Sliedrecht 5; een episch gevecht (met teleurstellende uitslag)

Clash of Clans:
Sliedrecht 5 – Pascal 2

SLIEDRECHT – “Speel mee met miljoenen andere spelers, richt een clan op en neem deel aan epische clanoorlogen. Barbaren met een snor, tovenaars die vuur schieten en andere unieke troepen wachten op je. Stap de wereld van Clash of Clans binnen. Waar wacht je nog op, Chief? Stort je vandaag nog in de strijd. Met deze woorden wordt het (digitale) ‘spel van het jaar’ Clash of Clans aangekondigd in de playstore van Apple en Google. Wie goed zoekt ontdekt dat Clash of Clans eigenlijk is afgeleid van de schaakderby tussen Sliedrecht 5 (RSB 3 e team) en Pascal 2 van jl 30 september 2021.

Na bijna een jaar geen externe wedstrijden te hebben gespeeld is het eindelijk weer zover. De RSB competitie vindt weer plaats. Een gebeurtenis waar heel schakend Nederland naar heeft uitgekeken, en niet zomaar een gebeurtenis, het betreft een ware streekderby tussen twee bevriende verenigingen in de nasleep van Corona. Voorafgaand aan dit duel zijn vele tactieken, strategieën en speelwijzen bedacht, of het zo ook werd uitgevoerd? Lees mee in dit verslag van ‘de clash of clans’.

Aan de ene kant treffen we Pascal 2, een clan die bekend is bij velen in Sliedrecht. Aan de
andere kant zien we Sliedrecht 5; een jong enthousiast en dynamisch team. Geleid door het illustere teamleidersduo Johan en Arco. Tot 30 september ongeslagen, onoverwinnelijk en spelend in de bruisende Havik. Voorafgaand aan de ‘clash’ licht Clanhoofd Marcel de nieuwe corona regels toe (overigens complimenten voor eenieder mbt de naleving!).
Laten we de verschillende borden en hoofdrolspelers eens langsgaan.

Op bord 6 zit Rik Versteeg. Altijd steady en hij staat op als het ertoe doet. Zo ook deze partij. Rik mag spelen tegen barbaar Louis Kemper. U weet wel… de man van de yell die blijft hangen. Een spannende partij ontstond waarbij Rik zijn gehele Koningsvleugel openzet. Na een uur spelen is de rook opgetrokken en lijkt er een remise stand op het bord te staan. Na overleg neemt Rik het remise aanbod aan ( ½ – ½ ). Overigens is het wel bijzonder dat Louis zijn yell nog niet heeft laten horen; blijkbaar was er toch teveel spanning op het bord.

De strijd in een één foto gevisualiseerd

Op bord 8 is de verpersoonlijking van deze Clash of Clans zichtbaar in de strijd tussen Mike Boom en Jack de Ruijter. Wie er meer zenuwachtig was voor en tijdens deze partij is moeilijk in te schatten. Met zwaar geschut worden kansen over en weer (on)benut. Uiteindelijk forceert
Mighty Mike de stelling van zijn tegenstander en staat in het eindspel een toren voor! Hoop gloort voor Sliedrecht in deze donkere dagen. Helaas, helaas let hij vervolgens drie zetten niet op en volgt zetherhaling die geclaimd wordt door schaakvriend Jack (die voor even de titel van schaakvriend op zijn buik kan schrijven). Opnieuw een remise als resultaat (tussenstand 1 – 1).

Bord 1 is het domein van Bert Dobber. Bert is met zijn ervaring, kracht en speelsterkte de nestor van het team. Ook Bert mag aantreden tegen een bekende Papenees; Michael Bijkerk. Een leuke partij op het bord ontstaat met kansen over en weer. Uw verslaggever heeft zelfs de indruk dat Bert een daverend slot in gedachten heeft en deze vol passie en vuur wil uitstorten over het hoofd van zijn tegenstander. Helaas vergeet hij een duur stuk wat direct geslagen wordt de Papenees, waarna Bert in treurnis direct zijn partij besluit. De nieuwe tussenstand: 1 – 2.

Op bord 4 zit kersverse teamleider Arco van Houwelingen. Hij mag aantreden tegen Theo Punt en is vastbesloten het Punt in dit geval in Sliedrecht te houden. In een goede partij, waarbij een giftige pion op zet 7 al leidt tot stukverlies voor dhr. Punt, maakt hij zijn punt duidelijk. Deze Papenees krijgt er een punthoofd van! De puntjes worden op de ï gezet en het punt is binnen! De tussenstand is weer gelijk (2 – 2). Overigens vanaf dit moment wordt het drukker en drukker met fans. Met vlaggen, vaandels en spandoeken staan zij te juichen aan de zijkant; alleen de trompet van Ed was een gemis.
Overigens werd in deze partij de mooiste opmerking van de avond gemaakt; Louis Kemper loopt langs Theo Punt, wrijft liefdevol over zijn (keizerlijke) kale bol en fluistert hardop de woorden; ‘zo krullebol, doe je best!’

Maarten vs Liu; een Sliedrechts onderonsje met een Sliedrechts resultaat

Bij bord 5 is iets bijzonders aan de hand. Voorafgaand aan de wedstrijd heeft Maarten Hartkoren warm gespeeld tegen clubgenoot Louis Liu. Prima initiatief zullen we maar zeggen! Wat blijkt echter… dezelfde Liu rukt zijn warme Sliedrecht-hart uit het lijf en zet hier een kale Pascal steen voor terug. Hij blijkt ineens ‘voor en van’ Pascal te zijn? Maarten zet al zijn frustraties hierover aan de kant en start sterk met een moeilijke stelling (zal ongetwijfeld allemaal theorie zijn). Tot in het verre middenspel golven de kansen op en neer, beide spelers hebben nog niet gerokeerd en Maarten gaat in de aanval. Een blik op de klok geeft echter een zorgelijk beeld. Louis heeft nog 1.09.45 uur op de klok en Maarten nog 2.05 minuut. Dan ontpopt Maarten zich echter als het IJskonijn van Sliedrecht 5. Zonder blikken en blozen laat hij tijd verstrijken, speelt rustig en vakkundig verder en wint na talloze zetten via een prachtig uitgespeeld eindspel met het offeren van een toren voor 3 pionnen voorsprong. Een knappe prestatie!
Hiermee staat de nieuwe tussenstand op 3-2 voor Sliedrecht!

De opening: B4 forever

Op bord 2 is invaller Henk van der Hoek aan de slag gegaan tegen externe teamleider Arie Prins. Henk opent met zijn bekende (maar voor uw verslaggever totaal onbekende en vreemde) B4. Sterker nog; na de 5e zet volgt zelfs B5! De opening heeft wel resultaat, het duurt 8 minuten voor Arie van de schrik is bekomen en een tegenzet kan bedenken. Een ingewikkelde partij volgt. Voor de meeste toeschouwers is het duidelijk; dit lijkt een remise stelling wat goed uitkomt want op de resterende borden staat Sliedrecht er niet best voor. Ineens is daar toch de matzet vanuit een steeds aanwezige dreiging tussen dame en loper. Ondanks (of dankzij) de opening met B4 verliest Henk het punt. Het bestuur bezint zich op het verplicht aanleren van een nieuwe opening (bv de witte leeuw?). Tussenstand: 3-3.

Op bord 2 zit Tim de Waard de hele avond al te zweten. Ook hij heeft (evenals Maarten) een tijdsprobleem. Na 12 zetten heeft Tim nog maar 12.23 minuut op de klok en zijn tegenstander Gerrit de Jong nog 52.52 minuut. De Koning van Tim wordt alle kanten op gestuurd en langzaam maar zeker komt hij in de verdrukking. Met hang en vliegwerk weet Tim de stand steeds gelijk te houden met mogelijkheden als Gerrit even niet oplet. Helaas heeft Gerrit deze avond veel koffie gedronken en let wél op en sloopt de stelling van Tim vakkundig. Om maar niet te hoeven verliezen laat Tim daarom zijn klok maar doorlopen. Achteraf werd hem verteld dat ook dit telt als verliespunt. Tussenstand: 3-4.

Tovenaar Johan speelt met vuur

Alle ogen zijn dus gericht op bord 7; Teamleider Johan Gijsen speelt hier met zijn lievelingskleur tegen Joshua Koers. Joshua wie? Juist, ook al een bekende Sliedrecht speler. Opgeleid en opgevoed door Sliedrecht kiest ook hij, evenals Liu, voor de verkeerde kant van de clans. Hoe is het toch mogelijk. Vanuit onze ooghoek zien we echter Meinte Smink handenwrijvend door de zaal lopen. Is hij dan wellicht het kwade genius die jonge toptalenten overhaalt om te spelen in de donkere krochten van de RSB? Vragen, vragen, vragen….
De partij van Johan verloopt bijzonder. Tovenaar Johan rokeert, verspeelt vervolgens een stuk en komt in het verre eindspel ineens terug! Een enkele toren tegen twee paarden met beiden nog drie pionnen. Enorm ingewikkeld en spannend, er staat immers wat op het spel! (Roem, eer, streekderby-punten etc). Helaas maakt Joshua weinig fouten meer en speelt de partij keurig uit. Sliedrecht 5 verliest van Pascal 2 met 3-5.

Refererend aan de inleiding hebben we onze tovenaar die met vuur speelt gevonden (Johan). Wie de barbaar is met de grote snor laten we aan de verbeelding van de lezer over. De clash of Clans heeft plaatsgevonden, Pascal proficiat. Volgende keer bij jullie…
Overigens voor wie het zich afvraagt; uiteraard heeft de yell van Louis Kemper nog geklonken in de zaal bij het verlaten van Pascal: “Rrrrraattttaa… tataa….. rraaaattaaatttaaaaa! Hey”

Je zou willen dat alle beladen streekderby’s in zulke vriendschappelijkheden eindigen. Helaas een verloren pot voor Sliedrecht 5, maar gelukkig op 28 oktober een nieuwe kans tegen Dordrecht 3. Wie dan de teamleider is, is nog onbekend. Aan het eind van de avond is door het bestuur een motie van wantrouwen ingediend tegen de huidige teamleiders…..wordt vervolgd….

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, RSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie