Zomertoernooien spelen loont in de interne competitie

Koploper Jorik Klein

SLIEDRECHT – Het regulier bijhouden van je schaakkennis is belangrijk om je niveau te behouden en goed in vorm te raken. Dit bewezen de schakers die deze zomer actief waren op zomertoernooien. Zo wisten William Gijsen, Adrian Mensing, Dana Verheij, Johan van der Griend en Jorik Klein allemaal te winnen deze ronde nadat ze deze zomer actief waren op verschillende zomertoernooien.

Aan het eerste bord werd gestreden door de twee koplopers en eerste teamspelers Jorik Klein en Arjan van der Leij. Jorik kreeg vanuit de opening een prettig ruimtevoordeel. De zwarte velden van Arjan waren erg zwak en Jorik kon hier handig op inspelen. Zijn stelling werd gradueel beter en uiteindelijk kon hij met een mooi torenoffer de partij in zijn voordeel beslissen. Zo heeft Jorik de eerste 2 rondes gewonnen.

William Gijsen heeft dit jaar zijn zinnen gezet op het kampioenschap. Na 2 rondes heeft ook hij nog de volle mep. Tegen een sterk spelende Luana Mensing had hij het niet makkelijk. Het verzet van Luana werd uiteindelijk gebroken nadat William in het centrum wist door te breken. Een beter eindspel resteerde, hetgeen nauwkeurig werd uitgespeeld door de man in vorm.

Martin Prins wist opnieuw te winnen

Nieuwkomer André Langstraat kon zijn goede start geen gevolg geven. Martin Prins wist op zijn beurt namelijk zijn goede vorm van het OKD wel door te zetten naar de interne competitie en wist in aanvallende stijl Langstraat te verslaan. Medekoplopers Tjerry Hut en Sami Al-Yasin speelden één van de snelste partijen van de avond. Één fout van Sami zorgde al gauw voor een punt voor Tjerry, waardoor hij net als Martin Prins nog altijd op de volle 100 procent staat.

We hebben dus nog 4 koplopers die allebei de partijen hebben weten te winnen. Dit zijn Jorik Klein, William Gijsen, Martin Prins en Tjerry Hut. Zij zullen volgende week uitmaken wie zich na volgende week nog steeds koploper mag noemen.

Op de andere borden waren er veel stellingen met tegengestelde rokades. Zo hadden Bert Dobber en Wout Boer, Joost Stoker en Jerry van Rekom, Jurgen de Haan en Peter Vis en Michiel van den Berg en Johan Gijsen allemaal een dusdanige stelling op het bord. Dit soort stellingen zorgen normaal voor veel spektakel. Enkel Joost en Jerry hadden hier weinig zin in en kwamen heel snel remise overeen.

Johan Gijsen gaat zijn zoon achterna

Wout Boer wist de witte koning van Bert Dobber eerder te bereiken dan andersom, terwijl hetzelfde gold voor Johan Gijsen die in een gezellige partij tegen Michiel van den Berg aan het lange eind trok. Jurgen de Haan liet zien dat hij aanvallend, en vooral ook met de witte stukken, heel gevaarlijk is. Ditmaal ondervond Peter Vis dat. De witte stukken bereikten de zwarte koning heel snel en Jurgen wist het mooi af te maken met een spectaculair torenoffer.

De langste partij van de avond was de partij tussen Wim Pool en Wim Hokken. Een knotsgekke stelling ontstond waarin beide spelers het overzicht kwijt leken te raken. Wim Pool miste waarschijnlijk enkele kansen op de overwinning en moest daarna, na het kiezen om geen remise te forceren, toch nog capituleren in wederzijdse tijdnood. 

Dana Verheij kwam goed voorbereid voor de dag tegen Robert van Rekom. Robert speelde één van zijn favoriete gambieten, maar dit wierp niet echt zijn vruchten af. Hij ging flink in de denktank en was al snel in tijdnood. Daarnaast zag hij de geofferde pion nooit meer terug en nadat zijn plan om een extra pion te offeren voor tegenspel mislukte dankzij sterk spel van Dana, was hij genoodzaakt om de handdoek in de ring te werpen.

Adrian Mensing, de man in vorm

Adrian Mensing wist zijn eerste volle punt van het nieuwe seizoen te scoren. Op overtuigende wijze wist hij de actieve stukken van tegenstander Theo Dekker te neutraliseren. Dit leverde hem een duidelijk voordeel op, hetgeen hij gedecideerd naar de overwinning schoof.

Verder wist Henri Hartog zijn ongeslagen status te behouden in een lange partij tegen Leo Koppelaar. Een interessant toreneindspel werd sterk door Henri afgewikkeld naar een gewonnen pionneneindspel, waarna Leo niks anders kon doen dan opgeven.

De nieuwe wedstrijdleider Rik Versteeg kreeg een stuk, en daarmee de partij, cadeau van tegenstander Ferhat Erdogan. Boze tongen zouden beweren dat dit een gevalletje omkoping zou betreffen. We zullen het de komende weken in de gaten houden…

Tenslotte wisten Jeroen Brandsma en Arco van Houwelingen sterk te winnen van hun tegenstanders Simon Kadijk en Khaled Klib.

Volgende week staat ronde 3 op het programma, maar eerst spelen de 3 (!) KNSB teams zaterdag 17 september a.s. hun eerste wedstrijd in de KNSB-competitie. U bent van harte welkom in De Havik!

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie