Sliedrecht 1 kan het niet bolwerken tegen kanonnen uit Amsterdam

Wim Pool speelde sterk

SLIEDRECHT – Het vlaggenschip van Schaakverenging Sliedrecht speelde de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. De spanning was om te snijden en er werd gehoopt op een stunt tegen de titelfavoriet door het thuisvoordeel van een kolkende Havik. De tegenstanders, Amsterdam Berserkers 1, zijn drie jaar terug een vriendenteam begonnen en opgeklommen vanuit de 5e klasse. Na zoveel promoties waren we dus gewaarschuwd. Klokslag 1 uur gaf de jarige wedstrijdleider het signaal dat het geweld los kon barsten.

De teamleiders Niels Mijnster en Jorik Klein schrijven gezamenlijk over de wedstrijd:

Kopman Marijn den Hartog speelde met zwart tegen een 2300+ speler een variant van het Afghaans, waardoor het er erg ingewikkeld uit zag. Halverwege het middenspel, en diep in tijdnood, besloten beide spelers dat er weinig voordeel meer te halen was en dat resulteerde in een knappe remise van Marijn.

Vervolgens kwam het team op achterstand. Niels Mijnster speelde aan bord 2 tegen een IM en kwam met wit nog aardig uit de opening. Na anderhalf uur spelen was er een gelijke stelling bereikt en ging het schaken echt beginnen. Het middenspel bleek erg ingewikkeld en na een aantal mindere zetten was de stelling een positionele ramp geworden. De tegenstander wist hier handig op in te springen en pakte dus het punt.

Niet veel later moest ook Adrian Mensing capituleren. Aan bord 3 had hij het met zwart lastig met zijn tegenstander. Langzaam maar zeker werden zijn stukken teruggedrongen en in tijdnood moest hij uiteindelijk de koning definitief omleggen.

De staartborden hadden goede kansen

Wim Pool zorgde er gelukkig voor dat het team nog enig uitzicht had op een resultaat door een modelpartij te winnen. Wim toonde aan bord hoe sterk het loperpaar kan zijn. Hij kreeg vervolgens een witte pion op f6 en wist met grof geweld de h-lijn te bezetten. Dit werd zijn tegenstander te machtig, waardoor hij niets anders kon dan Wim feliciteren. Een prachtige overwinning!

Dana kwam in de buurt van een prachtig resultaat

Helaas ging het daarna definitief mis. Dana Verheij speelde aan bord 8 erg sterk tegen een 2200+ speler. In de opening gebruikte ze minder tijd en deed ze betere zetten. Hierdoor ontstond er na 2 uur spelen een uitstekend stelling waarin ze de tegenstander bijna van het bord drukte. Toen de tegenstander stug bleef verdedigen was daar opeens de kans om het om te draaien. Die kans greep de tegenstander met beide handen aan en zo kon er niet voorkomen worden dat de stukken snel in het doosje konden.

Uiteindelijk gingen de matchpunten na de tijdcontrole definitief naar Amsterdam. Arjan van der Leij had veel moeite tegen zijn, ook al, sterke tegenstander. Met de zwarte stukken bereikte de witspeler aan bord 5 meer dan genoeg. De vrijpion op d6 deed Arjan uiteindelijk de das om. Arjan zag dit al van mijlenver aankomen, want hij begon alvast aan het bier tijdens de partij. Ook dat mocht dus niet baten.

De oplettende lezer weet dat er inmiddels een 4,5-1,5 achterstand te noteren valt. Toch had het team enige kansen. Dana en Niels hadden prima kansen en daarbij kwam dat William en Jorik zowel op het bord als op papier goede winstkansen hadden.

Good vibes leveren helaas geen vol punt op

Op bord 4 speelde William Gijsen met wit tegen een lager geratede tegenstander die een uitstekende Siciliaan beheerste. Na deze opening ontstond er een middenspel waarin de stukken over het bord vlogen en het alle kanten op kon gaan. Naar het eindspel toe bleek dat William een klein voordeeltje had. Helaas lukte het na een erg lange partij van bijna 6 uur net niet om dit voordeeltje in winst om te zetten en eindigde deze partij in remise.

Teamleider Jorik verzuimde te winnen

Tot slot wist ook Jorik Klein aan bord 7 met de zwarte stukken niet te winnen. Al vanaf zet 8 kwam Jorik een pion voor. Zijn tegenstandster miste een variant in de opening, maar wist daarna wel spel te creëren. Na een flinke denktank van 45 minuten kwam Jorik tot de conclusie absoluut niet scherp te zijn, want er kwam een simpele ontwikkelingszet uit die denktank. Overigens waren de eerste 15 minuten besteed aan een variant die op slag een dame zou verliezen, dus het had nog slechter gekund. Desalniettemin kreeg Jorik een duidelijk betere stelling. In diepe wederzijdse tijdnood dacht Jorik een stuk te winnen, maar dit kon wonderbaarlijk genoeg heel acrobatisch voorkomen worden. Een gelijk eindspel resteerde, dat wel tot na 6 uur werd uitgespeeld tot koning tegen koning. De positievelingen onder ons waren in ieder geval blij dat Jorik een keer niet verloor van een vrouw.

Na een mooie schaakmiddag werd er dus een handtekening gezet onder de 2,5 -5,5 uitslag. Er waren enige kansen, maar uiteindelijk toch een terechte nederlaag. Het eerste team staat hiermee met 0 matchpunten laatste. Alle andere 8 teams hebben 2 matchpunten. Er is dus van alles mogelijk in deze poule. De komende 6 wedstrijden worden door de krankzinnige degradatieregeling heel belangrijk. Allereerst op zaterdag 4 november tegen Leiderdorp.

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie