Sliedrechtse schakers weten weer wat feesten is

SLIEDRECHT – Het was weer even geleden dat de leden van Schaakvereniging Sliedrecht een feestje hadden gehad. Door corona zijn heel wat jubilarissen een viering misgelopen en ook werd het lustrum voor het 85-jarig bestaan overgeslagen. Al dat gemis werd afgelopen zaterdag 19 november volledig goedgemaakt. Met een bijna dagvullend programma konden leden en hun aanhang helemaal los gaan. Van de Joodse synagoge naar een eigen tentoonstelling in het Sliedrechts Museum tot een spelquiz waaruit uiteindelijk de slimste schaker of zijn vrouw moest voortkomen. Daarnaast werd ook emotioneel afscheid genomen van barkeepster Anita Bleecke.

Gekeppeld in de synagoge

Het feestprogramma begon in een overvolle Joodse Synagoge, waar ruim 40 leden en hun aanhang, die onderricht werden door Ronald Kitsz. De voorzitter van de stichting Sliedrechtse Synagoge wist op boeiende wijze de aanwezigen de historie van de synagoge en de de Joodse gebruiken uit de doeken te doen.

Simon Kadijk geeft gescheidenisles

In het Sliedrechts Museum was in de Raadzaal een expositie van drie elementen uit de historie van Schaakvereniging Sliedrecht opgesteld. Simon Kadijk gaf een uitgebreide toelichting over alle speelzalen waar de Sliedrechtse schakers in 87 jaar hebben gespeeld. Jerry van Rekom kon verhalen dat de contributieontwikkeling nog steeds zo is dat er weinig wordt betaald. Ook gaf hij aan dat de ontwikkeling van het schaken op zich duidelijk is veranderd, van analoge tot digitale klok en van afbreken tot direct uitspelen.

Quizmaster Frank Stoute
Robert mag zich de slimste noemen

In de eigen speelzaal – De Havik – werd vervolgens onder bezielende leiding van quizmaster Frank Stoute de quiz “De slimste schaker… of zijn vrouw” gespeeld. In twee sessies werd bepaald welk team van de vier teams de finale zou spelen. Na een strijd, die tot de laatste seconde spannend was, gelijk aan een schaakpartij, kwam het team met leden als Jan Blokland, Simon Kadijk, Wim Pool en Maarten Hartkoren in de allesbeslissende finale, waarin via het petje-op-petje-af-principe de winnaar op zou moeten leveren. Uiteindelijk bleek Robert van Rekom de slimste te zijn door alle vragen juist te beantwoorden. Jiska Stoker, Yaro van Beest en Simon Kadijk eindigden als gedeeld tweede.

Tenslotte werd op emotionele wijze afscheid genomen van Anita Bleecke, de barkeepster die maar liefst 43 jaar al die schakers van drankjes heeft voorzien. De eretitel van Koffiefee had ze al, maar nu werd ze op een speciale wijze bedankt. Een staande ovatie na een ludiek filmpje over haar jaren achter de bar was dik en dik verdiend.

Zo kwam er een eind aan een feest dat eindelijk plaats kon vinden.

Schaakvriend Hans Berrevoets doet op www.dordrecht.net ook verslag van het feest.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie