Wie gaat Ding Liren verslaan?

Micha, de huidige nummer 1

SLIEDRECHT – Schaken is langzamerhand echt een populaire sport aan het worden. Tegenwoordig lijkt het normaal om de klas uitgestuurd omdat de leerlingen op hun telefoon aan het schaken zijn. Dat is nog eens een excuus om mee thuis te komen. Dan kun je maar beter op donderdagavond naar De Havik komen om te schaken. En dat zien wij dan op de vereniging, want het lijkt wel of er elke week meer leden bij komen. En dan zeker bij de jeugd.

We hebben natuurlijk ook een mooi rolmodel, Anish Giri won het Tata Steel toernooi en veel mensen kennen Magnus Carlsen, de inmiddels oud-wereldkampioen. De nieuwe wereldkampioen Ding Liren zal wellicht wat minder aanspreken, maar de match om het wereldkampioenschap was spannend en vol met fouten.  Dat geeft de “gewone”  schaker weer wat moed.  En de jeugdschakers wellicht weer wat kansen…..

Zelfs op 4 mei was het druk met jeugdleden in de Havik, waarbij er zelfs nog enkele jeugdleden bleven schaken bij de senioren en meededen met de rapid competitie.

Bij de jeugd stonden er weer ronden snelschaak op het programma en daar wisten de schakers wel raad mee.  De stukken vlogen in sneltreinvaart over de borden en verdwenen daar ook weer snel naast het bord.  Van gewonnen stellingen naar verloren partijen of andersom. Een dame in de aanbieding, oh nee…. Toch niet gezien.  Of toch wel. Straal verloren staan en er dan toch nog pat uitslepen.  Of in een gewonnen stelling door de tijd heen zijn.  Oei.

De toppers lieten zich er niet door afleiden.  Micha de Jong staat nog steeds bovenaan en blijft winnen.  Maar hij wordt op de huid gezeten door Bart van der Beek, die nog wel wat partijen moet spelen om in aanmerking te komen voor een topnotering.  Voor zo’n topnotering doen nog veel schakers mee.  Bijvoorbeeld Theo en William Theunisse, maar vlak ook Jaimy Bakker en Jabber al-Yassin niet uit. Ze staan allemaal dichtbij elkaar.

Maar we komen verderop in de ranglijst ook andere en nieuwe talenten tegen. Roël Koopman, Vincent Langstraat en Justin Sloots bijvoorbeeld.  Maar Jake Batenburg, Julian Theunisse en Merijn de Witte doen al goed mee.  Zeker, nieuwe jeugdleden moeten eerst wel eens een verliespartij slikken, maar de winstpartijen komen snel en dan zijn ze niet meer te stuiten.

Zo gaat de snelschaak competitie de laatste fase in.  Nog een paar weken en dan weten we wie de winnaars zijn.  Maar tot die tijd blijven we lekker schaken.  En dames weggeven. En verloren staan maar toch winnen.  Toch nog een patje scoren uit een verloren stelling. Steeds weer het geleerde van Rik en Roland in partij proberen en zien dat het werkt.

Wie weet zit er een talent bij wat Ding Liren een keer kan verslaan. 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie