Sliedrecht RSB-2 oppermachtig in Spijkenisse

SPIJKENISSE – In de eerste ronde van de RSB-competitie heeft Sliedrecht 2 een verpulverende uitslag neergezet tegen Spijkenisse 3. Met een monsterscore van maar liefst 7½ – ½ is het nieuwe seizoen sterk en overtuigend gestart. Dat mag met vier invallers aan boord best een prestatie genoemd worden.

De voorbereiding naar de eerste ronde verloopt allesbehalve vlekkeloos. Om uiteenlopende redenen meldt de ene na de andere basisspeler zich af. De schrik zit er helemaal goed in als Peter Vis zich slechts een paar uur voor de wedstrijd afmeldt. Captain Jaap bedenkt zich geen moment en kort daarop wordt Rik Versteeg bij de vrijdagmiddagborrel weggeroepen. Gelukkig is hij direct bereid in te vallen en wordt een beneveld denkvermogen voor lief genomen.

Met het klassieke excuus ‘de brug stond open’ arriveren de Sliedrechters iets over tijd in De Boekenberg in Spijkenisse. Het jeugdige team van de opponent blijkt al klaar te zitten achter de borden. De spelregels worden kort toegelicht. Nieuw hierbij is dat de telefoons niet langer aan het lichaam gedragen mag worden. Iets met Carlsen en Niemann, maar niemand die het precies weet.

Bert won met overmacht en Simon tovert met de Zwarte Leeuw

Al gauw worden de eerste stukken naar voren geschoven. Enige tijd later klinkt er aan de overkant van invaller Simon Kadijk aan bord 4: ‘Ohh!’ Nieuwsgierige blikken trekken naar het bord. Simon blijkt een kwaliteit te gaan winnen. Wat de jongedame aan de overkant niet weet, is dat Simon speciaal voor de gelegenheid de Zwarte Leeuw van zijn voormalig leermeester Leo Jansen op het bord tovert. Die opening kent ze vast niet, mijmert Simon in zichzelf. En als hij even later met zijn loper een aanval op de toren inzet, wordt dit pardoes over het hoofd gezien door het snel spelende jeugdtalent.

Bert Dobber laat werkelijk geen spaan heel van de stelling van zijn tegenstander. Hardhandig wordt er afgerekend met de houten stukken en al snel kan Bert het eerste punt noteren. Met het gepresenteerde overwicht is duidelijk dat Bert nog meer in zijn mars heeft dit seizoen.

Willem schuift naar winst!

Ondertussen speelt invaller Maarten Hartkoren een solide partij aan bord 2, staat Arco van Houwelingen een stuk voor en heeft invaller Willem Theunisse op bord 8 een pionnetje meer. Stefan van der Waal krijgt te maken met een agressief ogende aanval op zijn koningstelling, maar weet deze na wat denkwerk vakkundig af te slaan. Daarna staat hij riant een stuk voor.

De vrijdagmiddagborrel heeft Rik zichtbaar goed gedaan, want hij schaakt al snel het tweede punt binnen voor Sliedrecht. Kort daarna zorgt Simon voor het derde punt. Aan bord 7 laat Arco van Houwelingen zien dat hij de volgende ronde ook prima op een hoger bord kan spelen. Met inspirerend schaakspel houwt hij het eerste matchpunt binnen!

Even later is het feest compleet als de tegenstander van Stefan op moet geven. Met een 5-0 voorsprong is de buit van twee matchpunten definitief binnen. Op weg naar een monsterscore? Jaap, Maarten en Willem zijn nog bezig. Bij Jaap worden er gaandeweg steeds meer stukken afgeruild en blijft de stelling in evenwicht. Bij Willem ziet het er goed uit. Bij Maarten ook een positieve stelling, maar de klok kritiek. Tegelijkertijd weten steeds meer mensen dat Maarten pas echt goed loskomt als de tijd ten einde raakt.     

Winnende time-manager: Maarten!

Willem geeft even later met een mooie winst zijn visitekaartje af. Jaap besluit een remiseaanbod aan te nemen. Maarten houdt de spanning er nog een tijdje in, maar trekt uiteindelijk aan het langste eind. Met een verbluffende einduitslag van 7½ – ½ laat Sliedrecht 2 zien dat er dit seizoen gestreden wordt voor een hoge plaats in het eindklassement.

Jaap Euser

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie