Schaaktraining op de Anne de Vriesschool

Trainer Simon Kadijk legt uit

SLIEDRECHT – Op vrijdag 1 maart hebben de schaaktrainers Simon Kadijk en Jerry van Rekom weer schaakles gegeven op de Anne de Vriesschool. Het betroffen 6 leerlingen uit groep 7 en 8: vijf jongens en een meisje. De 6 goed gemotiveerde leerlingen leerden al snel de 64 namen van alle velden kennen en wisten na de training de loop van alle schaakstukken.

Evaluatie: leuk!

De schaaktrainers  hebben ruim de tijd genomen om de training met de leerlingen te evalueren. Eén voor één werd aan de zes leerlingen gevraagd wat ze er van vonden en wat ze hadden geleerd. Vijf leerlingen zeiden “leuk” en één leerling vond het “gewoon leuk”. Maar daarna kwam de wat moeilijkere vraag: “Waarom vond je het (gewoon) leuk?” Zo vertelde er één, dat hij nu uit zijn hoofd wist hoe de beginopstelling was. Een ander gaf aan, dat hij liever iets deed waar je bij na moest denken dan een balspel of een balsport. Ja; schaken is een denksport.

Van Koningin naar Dame

De training werd uiteraard begonnen met de uitleg van de stukken en wat de stukken konden en mochten. Ze hadden allemaal al wel eens geschaakt. Van één was de vader zelfs ooit jeugdkampioen geweest. Je hoorde de trots. Bij de behandeling van het belangrijkste schaakstuk – de dame – was er een beetje verwarring. Was het nu koningin of dame? De trainers legden de nadruk op dame. En het bleek ook toen ze gingen schaken. Want o ja, waar stond nu ook alweer de koning en waar de dame? Er werd een geheugensteuntje aangegeven: het woord Dame met begint met een D en die plaats je op de D-lijn. Je moet dan uiteraard wel de witte stukken op de eerste en de tweede rij zetten en niet op de zevende en achtste.

Promotie

De uitleg werd kort gehouden. Gewoon de opstelling besproken, de loop van de stukken en hoe ze mochten slaan. Want de praktijk en het zelf doen is uiteraard het leukste en dan geldt ook nog eens: al doende leert men schaken. De leerlingen speelden meerder partijen. Op één bord zagen de trainers zelfs dat er zowel bij wit als bij zwart pionnen werden gepromoveerd.

Drie mogelijkheden

Wat de trainers ook opviel was, dat ze redelijk snel door hadden, dat je in principe bij schaak drie mogelijkheden hebt: koning verzetten een stuk ertussen zetten of het stuk dat schaak zet slaan. En eentje had er door, dat dat in zekere zin ook geldt als je dame aangevallen wordt.

Kortom, een geslaagde les waarin theorie en praktijk gezamenlijk opgingen!

Aanvraag trainingen

De schaaktrainingen kunnen bij alle basisscholen worden gegeven. Aanvragen daarvoor kunnen gestuurd worden naar de jeugdleider van Schaakvereniging Sliedrecht, Joost Stoker, jeugd@schakendsliedrecht.nl

Simon Kadijk en Jerry van Rekom

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie