Eerste team handhaaft zich in 2e klasse

Marijn den Hartog is de topscorer van het team met 7 uit 7!

SLIEDRECHT – Op 11 maart 2023 heeft het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht geschiedenis geschreven. Door een ruime overwinning op degradant Rijswijk 1 is handhaving in de 2e klasse van de KNSB een feit. Nog niet eerder in de historie van de vereniging heeft een team zich op dit niveau kunnen handhaven. Tien jaar geleden degradeerde het eerste team namelijk direct na de promotie van een jaar eerder.

In het seizoen 2022/2023 is handhaving dus wel gelukt en dat met nog twee wedstrijden te spelen én versterkte degradatie. Met 9 matchpunten uit 7 wedstrijden presteert het team van Jorik Klein en Robert van Rekom dit seizoen boven verwachting. Het hechte en jeugdige team laat zien dat rating niet altijd alles zegt en dat een goede sfeer ook punten oplevert.

De teamspirit gaf ook in de wedstrijd tegen Rijswijk de doorslag. Lees snel verder hoe teamleider Robert de wedstrijd heeft ervaren.

In de vertrouwde speelzaal ‘De Havik’ mochten de drie Sliedrechtse KNSB-teams en het team van De Giessen en Linge aantreden tegen hun tegenstanders. Het was dus weer volle bak, zeker toen de trouwe supporters gedurende de middag binnenstroomden. Sliedrecht 1 moest het doen zonder de vakantiegangers Wim Pool en Niels Mijnster. Dana Verheij en Wim Hokken waren hun vervangers.

Arjan van der Leij gaf het goede voorbeeld door snel te winnen, dat ziet Adrian echter niet….

Bij de start van de wedstrijd droop het vertrouwen eraf bij de Sliedrechtse spelers. We hadden zin in de wedstrijd en de gebruikelijke afterparty. De sympathieke tegenstanders uit Rijswijk leken zich bij voorbaat al te hebben neergelegd bij degradatie. Niet dat ze zich zomaar gewonnen gaven, maar na het eerste punt van Sliedrecht was het verzet vrij snel gebroken.

Arjan van der Leij was op bord 5 de eerste die klaar was. Hij kwam met zwart prima uit de opening en hij pakte al snel het initiatief. Arjan speelde snel en de zetten kwamen als vanzelf. Op een gegeven moment stond hij zelfs voor in tijd. Erg ongebruikelijk, maar een goed teken! Toen zijn tegenstander de f-lijn opende, had Arjan een leuk torenoffer waarmee de partij in één klap voorbij was. Goed gespeeld door Arjan en de toon was gezet.

William won op zijn Gijsens

Daarna was het de beurt aan William Gijsen op bord 3. In de opening kreeg hij al snel een remise-aanbod. Zijn stelling was op dat moment iets minder, maar er kon nog van alles gebeuren. Een open en dynamische stelling ligt William wel, dus na overleg met de teamleider besloot hij door te spelen. Dat bleek een goede keus te zijn. Zijn tegenstander offerde twee pionnen voor aanval, maar toen William af kon wikkelen naar een eindspel was het snel gedaan. Met 5,5 uit 7 is William goed op weg naar de 2200 en de CM-titel!

Robert van Rekom consolideerde de voorsprong door op bord 1 remise te spelen. Ik ben sinds het begin van dit seizoen mijn vorm kwijt, maar de laatste weken lijkt het weer terug te komen. Tegen de topspeler van Rijswijk kwam ik met zwart goed uit de opening. De koning van wit bleef in het midden staan, dus ik probeerde het centrum snel te openen. In het middenspel misten we allebei een aantal keer de beste voortzetting. De eindstand was in balans, maar praktisch gezien was het voor zwart een stuk eenvoudiger om te spelen. Mijn remiseaanbod werd dan ook aangenomen.

Dana knokte zich naar remise

Het eerste matchpunt werd vrij snel daarna binnengehaald door drie remises. Dana Verheij kwam op bord 7 matig uit de opening. Het jeugdtalent vocht zichzelf terug in de partij en kwam op een gegeven moment remise overeen met haar tegenstander. Ik heb hier zelf verder weinig van meegekregen, maar het halfje was welkom voor het team!

Op bord 8 pakte 20-voudig clubkampioen Wim Hokken zijn eerste resultaat in de 2e klasse. Tien jaar geleden verloor hij bij zijn eerste invalbeurt, maar deze keer had hij weinig problemen in zijn partij. Wim kwam prima uit de opening en leek de hele partij iets beter te staan. In overleg met de teamleider bood Wim remise aan voor het teamresultaat en dat kon zijn tegenstander eigenlijk niet weigeren.

De kopborden scoorden 3 uit 4!

Vervolgens stelde Jorik Klein op bord 4 het eerste matchpunt veilig, door remise te spelen. Jorik was niet helemaal tevreden over zijn opening en hij moest alle zeilen bijzetten om niet in het nadeel te komen. Dat lukte uiteindelijk toch vrij soepel en in de eindstelling had hij wellicht nog door kunnen spelen. Maar met een halfje was het team zo goed als zeker gehandhaafd en dat is natuurlijk het belangrijkst!

4-2 voor en nog twee partijen te gaan, waaronder topscorer Marijn den Hartog op bord 2. Marijn kwam met wit niet prettig uit de opening. Hij kreeg een aanval over de half open g-lijn over zich heen en was gedwongen te verdedigen. Zijn tegenstander bood op een gegeven moment remise aan, maar Marijn besloot om nog even door te spelen. Hij bracht de stelling weer in evenwicht en de partij leek toen toch echt op remise af te stevenen. Het zit ‘lucky man’ Marijn echter niet tegen dit seizoen. En ook nu kreeg hij de winst in zijn schoot geworpen door een blunder van zijn tegenstander. 7 uit 7, een geweldige score! Wat kan Marijn in de laatste twee wedstrijden van het seizoen nog laten zien?

De staartborden scoorden ook 3 uit 4!

De laatste partij van de middag was die van Adrian Mensing op bord 6. Adrian kwam goed uit de opening door een passieve opstelling van zijn tegenstander. Meer ruimte en een actieve stelling zijn aan Adrian wel besteed. Hij bouwde zijn voordeel verder uit en wist zijn positionele voordeel om te zetten in extra materiaal. Dat gaf hij natuurlijk niet meer weg. Nog voor de klok van 5 uur stond de 6-2 eindstand op het bord. Zo snel zijn we dit seizoen nog niet klaar geweest! Een geflatteerde, maar terechte overwinning tegen Rijswijk, die met dit resultaat gedegradeerd zijn.

Doordat we nog tegen de nummer 1 (VAS) en de nummer 2 (BSG) moeten spelen, hebben we in theorie zelfs kans op het kampioenschap. Wie had dat nu gedacht bij aanvang van het seizoen! In praktijk spelen we de laatste twee wedstrijden eigenlijk nergens meer voor, omdat we zwaar de underdog zijn. Die positie bevalt ons wel, dus we zullen onze huid duur verkopen om het seizoen met een goed gevoel af te sluiten. Te beginnen met een uitwedstrijd tegen BSG 1 op 1 april, een team dat in het seizoen 2019/2020 nog in de Meesterklasse uitkwam. Wat kunnen we in Bussum laten zien?

Zie https://knsb.netstand.nl/divisions/view/378 voor alle uitslagen en standen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, KNSB Sliedrecht 1 met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie