RSB V1: van eenvoudige naar spannende overwinning

De uitslag van de thriller

ROTTERDAM – Sinds enkele jaren speelt Sliedrecht weer mee in de viertallencompetitie van de RSB. Hiervoor zijn zelfs twee viertallen ingeschreven. Het eerste viertal mocht op dinsdag 16 oktober aantreden tegen Shah Mata V1 in Charlois. Lees hieronder het verslag om te leren hoe je een eenvoudige overwinning kunt ombuigen tot een spannende wedstrijd om te eindigen in een ware thriller…

Een stokoude, maar prima speellocatie

De voorbereiding verliep soepel. Henri Hartog werd opgeroepen als reserve en iedereen hield zich bezig met zijn favoriete voorbereiding. Zo speelde Rien Lodder ongeveer 500x per dag het Boedapest Gambiet en Rik Versteeg probeerde in externe wedstrijden zoveel als mogelijk te oefenen voor deze wedstrijd. De verwachtingen zijn immers torenhoog, de druk in immens en resultaten moeten behaald worden.

Eenmaal aangekomen op de speellocatie werden we gastvrij onthaald in één van de meest moderne clubgebouwen van het land. Het is met geen pen te beschrijven dat men dit gebouw nog verder wil renoveren. Zelfs aan extra wensen als pilaren tussen bord 1-2 en 3-4 was gedacht zodat ieder zicht op de borden ontnomen was. Extra stoelen waren voorradig om piepend en krakend ongemak op te vangen en zelfs de sympathieke tegenstanders waren aanwezig. Hoe mooi kan een schaakavond zijn!

Wie is opgegeven voor de seniorengym?

In dit clubhuis was ook bijzonder veel informatie te lezen over de historie van Charlois. Naast schaken kun je hier ook quilten, pottenbakken, bingo spelen, seniorengym, spelletjesavonden spelen en dergelijke. Het zou niet koosjer zijn om in dit verslag al de namen te benoemen van de Sliedrechtse clubleden die we voor deze avonden hebben aangemeld. Zij komen hier vanzelf achter. Met name voor de quilt-cursus hebben we meerdere (bestuurs)leden ingediend.

Maar goed, tijd voor de borden, daar gebeurt het tenslotte. Nadat er een wedstrijdformulier uit de onderste cachotten van het gebouw is opgeduikeld blijkt de wedstrijdleider nog afwezig te zijn. Geen nood, ook zonder wedstrijdleider gaat het vast wel lukken. We vermoeden dat de beste man ergens is blijven zoeken naar het goede formulier. De opstellingen – waar meerdere weken over is gezwoegd – werd ingevuld en we zijn los.

Rien pakt het punt

Op bord 4 is Rien Lodder op eigen verzoek neergestreken. Zijn verzoek was om zo laag mogelijk te spelen, wat in de ogen van Rik neerkomt op het weghalen van de stoel zodat hij nog lager kan spelen. De tegenstander van Rien zit tijdens de partij regelmatig op de telefoon. We weten één ding zeker; hij heeft hier geen schaakstelling ingevoerd want Rien weet al vroeg een stuk te winnen. In de volgende zetten is Rien op zoek naar alle mogelijkheden om stukken te ruilen, gelukkig werkt de tegenstander hier vrolijk aan mee, zodat op het eind Rien een eenzame koning van de tegenstander kan bedreigen. Middels twee lopers die een vrijpion naar de achterlijn begeleiden weet hij de overwinning binnen te slepen! 0-1 voor Sliedrecht!

Uw verslaggever zit strategisch op bord 3. Van hieruit overziet hij alle borden was de gedachte (en voorkeur voor wit), ware het niet dat er twee enorme pilaren het uitzicht belemmeren op de andere borden. Er is geen andere mogelijkheid dan flink wat stappen te zetten deze avond. De stappenteller registreert minimaal 6000 stappen, dus dat doel is ook behaald. Middels ontwikkelingsvoorsprong (diverse malen zet de tegenstander stukken naar voren om ze direct daarna terug te zetten) wordt een stuk gewonnen en de zwarte toren vastgezet. Daarna is het een kwestie van uitspelen van een (toch nog) listig eindspel met een paard extra.  Ook deze koning valt voor Shah Mata (de letterlijke betekenis van Shah Mata = de koning is dood). 0-2 voor Sliedrecht!

Op de resterende borden kan er dan weinig misgaan is het idee. Bij een twee nul voorsprong is het een kwestie van uitspelen, (half) puntje pakken en wegwezen. Bij zowel Rik als Henri ziet het er goed uit. Rik heeft een stuk meer en Henri speelt in een ingewikkelde partij op remise. Een mooi moment om te genieten van de volgeplakte muren met informatie en te lezen uit de rijke historie van Charlois.

Henri in de remise stelling

Bij Henri gebeurt er ondertussen van alles. In een ingewikkeld ruilplan worden de torens van Henri verwisseld tegen twee lopers en een paard. Beide dames staan nog op het bord en de koning van de tegenstander staat vrij open op de achterste lijn. Tegelijk is er wel een matdreiging (mat in één) voor hem die eenvoudig is te voorkomen maar niet vergeten mag worden. Henri wordt ingefluisterd dat remise volstaat voor de teamwinst, maar Henri heeft bloed geroken, hij wil meer! Hoe jammerlijk is het dan dat het niet meer, maar minder wordt. Na enkele zetten wordt toch de matdreiging vergeten en gaat hij – na een hele goede partij! – huiswaarts met nul punten. De tussenstand 1 -2

Dan naar het topbord. Rik wilde graag hoog spelen om te bewijzen dat hij aansluiting zoekt bij de IM’ers van deze wereld. De afgelopen weken was hij ongeslagen in de externe competities dus de verwachtingen zijn hoog. Nadat hij een stuk heeft gewonnen heeft hij deze inmiddels omgezet naar een toren voorsprong. Echter de tijdsdruk neemt ook toe. Met nog maar vijf minuten op de klok lijkt hij verzand in een stelling die weinig winstkansen biedt ondanks zijn toren voorsprong. Het bedenken van een winstplan kost te veel tijd, wordt niet gezien en met nog minder als drie minuten op de klok biedt hij op verzoek van de teamleider remise aan. Dit wordt gretig aanvaard door de tegenstander die vervolgens (te laat) vraagt wat de stand is binnen het team.  Sliedrecht wint met 1,5 – 2,5!

Complimenten voor Rik die een uitstekende pot heeft gespeeld tegen een meer dan volwaardige tegenstander. Het teambelang prevaleert hier boven het eigen belang (met kans dat hij door de vlag gejaagd wordt). Deze overwinning smaakt zoet en naar meer! Op naar de overige partijen in klasse 2C van deze viertallen competitie!

Arco van Houwelingen

Volop informatie rondom de borden
Dit bericht is geplaatst in RSB Viertal 1, Viertallen-verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie