Sliedrecht KNSB 1 vergroot kans op handhaving

Verslaggever William Gijsen

SLIEDRECHT – Op 17 december kwamen we onze oude concurrent CSV tegen waarvan we vorig jaar de kampioenswedstrijd van hadden verloren met 6-2. Daarom hadden we al het idee dat het een zware opgave zou gaan worden en al helemaal omdat ze een sterker team hadden dan vorig jaar. We dachten al wel dat we voor een verrassing konden gaan zorgen en dat is zeker gebeurd tijdens deze wedstrijd.

De man in vorm, William Gijsen, doet verslag van de spannende wedstrijd.

Als eerste was ik zelf klaar op bord 3. Ik werd verrast in de opening en kwam al direct minder te staan. Echter koos mijn tegenstander niet voor de optimale voortzetting om mijn fouten af te kunnen straffen, waardoor ik weer in de partij terug kon komen. Mijn tegenstander zette uiteindelijk zijn stukken beter neer en nam toen weer het initiatief over. Hij koos uiteindelijk voor een iets te optimistisch plan waardoor hij moest kiezen tussen mat gaan of stukverlies waardoor hij de partij gelijk kon opgeven: 1-0. Stockfish had nog wel een verdediging gevonden, maar deze werd tijdens de partij door ons allebei gemist.

Adrian is zijn wilde haren nog niet verloren

Na mijn partij was Adrian Mensing ook snel klaar op bord 5. Hij kwam goed uit de opening en zorgde voor een ingewikkelde stelling. Zijn tegenstander onderschatte uiteindelijk het spel van Adrian die in eigen stijl zijn stukken richting de koning van zijn tegenstander offerde. Zijn tegenstander wist daar geen antwoord op te vinden: 2-0 voor Sliedrecht.

Jorik Klein op bord 7 volgde daarop op met een snelle remise. Beide partijen kwamen prima uit de opening en zagen allebei niet veel meer in de stelling zitten. Nadat ze de nodige stukken hadden geruild bleef een eindspel met ongelijke lopers over: 2,5 -0,5.

Op bord 1 had Marijn den Hartog de nodige moeite met zijn sterk spelende tegenstander, die hem in een wat mindere, maar solide stelling dwong. Het zag er lang naar uit dat Marijn een keer niet ging winnen. Maar Marijn is in bloedvorm en wist zelf hieruit te komen, omdat zijn tegenstander niet de ideale voortzetting had gevonden. Toen de partij opengebroken werd, maakte zijn tegenstander een fout waardoor hij een stuk verloor: 3,5 – 0,5. Marijn blijft dus op 100% staan!

Niels Mijnster had op bord 2 de sterkste tegenstander van CSV tegenover hem zitten. Niels offerde een pion voor wat activiteit, maar zijn tegenstander kon dit pionvoordeel uitbuiten in het eindspel, waardoor de tussenstand 3,5 – 1,5 werd.

Wim stelde het matchpunt veilig met zijn mooie overwinning

We hebben wel vaker zulke voorsprongen gehad, alleen het verzekeren van de winst blijft een lastige taak. Gelukkig hadden we Wim Pool op bord 4 die een beetje ongelukkig seizoen draait, maar gelukkig precies op tijd in vorm is gekomen voor deze wedstrijd. Hij kwam in een eindspel met een pion meer, maar moest wel eerst de aanval van zijn tegenstander neutraliseren. Toen hij dat gedaan had en alle trucjes van het bord waren, schoof Wim zijn tegenstander netjes weg: 4,5 – 1,5 en de overwinning was binnen!

Het lukte Arjan helaas niet om persoonlijk revanche te nemen

Op bord 8 speelde Arjan van der Leij een interessante partij waarbij beide spelers kansen hadden. Een herhaling van de wedstrijd van vorig jaar; want toen speelde Arjan namelijk tegen dezelfde tegenstander op bord 1! Arjan won deze keer al snel een pion, maar hield daar wel de altijd lelijke ’triple pion’ aan over. Dit bleek hem in het eindspel fataal te worden, waarbij zijn tegenstander het eindspel netjes uitspeelde: 4,5 – 2,5.

Robert van Rekom had het lastig op bord 6, want hij speelde immers tegen een meervoudig Nederlands kampioen (vrouwen). Robert kwam goed uit de opening en het leek erop dat er een tijdje niks ging gebeuren. Maar toen ik later weer eens ging kijken stond de koning van Robert midden op het bord en is het een wonder dat hij niet mat is gegaan. Ze wist uiteindelijk uit de aanval een stuk te winnen, maar zelfs dat bleek niet genoeg, want Robert verdedigde het lastige eindspel netjes en kwam er rond de klok van 6 uur met een remise uit 5-3.

We kunnen met deze verrassende, maar verdiende winst, met vertrouwen vooruitkijken naar de komende wedstrijden. We moeten nog meer wedstrijden gaan winnen om zeker van handhaving te zijn in de 2e klasse, maar dit is een grote stap in de goede richting. Zoals na elke overwinning werd er naast een hapje en drankje, ook uitbundig feestgevierd in De Havik. Op naar de volgende wedstrijd!

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1 met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie