Spannend gelijkspel voor 1e RSB-team

Kopman Vd Bergh redde het punt

MOERKAPELLE – Na een spannende wedstrijd heeft het eerste RSB-team het eerste punt behaald in klasse 1B van de RSB-competitie. Teamleider Peter van den Bergh zorgde in de slotfase voor de 4-4 eindstand. Zo is het hoogste RSB-team van Schaakvereniging Sliedrecht van de nul af.

In een speelzaal die riekt naar een kippenhok en niet veel groter is, werden de Sliedrechtspelers, maar ook die van de thuisploeg, streng toegesproken door de wedstrijdleider. Na enkele goed bedoelde vermaningen gaf de man uiteindelijk toch toestemming om de partijen te laten starten.

Dat starten werd voor Willem Kuiper bijna direct ook stoppen, want zijn tegenstander ging al snel de mist in en gaf terecht snel op. De 1-0 voorsprong zou de baggeraars rust moeten geven, maar de Moerkapellenaren putten er juist extra energie uit. Dat leverde op korte termijn geen punten op, maar het liet zich uiteindelijk wel uitbetalen.

Last-minute invaller Kees van der Does speelde aardig tegen een dubieus gambiet, maar verrekende zich al snel, zodat de tegenstander kon profiteren en de partij gedecideerd kon afmaken. De stand was weer gelijk.

Frank kon zijn muts weer opzetten

Frank Stoute speelde aan bord 8 een ingewikkelde partij. Hij leek aanvankelijk onder de voet te worden gelopen, maar de jeugdige overmoed van het talent uit Moerkapelle brak hem wel op. Stoute speelde een superzet (dameoffer) en won daarmee een stuk en niet veel later de partij.

De 2-1 voorsprong werd vervolgens omgezet in een 3-2 achterstand. Jerry van Rekom verwisselde in de opening een paar van zijn “eigen” varianten en was op keepen aangewezen. Dat ging hem in de huidige Ajax-vorm niet best af, zodat hij terecht de koning om moest leggen.

Als Henk Prins moet kiezen voor een minstens gelijkwaardige, maar saaie stelling of voor een dubieuze aanval, dan kiest hij altijd voor het laatste. Dat ging dit keer aardig mis, zodat Prins een nul moest accepteren.

Moertkapelle behield de voorsprong nadat Wim Hokken na een ingewikkelde partij in remise moest berusten. Gezien de wisselende kansen een terechte uitslag.

Johan speelde weer sterk

Met een 3,5-2,5 achterstand werd het knokken voor een punt voor de baggeraars. Johan van de Griend leek na een schuifpartij, waarbij zelfs de kippen van stok vielen, iets beter te staan. Een opgerukte pion leek een mooi baken voor een vol punt. De tegenstander verdedigde zich echter goed, zodat Van de Griend in remise moest berusten.

Bij een 4-3 achterstand moest kopman Peter van den Bergh dus het punt binnen slepen. Vanuit het zo door Kees Wessels gepromote Roel van Duijn-gambiet kreeg de Sliedrechtse teamleider het initiatief en uiteindelijk een pion. In een doldwaze eindfase hield de Sliedrechtse kopman het hoofd koel tegen de sympathieke Luinenburg, die zich uiteindelijk over moest geven.

Met 4-4 konden beiden teams leven en ook de wedstrijdleider, die na zijn reprimandes geen kind meer had aan de 16 kippen. Wie de haan is in Moerkapelle moge duidelijk zijn…

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie