Tropische avond Vakantietoernooi met 51 schakers

SLIEDRECHT – Afgelopen donderdag was de 3espeelavond van het Vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht. Het werd een historische avond met in totaal ondanks de tropische temperaturen weer 51 verschillende deelnemers. Een hogedrukgebied boven het midden van Europa was de oorzaak van de historische weer­situatie in Sliedrecht. De organisatie had maatregelen getroffen door buiten borden op te zetten en spelers de mogelijkheid te bieden om zelf te kiezen of ze binnen of buiten in de warmte wilde spelen. Want dat het warm was met een graad of 38 op de thermometer is een feit. Maar de drang bij de regionale schakers om mee te kunnen spelen met het Vakantietoernooi is groot, dus die laten zich niet afschrikken door een historisch hoge temperatuur, nee sterker nog dit biedt kansen om toe te slaan!

Dat de ene speler zich beter tegen de warmte had voorbereid dan de ander bleek al bij binnenkomst. Theo Heukels, normaliter een trouwe motorrijder, was met de auto en schrok van het feit dat hij al zo vroeg aanwezig was in de zaal. De Papendrechtse ‘jeudigden’ o.l.v. Louis Kemper waren speciaal met de auto van Michael Bijkerk gekomen, zodat ze na de wedstrijd nog een verkoelend drankje extra konden nuttigen. Zo had iedere schaker een bijzondere vorm van voorbereiding op deze historische avond.

Yisha Chen blijft het uitstekend doen

Vorige week was de berichtgeving al duidelijk over de verrassingen die het Vakantietoernooi vaak kent. In groep 1 was vorige week Tobias Dekker de trotste koploper met een score van 100%, maar op deze historische avond wist hij geen enkele van zijn drie partijen te winnen en is daarom gelijk weer weggezakt uit de top. Verder had Joost Stoker een zwakke avond en kreeg 3x een koude douche van zijn tegenstander en kon blij zijn dat er maar 3 rondes gespeeld werden. Ook Arjan van der Leij had blijkbaar historisch veel last van de warmte en scoorde met 1 uit 3 ver onder zijn kunnen.

In de eerste ronde was al direct de clash tussen ‘nieuwkomers’ en kameraden Robert van

Kees Wessels doet het uitstekend

Rekom en Niels Mijnster. Niels was vorige week begonnen aan zijn voorbereiding op het Vakantietoernooi, door in Leiden een ijzersterk toernooi te spelen. Gezamenlijk werd besloten om de partij buiten te spelen en onder het genot van een verkoelend drankje werden de degens gekruist. Uiteindelijk gaf de uitstekende vorm van Niels de doorslag en zo kon hij zijn 1ewinstpartij laten noteren. Vervolgens kwam hij goed weg tegen Willem Barendswaard, die kansen op remise had maar uiteindelijk met lege handen achterbleef. In de laatste ronde werd, kameraad in Leiden, William Gijsen aan de zegekar gebonden en zo staat nu Niels Mijnster met 3 uit 3 bovenaan in Groep 1. Maar zoals al eerder gememoreerd: Het kampioenschap kan bij het Vakantietoernooi nog in de laatste ronde worden beslist, want een aantal verliespartijen kan zomaar zorgen voor een vrije val op de ranglijst.

Tobias Dekker verloor wat terrein

In Groep 2 was het duidelijk dat de hitte en de daarmee samenhangende verkoelende drankjes een positief effect hebben op de schaakprestaties van een student. Als een bulldozer ging hij over het bord en met 3 uit 3 scoorde Jurgen de Haan perfect. Ook organisator Martijn Stoker scoorde met 2 uit 2 goed, maar miste alle scherpte in zijn laatste partij en deed prompt een stuk in de aanbieding. Tegenstander Arjan Uittenbogaard nam dit stuk graag aan en gaf dit voordeel nooit meer weg. Met een score van 2 uit 3 doet ook Arjan een gooi naar een plek op het podium. ‘Nieuwkomer’ John van Waardenburg kende ook een prima avond en met 2 winstpartijen en een remise staat hij ook direct hoog genoteerd.

In groep 3 was duidelijk merkbaar dat de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse een weekje uit hebben kunnen rusten van het Vakantietoernooi. Jeugdspeler Robin Tenhunen liet zien dat hij zich niets aantrekt van de warmte en sloopte werkelijk waar zijn tegenstanders en staat nu bovenaan in deze groep. ‘Jongeheer’ Louis Kemper, die ook vorige week de Vierdaagse uitliep, toonde ook aan dat hij nog ijzersterk kan spelen als hij er serieus voor gaat zitten. Met een score van 2,5 uit 3 steeg hij ook met stip richting het podium. Ook in deze groep had de koploopster een zware avond. Ondanks dat zij niet verloor, maar met 2 remises en 1 overwinning moest Yisha Chen de koppositie overdragen aan Robin. Haar broer scoorde evenveel punten en blijft haar dus op de hielen zitten.

De andere Louis in deze groep, jeugdspeler Louis Liu, had ook een ijzersterke avond en winst na 2 winstpartijen af te sluiten met een mooie remise tegen Louis Kemper. Dus ook in deze groep is nog niets beslist en zal het tot de laatste partij spannend blijven.

 

Donderdag 1 augustus is de volgende speelavond van het Vakantietoernooi. Gelukkig weten we zeker dat het niet zo warm zal worden als afgelopen donderdag, maar spektakel en gezelligheid wederom gegarandeerd.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord