4e ronde interne competitie: Zwart wint

Volle bak in de Havik tijdens de 4e ronde

SLIEDRECHT – Naast al het KNSB geweld van ‘super saturday’ is ook de reguliere competitie weer gespeeld bij Schaakvereniging Sliedrecht. Ditmaal stond de 4e ronde alweer op het programma. Naast het bijschrijven van enkele zogeheten Kaiserpunten werd er ook gestreden om eer, glorie en plek in de bovenste regionen van de competitie. 41 schakers wisten de Havik weer te vinden voor een partij, 20 partijen zijn gespeeld. Duidelijke winnaar van deze ronde is Arjan van der Leij die eenzaam aan kop gaat, maar zich realiseert… .Parijs is nog ver.

Enkele hoogte (en diepte)punten van de avond. Wat allereerst opvalt zijn de vele partijen die geeindigd zijn voor zwart met winst. Dit lijkt een tegenstrijdigheid, normaal heb je met wit een klein voordeel. In maar liefst 9 van de 20 partijen wist de zwartspeler de zege naar zich toe te trekken, in maar 4 partijen won de wit speler. Statistisch gezien schier onmogelijk, maar in de Havik is op donderdagavond alles mogelijk. Laten we de partijen waarin zwart won eens nader beschouwen.

Winst voor de zwartspelers

Allereerst is daar de topper tussen Peter van den Berg (wit) en Arjan van der Leij (zwart). Veelvoudig kampioen vd Berg staat bij aanvang van deze ronde nog bovenaan. Aan het eind van de avond is het echter van der Leij die met de winst ervan door gaat en de nieuwe ranglijst, na ronde 4, aanvoert. Is dit het seizoen waarin Arjan zijn titelaspiraties gaat waarmaken? Hoe dan ook, een mooie score!

Ook William Gijsen weet te winnen met zwart van Wim Hokken. Onbekend is of Wim een pion is vergeten te offeren of waar het mis gaat. Zonder twijfel wil William zijn kampioensschaal verdedigen en zet de achtervolging in op de koppositie. Een aantal borden verderop krijgt Arco van Houwelingen met wit schaakles van Jorik Klein. In een klein uurtje wordt hij van het bord geveegd en krijgt na afloop diverse tips die allemaal eindigen op: ‘het centrum, het centrum, het centrum!’. Ook Jorik koestert nog titelaspiraties.

Op de andere borden gebeurd ook van alles. Wedstrijdleider Rik Versteeg weet (eindelijk) weer te winnen. Dit keer was het Ferhat Erdogan die de stukken weer in het doosje kon doen ondanks dapper doorvechten in een totaal hopeloze stelling. Joost Stoker speelde een dijk van een partij tegen Wim Pool. In het eindspel met torens staat hij twee dubbelpionnen ‘voor’ (of hoe noem je dat eigenlijk?). Wim is echter niet de eerste de beste en weet hier toch nog remise van te maken.

Marcel Klein gaat in een alles of niets aanval helaas ten onder tegen Matthias Stok. Ondanks een tegengestelde rokade krijgt hij de stukken niet door de stelling van de zwarte koning van Matthias. Henri en Leo (achternamen zijn niet meer nodig voor de trouwe lezers) krijgen het gezamenlijk aan de stok, weten de steeds voor verrassingen te zorgen op het bord en in de zaal en besluiten te remiseren.

Gekraak en gepijns tijdens de partij

Dan is er nog één partij bezig in een bijzonder duister, afgezonderd hoekje van de Havik. Wat hier gebeurt op het bord is niet duidelijk. Na een tijdje spelen is echter duidelijk dat Jurgen de Haan en Yaro van Beest hier samen een partij spelen. Boze tongen beweren dat zij op verzoek van velen (inclusief de omliggende seniorenflat) in dit hoekje zijn geplaatst om verdere overlast te voorkomen. Niemand weet het, behalve de uitslag… remise.

Komende donderdag staat ronde 5 op het programma. Wie gaat Arjan van der Leij stoppen? Hoe gaat het in groep 2 en 3? Als je komt, dan weet je het…. En kun je gelijk genieten van het spektakelstuk van de RSB competitie: Ons eerste viertal mag thuis aantreden tegen Spijkenisse V3.

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie