Sliedrecht 2 laat Onesimus weglopen

Tjerry, Henk en Willem pakken punten

SLIEDRECHT – In de tweede ronde van de RSB-competitie heeft Sliedrecht 2 een toch wat
verrassende nederlaag geleden tegen het Rotterdamse Onesimus 3. Aanvankelijk werd er een goede koers gevaren, maar halverwege de avond keerde het tij. Een directe verklaring is er niet, maar wie weet zit het hem in de naam ‘Onesimus’. Onesimus betekent niet alleen ‘verdienstelijkheid’, maar ook staat Onesimus in de Bijbel bekend als de weggelopen slaaf van de aanzienlijke Filemon. Onesimus was op de vlucht geslagen, omdat hij mogelijk gestolen had van zijn heer.

Laten we eens kijken naar de schaakborden. In het eerste uur gebeurt er nog weinig bijzonders. Op de meeste borden oogt het spelbeeld tamelijk stabiel. Kort daarna begint de spanning op de achterste borden toe te nemen. Arco op bord zes kampt met een opengereten koningstelling. André op bord 7 heeft wat materiaal opgeofferd in de hoop daar op een later moment van te kunnen profiteren.

Willem de Veroveraar! Superinvaller met 2 uit 2

Tegen een uur of tien verliest Arco een stuk. Dit wordt al snel gecompenseerd door de voortreffelijk spelende Willem Theunisse op bord 8. De voormalig jeugdkampioen, die als invaller voor de afwezige Stefan van der Waal is opgetrommeld, laat voor de tweede keer op rij zien hoe je moet schaken.

Intussen bouwt Peter Vis op bord 2 een goede stelling op, vergezeld door een riante tijdsvoorsprong. Ook Bert Dobber op bord 5 hoeft zich met een solide stelling geen zorgen te maken. Even later is het Henk van der Hoek die een punt bijschrijft na een puike partij. Daarmee zet hij de thuisclub op een mooie 2-0 voorsprong.
Peter Vis is lekker bezig op bord 2 en staat een pion in de plus. Dat geldt ook voor Bert. Op de borden van Andre en Arco lijkt het zich daarentegen beduidend minder voordelig te ontwikkelen. Arco’s koning loopt nog net niet naar de overkant en Andre lijkt in materiaal de mindere partij te zijn.

Peter: van gewonnen stelling tot een verlaten ruïne

Terwijl er in stilte gepeinsd wordt achter de borden, klinkt er plotseling een hoop kabaal bij het bord van Peter. Een loper wordt pardoes weggeblunderd. Ineens is de gewonnen stelling van Vis gedegradeerd tot een ruïne. Met een tot in Hardinxveld hoorbare kreet laat Peter weten dat hij er spoedig aan komt.
Ook Arco moet het onderspit delven en laat Onisemus op 2-2 komen. Niet veel later verlies ook Jaap zijn partij aan bord 1. In een partij met wederzijdse kansen trekt hij aan het kortste eind. Met een tussenstand van 2-3 is het nog volop spannend. Bert en Tjerry staan er solide bij en André komt steeds beter te staan.

Maar dan ineens gaat het licht uit voor Sliedrecht. Bert doet een verkeerde torenzet die hem direct de partij kost. André weet er nog een remise uit te slepen. Meer zat er niet in. Inmiddels is duidelijk dat Onesimus er met beide matchpunten vandoor gaat. Tjerry doet gelukkig nog wat goeds voor het bordpuntensaldo en sluit zijn partij knap winnend af na een lange verbeten strijd.

Na afloop voelt het een beetje alsof er punten gestolen zijn. Punten die thuishoren in Sliedrecht worden door Onesimus buitgemaakt. Maar eerlijk is eerlijk: Onesimus heeft verdienstelijk gespeeld en wij lieten de slaaf met de winst weglopen…

Jaap Euser

RSB 2: op weg naar een tegenvallend verliespunt
Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie