OKD ronde 3: Nog 3 koplopers

Favoriet William staat aan kop

SLIEDRECHT – Op donderdag 8 juni was het heerlijk weer. Desalniettemin vonden 58 schakers toch hun weg naar De Havik, alwaar ze als echte helden werden ontvangen met een erehaag van beachflags waarop de trotse sponsor KR@infra pronkt. Strikt om 20:15 kon toernooidirecteur Jorik Klein het startsein van ronde 3 geven. Het mooie weer waren de schakers snel vergeten, waardoor er veel lange partijen gespeeld werden.

Wim Pool speelt altijd sterk

Op de eerste borden speelden alle spelers met nog een 100% score tegen elkaar. Aan het einde van de ronde resteerden er slechts drie spelers met deze score. Ratingfavoriet William Gijsen is er daar één van, nadat hij toernooidirecteur en winnaar van de vorige editie van het OKD, Jorik Klein wist te verslaan. William leek met de zwarte stukken langzaam maar zeker richting de overwinning te gaan. In het eindspel beging hij echter een grove fout die tot remise zou leiden. Gelukkig voor hem overzag Jorik deze wending, waarna het volle punt naar William ging. Arjan van der Leij wist van een ogenschijnlijk gelijk eindspel toch nog iets te maken tegen Robert van Rekom. Uiteindelijk moest Robert in tijdnood toch zijn koning omleggen. Wim Pool completeert de top 3 na een regelmatige overwinning op revelatie André van Wingerden. David van Heusden leek zich met zeer sterk spel ook bij de koplopers te voegen, maar moest toch in remise berusten tegen Floris Verweij.

Ook deze ronde waren er weer veel partijen die uiteindelijk beslist werden in het voordeel van de ratingfavoriet. De ratingverschillen worden met de ronde kleiner dankzij het Zwitserse systeem, maar toch viel het op dat de rating vrij accuraat bleek in veel partijen. Toch waren er zeker wel verrassingen. Zo wist David Prook het Sjoerd Hubregtse ontzettend moeilijk te maken. Uiteindelijk bleek eindspelervaring toch doorslaggevend. Ditzelfde gold voor Justin de Ruyter. Hij wist knap meerdere pionnen te winnen van Xander Prijs, maar in het eindspel overzag hij helaas een mat in twee. Ook Arco van Houwelingen leek dankzij een gevaarlijke aanval op de koning op weg naar de overwinning tegen jeugdtalent Oscar Koppenens. Oscar wist Arco echter toch net iets te slim af te zijn.

Rick Stuij zorgde voor een stunt

De echte verrassingen van deze ronde waren Rick Stuij en Ard van der Marel. Rick Stuij wist Jaap Euser te verrassen met een nieuwe opening. De voorbereiding van slechts enkele minuten wierp zijn vruchten af, want Rick wist overtuigend Jaap te verslaan. Ard van der Marel won knap van Tim de Waard.

Tegen de klok van half 12 waren er nog veel partijen bezig. Dit bleek ook een uitdaging voor het arbiterstrio dat het gemis van Adrian Mensing op probeerde te vangen. Een knotsgekke partij tussen Hans Koedam en Omar Othman was onnavolgbaar. Uiteindelijk wist Omar net voordat de vlag viel de koning van Hans mat te zetten. André van Dieën leek lang op weg naar een stunt, totdat hij in het eindspel een fout maakte en een toren verloor. Zo moest hij toch tegenstander Robbert Ritsma feliciteren.

En zo zijn we alweer bijna op de helft van het OKD 2023. Er zijn nog 3 koplopers en het wordt ook in de andere groepen al steeds spannender. Volgende week donderdag, 15 juni, staat de 4e ronde op de planning!

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2023. Bookmark de permalink.

Geef een reactie