Interne competitie ronde 14: schaken als een kerstboom

SLIEDRECHT – In een prachtige kerst ambiance, werd in de Havik de 14e ronde van de interne competitie gespeeld. Doordat het eerste RSB team een (thuis)wedstrijd had was er een bijzondere indeling met kans op nog bijzondere uitslagen.  Grote verrassingen bleven echter uit, terwijl veel partijen wel voor vuurwerk op het bord zorgden.

Schaken in de versierde Havik is altijd een feest

Allereerst is een compliment voor ‘de Havik’ zeker op zijn plaats. Wat was de grote zaal mooi ingericht met kersttakken, lampen en lichtjes. Op de bar speelden lieftallige rendieren met grote ijsberen en in de hoek was een fraai opgemaakte kerstboom. En juist deze kerstboom zette aan het denken… is een kerstboom eigenlijk niet synoniem voor een schaakpartij? Deze gedachte werken we eens uit aan de hand van enkele partijen.

Schaken als een kerstboom?

Allereerst dient een goede kerstboom te bestaan uit een stevig basis; de stam (of voet). Uitermate belangrijk zodat de kerstboom niet omvalt. Veel kerstbomen worden juist geselecteerd op deze eigenschap; hoe staat de boom stevig, rechtop in de woonkamer. In het schaken dient de basis ook stevig te staan. Een goede opening is noodzakelijk om stabiel in het middenspel te komen. Koploper William Gijsen liet in partij tegen Rik Versteeg zien hoe belangrijk dit was. Vanwege het spelen van het eerste team was de partij van onze koploper speciaal ingedeeld en snel afgelopen. Mogelijk had de indeling ook te maken met de gedachte van de wedstrijdleider; wie stopt William nog af, moet ik het dan maar doen? Helaas voor hem was deze eer niet aan Rik besteed. William won in aanvallende stijl vanuit een prima basis.

Door al het bier zagen de heren de partij bijna niet meer

Een mooie kerstboom herken je aan de takken. Bij het kopen van de boom wordt door iedereen bewust gekeken naar de veelheid van takken en of deze keurig zijn verdeeld. Ook in het schaken moeten de stukken strategisch over het bord worden verdeeld. Soms gebeurd dit al tijdens de opening, soms in het middenspel en soms gewoon niet. Dan heb je een kale partij, als een kerstboom zonder takken. In de topper tussen Jurgen en Jorik veranderde het bord als een boom vol kersttakken naar een boom die uit de shredder komt. Jurgen had volop kans om door te drukken met zijn stukken op de (tegenovergestelde) rokade van Jorik. Hij miste de juiste voortzetting, zette zijn dame buiten spel (op het bord tenminste) en kreeg een volledige aanval over zich heen waardoor hij aan het kortste eind trok. Jorik verklaarde nadien dat de hoeveelheid bier die voorafgaand (en tijdens) de partij werd genuttigd hier mogelijk mede debet aan was. De ene student die de andere ook op dit vlak probeert te verslaan. 

Luana ging strijdend ten onder

Wat bij een kerstboom direct in het oog springt is de versiering. Ballen, slingers en nog veel meer.  Bij het schaken kan het er soms functioneel aan toe gaan (zoals in de partij tussen Wim Pool en Peter Vis met winst voor Wim), soms ontstaat er en prachtige versiering van de schaaksport. In het bijzonder was dit te merken in de partij tussen Luana en Arjan. Luana speelde een prachtige partij met ingewikkelde winstkansen in het ingewikkelde middenspel. Arjan trok uiteindelijk aan het langste eind, maar deze partij was er één om van te genieten met volop versierselen! en citaat uit een bericht van Arjan bij de stelling zoals deze is afgedrukt (Luana met wit), met ‘net-geen-mat-kansen’ om de spanning in de partij weer te geven.

Zettekst uit de partij Luana – Arjan

Ik koos in de partij met zwart bewust voor een actieve koning. De partij bewees uiteindelijk mijn gelijk, maar het was behoorlijk riskant ondanks dat de dames van het bord waren. Lange tijd gaf de engine ook de voorkeur aan de witte stelling zonder overigens een concrete winst te vinden. In deze stelling heb ik zojuist het paard van f6 naar d7 gespeeld waarmee zowel e5 als f4 aangevallen worden. Een leuke wending die ik wel gezien had is Pe4+ dxe4 Pf5 mat! Maar slaan is niet verplicht: Pe4+ Ke7 Pf5+ Txf5 en zwart blijft materiaal voor had ik gezien. Tijdens de partij dacht ik dat wit de zetten ook om kon draaien: Pf5+ exf5 (opent de e-lijn) en nu Pe4 = mat. Deze stelling is de ommekeer volgens de engine. Wit stond de hele tijd beter, nu gelijk en na het gespeelde Te3 staat zwart beter”.

Ook de bar was mooi versierd

We hebben de boom behandeld met stam, takken en versieringen. Wat resteert dan nog? Uiteraard de piek! Een kerstboom is geen boom zonder dat de piek staat te stralen in de top. Zo is ook een schaakpartij eigenlijk geen partij als er niet een prachtige mat wordt voorbereid. In de partij tussen Robert en Sami werd deze mat gevonden door Robert. Via een mooie torenzet over de h-lijn werd de koning van Sami steeds verder ‘op de tocht’ en uiteindelijk mat gezet. Ook Johan (uiteraard zonder te rokeren), Bert, Dana, Joost, Jaap, Teunis (compliment voor Willem!) en vele anderen wisten winst te vinden.

Martin tegen Mark in een bijzondere stelling

En een remise? Kun je dit ook terugvinden op het bord en/of in de kerstboom? Jazeker! In deze 14e ronde was er één partij te vinden die in remise eindigde; de partij tussen Mark en Martin. Zoals in de Havik onder de kerstboom cadeautjes waren gelegd,  zo deelde Martin cadeautjes uit aan Mark en visa versa. In een prachtige partij met volop kansen werd uiteindelijk de vrede van Sliedrecht getekend. 

De conclusie van de 14e (interne) competitie ronde? Een uitslag die staat als een kerstboom, met alle franjes. De indeling was op enkele borden wel heel bijzonder, laten we hopen dat er niet teveel externe partijen het interne speelschema in de war gooien. Weinig verrassende uitslagen maar wel een prachtig versierde Havik. Overigens is een boom met kerst een mooi idee, maar de schrijver van dit stuk hoopt (en verwacht) dat we door alle (kerst)bomen heen nog wel het Kerstkind blijven zoeken en vinden!

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie