Blauwe maandag

Verslaggever en teamleider Rik

HOOGVLIET – Ons viertal heeft in korte tijd twee wedstrijden gespeeld in de viertallencompetitie. Uw verslaggever van dienst beloond u dan ook met een dubbel verslag.

Teamleider Rik Versteeg vertelt:

Het seizoen 2023/2024 van de RSB viertallen gaat door tot en met tenminste de maand mei. Dit is voor het Sliedrechtse viertal ongehoord, opmerkingen als ‘Wanneer kunnen we dan ooit eens een avondje gezellig bij de vrouw zitten?’ of, ‘Wie gaat er dan mijn hond uitlaten?’ vullen het gesprek van de dag. Om nog maar niet te spreken over het Open Kampioenschap Drechtsteden (OKD) dat in dezelfde maand het startschot heeft. Voor alle sappige details kunt u rustig verder lezen.

Mede door de al goed gevulde agenda’s van menig viertalschaker, is er besloten om enkele wedstrijden vervroegd te laten organiseren om zo ruimte te maken voor hetgeen dat écht belangrijk is, méér schaken! Om niet al te veel van uw tijd te vragen combineer ik in dit verslag de verhalen van niet één, maar twee(!) wedstrijden gespeeld door het vermaarde viertal van Sliedrecht.

Ronde 5 gespeeld op donderdag 4 april

Arco scoort aan de lopende band

Een uitwedstrijd tegen Ashtapada V1 in Hoogvliet. Voor deze wedstrijd is besloten om met een tactische opstelling te komen, ten tijde van de wedstrijd staat dit team op plaats 1 in de ranglijst. Zo zit de sympathieke oud-teamleider van dit viertal met voorbedachte rade aan een te laag bord voor zijn stand. Zeker wanneer u de prestaties van dit seizoen van de interne competitie er op naleest. Extern heeft Arco van Houwelingen het een stuk zwaarder, of twee, of toch meer. Als blijkt dat het overgrote deel aan stukken naast bord 4 toch van de tegenstander van Van Houwelingen blijken te zijn en er doorgespeeld moet worden tot schaakmat, kon even later het eerste punt worden genoteerd voor Sliedrecht.

Toen de aan bord 2 met de zwarte stukken spelende man in vorm, Rien Lodder (ongeslagen dit seizoen) zich vergreep in het middenspel, kreeg Lodder het flink aan de klodder met een zure nul. Persoonlijk een tegenslag voor Rien, voor het team nu de taak aan de andere spelers om de koppen bij elkaar te steken en te gaan knallen voor een overwinning!

Als teamleider besef ik me de actuele stand van de wedstrijd maar al te goed en begreep dat er tenminste nog een vol punt op tafel moest komen om kans te maken op de overwinning. Wanneer mijn tegenspeler remise kon houden en ongetwijfeld te laat zag een slechte zet gedaan te hebben waarbij hij mijn koning schaak gaf met zijn dame, wat ik kon opheffen door middel van tussenplaatsing met mijn dame gedekt door de koning dat ook nog eens schaak bleek te zijn, geloofde hij mijn vrije randpion wel.

Simon testte de harten van de aanwezigen

De tussenstand van 1-2 voor Sliedrecht betekent dat een remise voldoende is voor de overwinning en de kans om op een nog redelijke tijd het kussen te voelen realistisch. Zo denkt Simon Kadijk aan bord 1 (ongeslagen) toch een gelijke gevonden te hebben aan de andere kant van het bord en geeft zijn tegenstander de kans om de wedstrijd in hun nadeel te beslissen door een remise aanbod te doen. Dit wordt (terecht) afgewezen en men speelt nog even door. Het zal een 20 minuten later blijken dat er misschien wel een remise stelling op het bord zou staan en de bord 1 speler van Ashtapada biedt deze keer remise aan. Kadijk twijfelt geen moment, reikt zijn hand uit om het aanbod aan te nemen en winst voor Sliedre…. speelt verder?! Dat een partij soms gepaard gaat met een wat snellere hartslag en een remise aanbod niet altijd even overlegd wordt met de teamleider is best te begrijpen, door de teamleider van de tegenstander. Dat er voor de laatste uitslag nog onnodig keihard is gestreden bewijst wel het stevige karakter van Simon. Gelukkig kon iedereen bij terugkomst in de haven van Sliedrecht tevreden terugkijken op een lekkere overwinning op de huidige koploper in de RSB viertallen competitie in de klasse 2B. Dit is uitgebreid gevierd met gouden delicaat van onze zuiderburen.

Sliedrecht won met 1,5 – 2,5.

Ronde 7, of is het toch 6? Gespeeld op maandag 8 april

Uitwedstrijd tegen De Zwarte Pion V1 in Sommelsdijk en ja, deze gemeente valt nog onder de provincie Zuid-Holland.

Geen leuke schaakstelling, maar wel een foto van het vierde teamlid Rien

Dit keer geen leuke schaakstellingen in het verslag, geen sterke verhalen en de overwinningen zijn helaas ook helemaal op. Wel is het gebouw waar de vereniging genaamd ‘De Zwarte Pion’ zich thuis noemt, zeer aangenaam. De leden en de barvrouw zijn heel vriendelijk en werden de Sliedrechtse spelers hartelijk ontvangen door de wedstrijdleider. Alsof ze in de toekomst konden kijken. Zo zijn er dezelfde week nog bekende gezichten vanuit Sommelsdijk gespot tijdens het Alblasserwaardtoernooi in Sliedrecht!

Voor een indicatie van de schaakprestaties tijdens deze wedstrijd, verwijs ik u door naar de titel van dit verslag.

Sliedrecht verloor met 3-1. Hier pakte een tactische opstelling niet goed uit.

Op naar ronde 6 (of 7) komende donderdag 18 april thuis in De Havik tegen Barendrecht/IJsselmonde V2, waar de spelers van Sliedrecht V1 weer uitgerust en fit ten tonele zullen verschijnen, neem vooral de sjaals en gele shirts mee wanneer u komt supporten!

Dit bericht is geplaatst in RSB Viertal 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie