Sliedrecht 1 verslaat directe concurrent

De mannen van het oude succesvolle ” A-team” scoorden 3 punten

SLIEDRECHT – Het eerste team heeft de koppositie in klasse 3F stevig in handen door in een spannende en lange wedstrijd Souburg te verslaan.  Al weken werd er veel gesproken over deze belangrijke wedstrijd tussen de twee koplopers van klasse 3F. De tegenstander, Souburg 1, wint al jaren steevast van ons eerste team en men was er dan ook op gebrand om daar verandering in te brengen. Qua speelsterkte zijn de teams erg gewaagd aan elkaar en dat was op de borden ook terug te zien.

Bij de bekendmaking van de opstellingen werd duidelijk dat er meerdere herhalingen van partijen uit voorgaande jaren gespeeld zouden worden. Zo speelden William Gijsen en Jorik Klein tegen dezelfde spelers als de afgelopen jaren. Voor William was dit inmiddels het vierde jaar op rij tegen dezelfde tegenstander.

Teunis speelde snel remise

Het eerste team kende echter wel enkele personele problemen. Teamleider Jorik Klein moest daarom op zoek naar drie invallers. Gelukkig was inmiddels vaste invaller Marijn den Hartog bereid om in te vallen en kwamen Teunis den Rooijen en Hans Klein voor deze wedstrijd over vanuit het tweede team.

Invaller Teunis den Rooijen had aan bord 5 met zwart de taak om solide te spelen. Dit deed hij met verve. Immers, na minder dan een uur spelen wist hij al remise te forceren. Het eerste halfje was dus al binnen!

Het ging helaas even later mis aan bord 1. William Gijsen wist zijn ongeslagen status tegen de kopman van Souburg niet te behouden. Een misrekening na de opening kostte William een toren en even later de kop. Helaas een off-day voor onze kopman en topscorer. Zijn teamgenoten van het oude A-team gaven direct aan om zijn score te gaan compenseren door alle drie een punt te gaan scoren. Hetgeen een lastige belofte leek te zijn.

Het team keek dus om 15 uur al tegen een achterstand aan. Vervolgens stagneerde de wedstrijd. Arjan van der Leij had met zwart aan bord 3 geen moeilijke middag. De opening van de tegenstander mislukte en Arjan consolideerde eenvoudig. Een gelijke stelling resteerde en Arjan besloot het remisevoorstel aan te nemen.

Arjan scoorde een nette remise

Even later bereikte Niels Mijnster aan bord 2 met de witte stukken hetzelfde resultaat. Niels speelde een verkeerde volgorde van zetten, waardoor hij weinig bereikte vanuit de opening. Enkele verwoede pogingen om voordeel te verkrijgen mislukten, waardoor ook in die partij remise de enige logische uitslag was.

Rondom de tijdscontrole keek het eerste team dus tegen een 2,5-1,5 achterstand aan. Helaas haalde ook invaller Hans Klein de tijdscontrole net niet. Hij begon de partij voortvarend aan bord 6 met de witte stukken. Helaas zag hij ergens in het middenspel een pion verloren gaan en daarmee ook zijn stelling. Net op het moment dat Hans terug leek te komen in de partij ging hij vlak voor de 40e zet door zijn vlag. 

Er waren dus maar drie partijen die de tijdscontrole haalden. Het zal de regelmatige lezer niks verbazen dat dit exact drie oud A-team spelers betrof. Zij hadden de lastige taak om drie volle punten te scoren om de overwinning toch nog binnen te slepen, maar ook om hun belofte aan William waar te maken.

Ook oud A-team speler Adrian Mensing wist te winnen

Adrian Mensing had aan bord 8 met wit de ‘simpele’ taak om te winnen. Adrian was goed voorbereid en kreeg exact de stelling op het bord die hij diezelfde ochtend nog had bekeken. Een lange partij met een pion extra volgde. Na veel nauwkeurig verdedigen wist Adrian op prachtige wijze af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Niet veel later capituleerde zijn tegenstander. Daarmee werd Adrian gelijk ook de nieuwe topscorer van het team!

Teamleider Jorik won ook

Even later was ook Jorik Klein aan bord 4 klaar. Hij speelde voor de derde keer tegen dezelfde tegenstander uit Souburg en beide heren hadden elkaar al eens verslagen. Jorik kreeg met de witte stukken een fijne stelling vanuit de opening. Zijn tegenstander had erg zwakke zwarte velden na ruil van de zwartveldige lopers, waar Jorik graag gebruik van maakte. Uiteindelijk wist Jorik af te wikkelen naar een sterk paard tegen slechte loper eindspel, waar hij ook nog eens een pion extra had. Dit kon hij eenvoudig in een overwinning omzetten.

Het was inmiddels 18 uur en voor de verandering zat Marijn den Hartog nog te ploeteren voor de overwinning. Een gelijke stand in klasse 3F, een gelijke stand op het scorebord en een redelijk gelijke stelling op het bord waren ingrediënten voor een epische partij met veel omstanders rondom bord 7.

Marijn bracht het winnende punt binnen


Marijn had met zwart comfortabel een gelijke stelling bereikt. Hij wist dit uit te bouwen naar een klein plusje. Iedereen wist dat als iemand zo’n stelling kon winnen dat het Marijn zou zijn. 
Hij maakte het zijn sterk spelende tegenstander met elke zet lastiger en naarmate de klok minder tijd aangaf werd het moeilijker en moeilijker om nauwkeurig te blijven verdedigen. Een kleine onnauwkeurigheid leek een overwinning nog even in gevaar te brengen, maar ook deze plooi wist Marijn perfect glad te strijken. Om 18:45 uur had Marijn het punt en Sliedrecht dus de 2 matchpunten binnen!

Opnieuw waren het dus de oud A-team spelers die als laatste klaar waren, maar dit was wel met prachtig resultaat! De mannen hadden hun belofte aan William helemaal waargemaakt door inderdaad drie punten te scoren. 

Sliedrecht 1 gaat dankzij deze prachtige overwinning fier aan kop in klasse 3F met een voorsprong van 2 matchpunten! Deze overwinning werd uiteraard nog gevierd met heerlijk speciaalbier en lekker eten.2 april aanstaande zal het eerste team haar koppositie opnieuw moeten verdedigen. De nieuwe nummer 2 CSV zal dan de tegenstander zijn.

Het bleef nog lang onrustig in Sliedrecht
Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie