acht partijen de meeste partijen in winst weet om te zetten. Niets meer en niets minder.

Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste kenmerken van het schaakspel. Deze puurheid vind je niet of in veel mindere mate in andere sporten. In geen andere sport geldt in zulke hoge mate dat je krijgt wat je verdient. Je bent als schaakspeler totaal op jezelf aangewezen. Jouw keuzes leiden tot een eindresultaat. Jouw fouten leiden tot blaren waarop jij zelf mag zitten. Jouw genialiteit leidt tot een vol winstpunt. Voetbal is een spelletje waarbij niet altijd de beste wint. Schaken in een sport waarbij altijd de beste wint.

Uiteraard stak Co Adriaanse na de 1-5 nederlaag wel de hand in eigen boezem. Dit voorbeeld volg ik. Ook voor de coach van Sliedrecht 4 geldt immers dat hij krijgt wat hij verdient. De kans dat het team van de acht partijen de meeste partijen weet te winnen dient zo groot mogelijk te zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de teamleider om deze kans voor de komende wedstrijd te verhogen.

De remises van William Gijsen en Marcel Klein waren om over naar huis te schrijven. Wat betreft de overige zes resultaten wil ik het houden bij het bedrijven van scorebordjournalistiek. Met schaken krijg je wat je verdient; op de 6 nullen was weinig af te dingen.

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie