Sliedrecht 3 remiseert in debat

De interim fractievoorzitter

SLIEDRECHT – Vorige week was Nederland in rep en roer vanwege de Tweede Kamerverkiezingen. Ook in Sliedrecht waren debatten te volgen, zo waren tussen Sliedrecht 3 en DD 3 een achttal zetels te verdelen in de vijfde klasse van de KNSB. De verkiezingsuitslagen worden voor u geduid door gelegenheidsfractievoorzitter Tjerry (let op de spelling). 

De standaardlinie aan lijsttrekkers was aan de kant van Sliedrecht niet volledig aanwezig bij dit slotdebat. Zo hadden Jurgen de Haan, Martijn Stoker en Henk Prins al elders verplichtingen. Daarom zijn voor enkele partijen invallers ingezet; Sami Al-Yassin en Micha de Jong hebben zichzelf hard gemaakt voor de Sliedrechtse standpunten. Op het laatste moment werd ook Bert Dobber ziek en kwam Joost Stoker, zoals in de politiek vaak gehoord, vijf voor twaalf ook te hulp geschoten. 

DD 3 kon op papier beter debatteren dan Sliedrecht, met een gemiddeld rating-overwicht van bijna 150 punten. Gelukkig is een dergelijk verschil een bekend fenomeen dit seizoen en heeft Sliedrecht 3 zich hier nog weinig van aangetrokken.  

Voor zetel 2 van de verkiezingen kreeg Kees van der Does een debat in het Siciliaans. Zijn tegenstander kwam met goeie argumenten en een deel van de achterban pionnen van Kees wilde al anders gaan stemmen, maar toen de tegenstander ook een kwaliteit dacht te krijgen werd pas duidelijk dat lijsttrekker Kees bij de partij van de Nare Schaak Combinatie hoorde, jammer genoeg heeft Kees in zijn vervolg niet genoeg stemmers overtuigd en gaf hij de zetel toch gewonnen. 

Sami viel overtuigend in

Zetel 8, met als hoofdspreker Sami, werd gekenmerkt door een Trompowsky. Deze werd netjes uitgespeeld tot een slotfase waarin Sami een paard extra had, maar zijn tegenstander een aantal pionnen. Zijn tegenspeler moest de zetel aan hem voorbij zien gaan toen Sami zijn stukken Bij-Een raapte voor een dodelijke aanval richting de koning. 

Peter Vis staat al langer bekend als de F-Vier Deskundige, daarom mocht hij ook voor die zetel vechten. Ook deze zaterdag liet hij zien dat hij krachtige, aanvallende, argumenten kan produceren op het gebied van alle belangrijke thema’s tijdens deze verkiezingen.   

Minister-President (ofwel kopman) Yaro van Beest kreeg een London voor z’n kiezen. Alhoewel menig schaker het onderwerp van dit debat als oersaai zou beschouwen, wist Van Beest hier toch een vleugje smaak aan toe te voegen. Uitkomend voor de partij ‘Pronto Vooruit Die Dame‘ maakte hij van dit debat een slagveld door op b2 te slaan. Alhoewel zijn tegenstander met een Volledig Open Lijn-Toren tegenspel kreeg, wist Van Beest zich te weren tegen alle tegenargumenten en wist hij de kiezers over te halen. Hij staat niet voor niks op 3/3 met een TPR van 2235.  

Invallend debater Joost Stoker (zetel 7) gooide het debat om en kwam in een theoretisch onbekende variant van de Caro-kann terecht. Deze Caro Unique had niet het gewenste effect, de opponent heeft zich weinig versproken en dat heeft Joost een aantal stemmen gekost. 

Dan is het 3-2 voor Sliedrecht en lijkt tijdens de exitpolls een meerderheid voor Sliedrecht in het vooruitzicht, met nog enkele minuten op alle klokken. Micha de Jong (zetel 6) had de kiezers nagenoeg volledig overtuigd, met een voordeel zowel positioneel als in materiaal. Henk van der Hoek had voor debat #5 een Steiner Partij in het Frans, met een nog onduidelijke ondertoon. Tjerry Hut had op zetel 3 een achterban van één pion groter in een verder gelijke stelling. 

Micha debatteerde sterk, maar helaas zonder resultaat

Maar zoals in de echte politiek zijn de resultaten soms onverwacht. Micha’s argumentatie voor promotie van een pion was extreem sterk, maar dit werd tenietgedaan toen hij geen antwoorden had op het onderwerp ‘mat in 2’.  Naar eigen zeggen was het de vermoeidheid van dit jonge kamerlid. Toen ook Henk een Stuk Gewoon Pleite liet gaan stond het opeens 3-4 en was een coalitie opeens niet meer mogelijk. Alleen voor de gelijkmaker kon nog gevochten worden. 

Gelukkig maakte Tjerry na De 66 zetten zijn Verrassend Vlugge Dame. In de laatste seconden van het laatste debat waren een aantal kiezers toch nog overtuigd. Hierdoor werd toch een gelijkwaardige 4-4 zetelverdeling behaald in deze verkiezingen. Daarmee neemt Sliedrecht 3 een tweede plek in de poule. Herverkiezingen zullen spoedig moeten volgen; het volgende debat vindt ook plaats in Sliedrecht, maar dan tegen Erasmus 2.  

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie