Sliedrecht RSB2 deelt rechtse directe uit aan koploper en heropent titelstrijd

Teamleider, gelegenheidskopman en auteur dezes Tim de Waard

SLIEDRECHT – Donderdag 11 april 2024 ontving ons tweede RSB-team in het eigen clubgebouw het tweede team van schaakvereniging De Pionier.

Co-teamleider Tim de Waard vertelt over deze wedstrijd:

11 april 2024 zou een mooie en historische dag worden. Voor schaakvereniging De Pionier wel te verstaan. Hun tweede RSB-team zou naar Sliedrecht afreizen om de titel binnen te slepen. De koploper had slechts een keer niet de volle buit gepakt en een enorme hoeveelheid bordpunten binnen geharkt. Het achttal uit Hellevoetsluis bleek vastbesloten om hun ijzersterke reeks voort te zetten en leed bepaald niet aan Havikvrees (een bekend verschijnsel). Sliedrecht liet zich echter van haar beste kant zien, waardoor de titelstrijd heropend is en menig ego een deukje heeft opgelopen. Hoe is dat zo gekomen?

Het teamleidersduo Tjerry & Tim was natuurlijk vastberaden dit zelfvertrouwen hardhandig de kop in te drukken. Daarom doken zij de studieboeken in, wat na weken het perfecte strijdplan opleverde. Tim zou op bord 1 opgeofferd worden. Hij scoort dit seizoen toch niet, dus dan het liefst tegen de sterkste speler van de tegenstander. Verder maakte Maarten Hartkoren voor de tweede keer zijn opwachting in het gezelligste team van onze schaakvereniging. Hij deed dat op bord 2, zodat hij Tim gelijk zou kunnen troosten in het geval van een slachtpartij.

Theo speelde sterk en won knap

De avond leek in eerste instantie rustig te beginnen, maar al snel pakten donkere wolken zich samen boven Sliedrecht. De immer degelijke Bert Dobber zag zijn stelling op bord 4 ineens snel verslechteren en moest zijn tegenstander snel de hand schudden. Sliedrecht keek dus al vroeg tegen een achterstand aan. Gelukkig leek het op de lagere borden de goede kant op te gaan. Het teamleidersduo zocht met bezorgde blikken naar aanknopingspunten en topscorer Theo Theunisse bracht de gemoederen snel tot bedaren. Hij had een uitstekende stelling op het bord getoverd, waarna een glimlach en een knikje genoeg was. Theo zou de gelijkmaker voor zijn rekening nemen: 1-1.

Daarna ging het snel. Micha liep zuchtend en steunend door de speelzaal, maar dat leek weinig met zijn stelling te maken. Die zag er namelijk zeer rooskleurig uit. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat Micha kwelde, maar hij bleek opgewassen tegen zowel zijn tegenstander als de onbekende kwaal. Na een soepele, gewonnen strijd op twee fronten kon hij zijn teamgenoten gaan aanmoedigen.

Michiel had alle reden om te lachen

Zoals altijd speelden Ferhat Erdogan en Michiel van den Berg op bord 7 en 8. Michiel had zijn eerder opgelopen schaakfrustraties omgezet in een ongekende werklust en liet zijn tegenstander met een fenomenaal gambiet alle hoeken van het bord zien. Ferhat speelde zoals altijd snel, maar ook degelijk waardoor ook hij een prachtig punt bij mocht schrijven: 4-1!

Maarten, Tjerry of Tim moest dus een halfje scoren om de koploper op zijn plek te zetten. Tim, de man uit vorm, speelde een zuivere partij waarin hij zijn tegenstander langzaam in de verdrukking bracht. Na een paardoffer gaf zijn tegenstander op waardoor Tim eindelijk van de nul af is en Sliedrecht de overwinning binnen had.

Teamleider Tjerry remiseerde met een lach

Tjerry en Maarten speelden toen nog voor de eer. De eerstgenoemde liep de hele avond gedesoriënteerd door de speelzaal, omdat hij zwart had. Voor de meeste schakers is dat geen enkel probleem, maar met zwart is het natuurlijk wel iets moeilijker om de London te spelen. Tjerry speelde dus noodgedwongen een andere opening en dat ging moeizaam. De opening blijkt toch moeilijk als je niet altijd dezelfde acht zetten kunt doen. Tja, je bent London-speler of je bent het niet… Toch wist hij het Sliedrechtse feestje nog wat extra kleur te geven door een keurige remise te scoren tegen een sterke tegenstander. Misschien wist hij toch wel wat hij aan het doen was? (5,5 – 1,5)

Waar was Maarten eigenlijk? Oh ja, die was natuurlijk nog aan het schaken. Maarten wil altijd optimaal genieten van zijn partijen, waardoor hij ze zo lang mogelijk laat duren. Deze keer liep dat helaas niet goed af. Hij stond lange tijd gewonnen, maar op het moment dat de trekker overgehaald kon worden, verloor hij zijn scherpte en moest hij zijn tegenstander feliciteren met het scoren van een erepunt. (5,5 – 2,5) Sliedrecht heeft de spanning in de titelstrijd met deze overwinning weer helemaal teruggebracht. De Pionier mag de laatste ronde niet verliezen, anders kan Sliedrecht er nog met het kampioenschap vandoor gaan.

Aan het einde van dit verslag is het goed om even te reflecteren op belangrijke zaken in het leven. Wat voor levenslessen hebben we geleerd? Hoogmoed bleek voor de (gedeeltelijke) val te komen. De Pionier kwam namelijk het kampioenschap ophalen, maar verloor haar ongeslagen status.

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie