Een domper op de feestvreugde

Een ontspannen team bij aanvang

SLIEDRECHT – Afgelopen donderdag (16 maart 2023) mocht het eerste viertal aantreden in klasse 2C van de RSB competitie. Met een ongeslagen status waren ze – tegen alle verwachtingen in – koploper. Vol passie werd ook deze wedstrijd tegen Barendrecht/IJsselmonde V2 tegemoet gezien. De voorbereidingen verliepen soepel. Er werd door de teamleider gekozen voor een tactische opstelling waarbij met name de kanonnen van Barendrecht/IJsselmonde V2 (met een rating van bijna 1800) hun kruit zouden verschieten zonder schade aan te richten. Op de andere borden zouden de punten gepakt worden waarna het feest kon losbarsten. Helaas bleek niets minder waar….

Bij aanvang was alles goed geregeld. Een vrolijk team, iedereen keurig op tijd, een jeugdig uitziende KNSB scheidsrechter en goedgemutste tegenstanders. Dat Feyenoord tussendoor nog met 7-1 won in de Europa League was alleen maar extra olie op het vuur voor bord-1 speler Johan Gijsen.  Tenminste…

Diep in gedachten verzonken. Johan en zijn stelling

Dat was de gedachte. Johan wilde vooraf graag ‘een beetje tegenstand’. In zijn vorige wedstrijd heeft hij team aan het winnende punt geholpen door remise te spelen tegen een tegenstander met 450 punten meer rating. Dat smaakte naar meer. Daarom mocht hij nu aantreden tegen zijn tegenstander met meer als 700 ratingpunten verschil! En hij had er zin in. Helaas ging het op bord al vanaf de tweede zet mis. Johan kreeg de Russische opening tegenover zich, maar wist zich geen raad met het paard van de tegenstander en kwam te snel met de dame op E2 waarna het bergafwaarts ging. Na enig tegenspartelen verloor hij een stuk en later de partij.  Wie haalt het immers nu nog in zijn hoofd om Russisch te spelen?  Een aanmelding bij het Internationaal Strafhof volgt.

Op bord 2 was Arco flink van Houwelingen aan het prutsen met wit. Vanuit een makkelijke positie verloor hij zowel het initiatief als het middenspel. In plaats van te gaan jagen op de veel te vroeg uitgekomen dame werd zijn pionnenstructuur zwakker en zwakker en na een tegenovergestelde rokade moest er vuurwerk komen. En dat kwam er. Na een (in zijn ogen) briljant offer – waarvan de computer hoofdschuddend moest aangeven dat dit écht slecht was – werd de zwartspeler zenuwachtig en verloor de concentratie. Hierdoor kon de dame gepend en geslagen worden. De rest van de partij is historie. De tussenstand is weer 1 – 1

Dan naar de overige twee borden. Een kleine tussenblik leert dat de situatie er hier rooskleurig voorstaat. Simon Kadijk had eerder gevraagd om remise uit te mogen brengen, maar gezien de (toen nog) slechte stand op bord 2 was dit niet gehonoreerd.  Zowel bord 3 als 4 zien er veelbelovend uit. Een overwinning lijkt in de maak.

Rik speelde prima, maar vergat te winnen

Op bord 3 speelt Rik Versteeg een hele goede partij. Hij weet een gaatje te creëren voor de koning van zijn tegenstander met een dubbelpion op de f-lijn. Na flink wat afruilen en rekenwerk komt hij met twee pionnen voorsprong in een eindspel met pionnen en een toren. Helaas houdt hij hierbij geen rekening met de geopende H-lijn waar de toren van de tegenstander gretig gebruikt van maakt. Na enkele slechte zetten lijkt het over en uit. Rik probeert nog een remise te bereiken, maar het mocht niet baten en hij verliest de partij. 1- 2

Simon kijkt verwachtingsvol bij aanvang

Dan zijn de ogen gericht op Simon Kadijk op bord 4. Simon speelt een hele solide wedstrijd met Koningsgambiet. Hij kreeg hierbij veel initiatief zonder dat dit direct uitpakte in een voorsprong. Wel kon hij druk opbouwen op de stelling van de zwarte koning met twee goede centrumpionnen. Aan het eind van de lange partij werden er over en weer fouten gemaakt waarna Simon met twee pionnen en een toren een eindspel inging tegen één toren en een pion. Helaas koos hij de verkeerde voortzetting waardoor hij bleef zitten met een enkele randpion (de verkeerde) en er niets anders op zat dan remise te moeten accepteren. Een mooie partij met volop winstkansen maar ook kans op een nederlaag.   Eindstand 1,5  -2,5

Sliedrecht V1 staat helaas geen eerste meer in klasse 2C, zelfs geen tweede. In de komende wedstrijden is nog alles mogelijk, maar veel zal ook gaan afhangen van het resultaat van de tegenstanders. Op naar de volgende wedstrijden!

Arco van Houwelingen

Dit bericht is geplaatst in RSB Viertal 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie