Eerste avond van de Rapid-Vierdaagse levert veel spektakel op

Organisator Tim de Waard doet verslag…

SLIEDRECHT – Op 4 mei was het zover: de aftrap van de Rapid-Vierdaagse van 2023. Na 2 minuten stilte te hebben gehouden vanwege de Nationale Dodenherdenking gingen 25 leden van onze schaakvereniging en twee gasten vol enthousiasme met elkaar de strijd aan.

De eerste ronde verliep voor de meeste schakers geruisloos, maar niet voor de kersverse medeorganisator Tim de Waard. Door de grote verantwoordelijkheden die op zijn schouders rustten, vergat hij dat hij ook zelf moest spelen tegen Hans Klein. Hij was duidelijk nog niet helemaal bekomen van deze beginnersfout, want Hans sleepte de overwinning binnen. Ook de andere aanwezige medeorganisator, Rik Versteeg, verloor van een telg van de familie Klein. Jorik bleek te sterk voor hem. De eerste ronde leverde geen verrassingen op, dus Rik en Tim konden rustig herstellen van de traumatische partijen tijdens het maken van de indeling voor de tweede ronde.

Deze ronde leverde een aantal krakers en verrassingen op. Allereerst wist Martijn Stoker remise over te houden aan zijn partij tegen Wim Pool en volgens kenners had er voor Martijn zelfs nog meer in gezeten! Ook het familie onderonsje tussen Hans en Marcel Klein viel op. Hans won met zwart en wist daarmee zijn maximale score te behouden. Voor onze gasten, Tom Snijders en Jelle Boer, verliep de avond een stuk minder succesvol. Na twee ronden hadden zij allebei nog niet gescoord. Vuurwerk in de laatste ronde dan maar?

Na twee mislukte en een geslaagde poging om een indeling te maken, kon de derde en laatste ronde van avond beginnen. De meest opvallende partij in deze ronde was de kraker tussen Jorik Klein en Jurgen de Haan. Nadat zij goed waren opgewarmd aan de bar, begonnen ze aan hun korte partij. Jurgen was Jorik de baas door een spectaculaire truc, waardoor een terugkeer naar de bar de enige optie was. Voor Jurgen betekende deze overwinning dat hij na de eerste speelavond nog altijd de maximale score heeft! Dit betekent dat hij samen met Arjan van der Leij aan kop gaat. Hij won zijn derde partij namelijk van Johan van de Griend na een moeilijk eindspel. Henri Hartog bleek het beste voor het laatst te hebben bewaard met zijn verrassende overwinning op Jaap Euser. Naast een pijnlijk begin kende de avond voor Tim de Waard ook een pijnlijk einde. Hij verloor van nieuwkomer en Jelle Boer, wat hun vriendschap naar verluid ernstig onder druk zet.

Dit verslag is niet compleet zonder een paar woorden over onze gasten. Zij waren uitgenodigd door Tim, nadat zij zich neerbuigend hadden uitgelaten over schaakverenigingen. Wie een grote mond heeft, moet immers ook bereid zijn om zijn mening te onderwerpen aan de kritische toets van de werkelijkheid. Dat is dus gebeurd en het effect was sensationeel. Ze vonden het zeer gezellig en van hun vooroordeel is weinig meer over. Applaus voor onszelf!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie