Wereldreizigers Sliedrecht 1 (of 3) winnen in Waddinxveen

Reporter en teamleider Jurgen de Haan doet alsnog verslag…

Johan vd Griend startte met 34 minuten op de klok

WADDINXVEEN – Op 14 april mocht het eerste RSB-team afreizen naar Waddinxveen, voor een uitwedstrijd tegen WSV Inter Nos. Zo ver is dat toch niet, zou u misschien zeggen. Dat viel een beetje tegen. De heenreis kwam de spelersbus vast te staan in een file, maar gelukkig kon de schade beperkt worden door een ingeving van meneer Maps. Een van de spelers, die op eigen gelegenheid was vertrokken, kwam er minder goed vanaf. Hoe dat afgelopen is, leest u verderop.

In Waddinxveen werden we gastvrij onthaald en was men zelfs bereid nog even te wachten tot (bijna) alle spelers de zaal hadden bereikt. Aan het begin van de avond had Sliedrecht de schwung er goed inzitten. Pieter Pons speelde aan bord 6 een modelpartij in het Konings-Indisch. Hij zette met zwart de aanval in op de koningsvleugel, terwijl wit op de damevleugel probeerde door te drukken. Wit speelde echter te rustig, waardoor Pieter op de koningsvleugel door de stelling heen kon denderen. Het eerste punt is binnen.

Invallen of niet; er moet gewonnen worden!

Invaller Kees Wessels kreeg aan bord 4 een opening op het bord die hij niet zo vaak speelt, waardoor hij met zwart ‘vooral tegen zichzelf speelde’. Zijn tegenstander had de stukken goed neergezet, maar wat moet je daarna? Dat leek de witspeler zelf ook niet helemaal te weten… Daarom besloot Kees het centrum op te blazen, om vervolgens met actief spel de witte stelling op te rollen.

Aan bord 7 kwam er een Siciliaan op het bord. Uw verslaggever zette met wit zijn tegenstander vast, waardoor die op den duur steeds meer moeite had met het vinden van actieve zetten. Soms moeten dergelijke stellingen lang gemolken worden om de winst binnen te harken, maar gelukkig was dat niet het geval. Na een vlotte combinatie was het snel uit.

Aan bord 8 had men besloten een ander spel te gaan spelen. Er kwam een soort halmastelling op het bord. Wit had in deze stelling echter veel meer ruimte dan Henk Prins, die zijn keeperskunsten moest laten zien. Dat deed hij en uiteindelijk kon de vrede getekend worden.

De oplettende lezer zal zijn opgevallen dat het inmiddels 3,5-0,5 voor Sliedrecht staat. Kat in het bakkie, denkt u misschien. Dat viel echter flink tegen… Aan bord 2 werd Adrian verrast door de Grand Prix van wit, waardoor hij al snel in de problemen kwam. Hij probeerde uit alle macht de partij nog naar zich toe te schwindelen, maar het mocht niet meer baten.

Op bord 3 leek het allemaal een stuk beter te gaan. Tobias kwam goed uit de opening en kon zijn stukken op de juiste plekken neerzetten. Maar wat dan? Dat wist Tobias ook niet helemaal. Zijn tegenstander reageerde goed op het verkeerde plan en kon uiteindelijk op de aanval overgaan. Het was even puzzelen, maar uiteindelijk moest Tobias toch de koning omleggen.

Daarmee is de spanning bijna terug in de wedstrijd. Gelukkig heeft Sliedrecht 1 (of 3) nog een troef: de koploper van de competitie! Peter v.d. Bergh speelde aan bord 1 een partij die wat rommelig oogde. De witte koningsstelling was een gatenkaas en zwart had zijn koning in het midden laten staan. Rokeren kost immers een tempo… Enfin, Peter voerde de druk op op f7 en toen die pion eenmaal viel, was het snel uit. Het winnende punt was binnen, gelukkig.

Dan het klapstuk. Wereldreiziger van de Griend was om acht uur nog niet gearriveerd. Kan gebeuren, we gaan gewoon beginnen. Hij zal zo wel komen, dacht men. Dat viel even tegen. Op de snelweg was namelijk een ongeluk gebeurd. De spelersbus kon de file nog redelijk ontwijken en reed langs een auto die vakkundig in de vangrail was geboord. Johan deed er zo lang over om de speelzaal te bereiken, dat men zich zorgen begon te maken. Was het de auto van Johan?

Gelukkig niet. Johan wist de speelzaal op tijd te bereiken. Op tijd, want als hij vier minuten later was geweest, had hij weer in de auto kunnen stappen met een 0. Met 34 minuten op de klok kwam er een knotsgekke partij op het bord. In het toreneindspel gebruikte de tegenstander van Johan alle tijd die hij extra had om toch nog te kunnen winnen, maar hij kon geen winnende variant vinden. Zo eindigde de partij in remise, een zwaarbevochten halfje.

Al met al kon Sliedrecht 1 (of 3) met een 5-3 overwinning naar huis. Daarmee heeft het team gedaan wat het moest doen. Op naar de laatste wedstrijd, thuis tegen CSV 2.

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie