4e avond Vakantietoernooi: Zabavni šah na prazničnom turniru

SLIEDRECHT – De tijd vliegt bij het Vakantietoernooi.  Inmiddels is alweer avond 4 achter de rug.  Niet te geloven hoe snel dit gaat! Nog 2 avonden te gaan, maar eerst krijgen we natuurlijk terug op de 4eronde van het Vakantietoernooi.  Alhoewel…. De vraag is natuurlijk of we het nog wel het vakantietoernooi moeten noemen. Wellicht moet het wel worden: “ International Tournoi de Vacances” of “International Holiday Tournament”, want in de geschiedenis van het vakantietoernooi was het nog niet eerder het geval dat er een buitenlandse schaker actief was.  De primeur was voor de 14-jarige Slavko Ugljesic uit Servië, dit hier op vakantie is en twee avonden komt meeschaken.  Nu we erover nadenken zou dat de naam beter “Међународни празнички турнир”  kunnen heten.

Weer gezellig druk in de Havik

Het zou dus ook maar zomaar kunnen zijn dat er binnenkort allerlei Grootmeesters ons bellen over hun condities als zij mee willen doen aan dit spektakel en dan hebben we als toernooi best wel wat te bieden.  Waar kom je het nu tegen dat je geen inschrijfgeld betaald, maar de hele avond door wel kunt schaken onder het genot van allerlei lekkers.  Waren het de vorige ronden ijsjes, Deense worsten, veel fruit en uiteraard ook nootjes, op de 4eavond moeten we oppassen dat we niet te veel reclame maken want dan wordt het nog drukker.  Niet alleen waren er pruimen en verse haring, dankzij onze ambassadeur Ben van Bloppoel konden we ook genieten van overheerlijke kippenvleugeltjes. Het was dus weer genieten in “De Havik”.

Niels Mijnster, koploper Groep 1

Ook voor de organisatie want die knijpt zich nog steeds af en toe in de arm.  92 unieke schakers waren er de afgelopen 4 weken en op de vierde speelronde, midden in de vakantie waren 57 schakers present. Als we dan al in de wandelgangen horen, dat dit toernooi als bij diverse mensen dikgedrukt in de agenda staat en dat mensen graag terugkomen omdat het zo gezellig is, dan kan de organisatie alleen maar blij zijn.

En dat zijn de schakers ook, alhoewel er natuurlijk bij een partij altijd een winnaar of verliezer is.  En als het remise wordt, zijn er eigen 2 verliezers, want bij het vakantietoernooi krijg je 3 punten voor een overwinning en 1 voor een remise.  Dus natuurlijk is er af en toe iemand vrolijker dan een ander, maar aan de bar of achter het bord in de analyse wordt met een drankje het al gauw weer voor iedereen gezellig.

Willem Barendswaard doet het goed in Groep 1

Ben van Bloppoel zorgde weer voor wat lekkers

Dan de groepen zelf. In Groep 1 lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren.  Het zit er in, een Sliedrechtse winnaar. Niels Mijnster gaat aan kop, maar moest wel 2 remises toestaan. Het blijft dus spannend, want William Gijsen, Willem Barendswaard (die echt de smaak te pakken krijgt) en Jorik Klein zijn in de achtervolging.  Niels en Jorik nemen het toernooi dusdanig serieus, dat ze besloten hebben om in trainingskamp te gaan en volgende week de hele week een voorbereidingstoernooitje in Vlissingen te gaan spelen.  Het idee is dat ze dan op de laatste avond echt gaan vlammen.   Opvallend is nog wel dat er nog een aantal spelers een avond moet komen om in de eindrangschikking een plaats te krijgen, maar dat gaat zeker goedkomen.  Voorlopig zijn oud-winnaars nog niet in de top te vinden. Ook zijn er een aantal spelers die ver onder hun kunnen spelen.  Zo hadden we zeker Johan van der Griend hoger verwacht, hij ligt echter voorlopig op koers voor degradatie.  Naast de jonkies doen dus ook de ouderen het goed.  Willem Barendswaard kwam de eerste avond nog onwennig binnen, maar scoort goed en ook Hans Klein laat zien dat hij het schaken nog niet is verleerd.

Robin Tenhunen gaat lekker in Groep 3

In Groep 2 gaat Ron Melger nog aan de leiding met 100%, maar om echt te winnen zal hij nog wel een avond moeten komen.  John van Waardenburg heeft hetzelfde euvel, maar hij moet (om kans te maken op een hoge notering) echt nog 2 keer komen.  Daar vlak achter staat Martijn Stoker en Jurgen de Haan.  Klaar om de leiding over te nemen als het kan. Maar in het peloton zijn er ook nog genoeg kanshebbers om de komende twee speelavonden nog hoge ogen te gaan gooien.

Mede-organisator Marcel Klein sluipt omhoog en verslaat Jack

In Groep 3 wisselen de leiders zich elke avond af.  Nieuw (met 3 overwinningen uit 3 partijen) is Martin de Witte.  Jarenlang niet geschaakt en nu dus aan de leiding, alhoewel hij dan wel de komende 2 avonden nog moet komen (en winnen uiteraard). Vlak daarachter staan Koos van de Berg en Robin Tenhunen.  Koos won het onderlinge duel en heeft zich daardoor in een mooie positie gemanoeuvreerd.  Marcel Klein sluipt langzamerhand naar boven, maar aangezien elke avond andere spelers aan de top staan, is er gewoon nog weinig van te zeggen.

Het blijft dus allemaal spannend in het toernooi! En niet alleen spannend, maar ook erg gezellig. Nog 2 avonden en nog steeds kan iedereen meedoen, wellicht niet meer voor de prijzen, maar zeker om een avond gezellig te schaken.

Uitslagen en standen: http://www.schakendsliedrecht.nl/vakantietoernooi-stand/

Statistieken: http://www.schakendsliedrecht.nl/statistieken-2/

Alle foto’s: https://www.flickr.com/photos/144974615@N05/albums/72157710065594326

Dit bericht is geplaatst in Vakantie-verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie