OKD van start met pionneneindspelen

De openingszet door onze sponsor van KR@infra

SLIEDRECHT – Het 16de OKD is prachtig van start gegaan met maar liefst 70 deelnemers. Het Open Kampioenschap Drechtsteden is op donderdag 25 mei geopend door Kees Kraijenoord, die aan bord 7 de openingszet verrichtte. Want aan dat bord speelde Jorik Klein – de winnaar van vorig jaar – tegen Martin Prins. Dat werd een lange partij met een pionneneindspel waarbij Jorik nog een paard had en Martin nog een loper. Jorik won doordat hij op een gegeven moment met  het paard een vorkje kon maken en zo een pion kon opruimen. Dat was een forse tegenslag voor Martin, die ook maar meteen opgaf.

Hoewel er 70 deelnemers waren, werd er toch maar aan 26 borden gespeeld. Niet iedereen kan op elk van de 7 avonden van dit toernooi en als je je tijdig afgemeld had, dan kon je een bye krijgen. Daarvoor krijg je een ½ punt. Je mag overigens maar 2 x een bye opnemen. Als je er de laatste avond niet bent, dan kun je daarvoor ook een bye opnemen, maar dat levert dan geen punten op. Zo wordt het een eerlijk toernooi.

Er waren overigens 53 deelnemers aanwezig. Een oneven aantal. Dus één kon er niet spelen. Simon Kadijk heeft zich toen opgeofferd om de eerste ronde een bye te nemen. Op zich is de eerste ronde van het OKD altijd vrij voorspelbaar. Dat komt door het zogenaamde Zwitserse systeem, dat heel handig is als je maar met een paar rondes op een eerlijk manier tot een winnaar wilt komen. In de eerste ronde gingen de 26 sterkste deelnemers volgens hun rating tegen de 26 mindere deelnemers. Dus nummer 1 tegen nummer 27, nummer 2 tegen nummer 28 van de lijst en zo verder.

Het was dus niet verwonderlijke dat nagenoeg alle partijen werden gewonnen door de sterkste op papier. Eén van de uitzonderingen was bord 5 waar Tim Schakel met een rating van 1986 met zwart speelde tegen de jonge Maarten Hartkoren met een rating van 1509. Tim speelde zeker niet slecht, maar hij kende de opening niet die door Maarten werd gespeeld en dan krijg je niet de beste stelling op je bord. Daar kwam bij dat het een pionneneindspel werd met een toren en paarden. Maarten kon veel schaakjes geven. De tijd op de schaakklok begon bij beide heren te dringen. Op een gegeven moment waren alleen zij nog aan het spelen. Tim maakte een fout, maar waarschijnlijk mede door de tijd kon Maarten dit niet uitbuiten. Maarten bood uiteindelijk maar remise aan wat Tim maar direct accepteerde. In de wandelgangen hoorde ik, dat de rating voor Maarten aan de lage kant is. Hij is volgens sommige “under rated”. Tim merkte dit op: “Ondanks de fouten was het kwalitatief geen slechte partij en horen bij een complexe partij fouten – zeker in de tijdnoodfase – er bij. Maarten zat dicht bij de winst maar hoeft zich (naar mijn mening) niets te verwijten want het blijft lastig om een niet eenvoudig staande gewonnen partij in (opperste) tijdnood tot winst te dichten.”

Arbiter Adrian Mensing heeft alles onder controle

Adrian Mensing treedt ook dit OKD op als arbiter. Aan het begin legde hij de regels uit. Iedere deelnemer krijgt 90 minuten en 15 seconde per zet. De laatste 5 minuten hoef je niet meer te noteren. Dat noteren ging overigens niet altijd goed. Ik zag aan bord 21 waar Waleed Alqaefi speelde tegen de jongste deelnemer Oscar Koppenens (geboren 2012), dat de één dezelfde zet noteerde bij zet 69 en dat de andere diezelfde zet opschreef bij zet 71. In elk geval heeft Oscar het lang uitgehouden, compliment! Bijzonder was, dat Waleed geen rating heeft. En ook op dit bord speelden pionnen een grote rol. Ja; Waleed heeft mede gewonnen doordat hij een pion kon laten promoveren.

Op die 90 minuten en 15 seconde was één uitzondering. Dat was aan bord 8. Daar speelde Mark Beijen tegen Alain de Callafon. In verband met vervoer vroeg Mark of het akkoord was, hij een kortere tijd op de klok kreeg. Arbiter Adrian oordeelde, dat dat alleen kon als de tegenspeler daarmee akkoord ging en dat die ook minder tijd zou krijgen. Alain had geen bezwaar en zo speelden beiden met 65 minuten op de klok in plaats van 90. En ook hier weer een pionnen eindspel. Uiteindelijk zonder andere stukken. En dan gaat het er soms om hoe je met je koningen pionnen kunt bijhouden of omzeilen. Mark maakte daarin geen fout en won zo binnen de tijd de partij en kon gelijk naar huis. Anderen bleven nog even na borrelen.

De uitslagen en standen kun je vinden op https://www.okdschaken.nl/. Dan zie je, dat nu 25 mensen 1 punt hebben, 19 personen hebben een ½ punt en 26 deelnemers staan nog op 0. Maar er komen nog 6 rondes. Dus het kan nog alle kanten opgaan.

Simon Kadijk

Volle bak in de Havik tijdens de eerste avond van het OKD. Dat belooft wat!
Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2023. Bookmark de permalink.

Geef een reactie