Burgemeester opent 17de OKD

Burgemeester doet de goede 1e zet

Op donderdagavond 16 mei 2024 was burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht al vroeg aanwezig in het activiteitencentrum De Havik aan Thorbeckelaan 110. Die avond begon de 17de editie van het Open Kampioenschap Schaken van de Drechtstreek. Zo kon hij verschillende deelnemers van het OKD vooraf spreken en goed de sfeer aanvoelen.

Ambtsketen vergeten

SLIEDRECHT – De burgemeester was niet verteld, dat we aan het begin ook nog zouden stilstaan bij de Chessqueen. De 17-jarige Dana Verheij werd namelijk in het zonnetje gezet, omdat zij onlangs Nederlands kampioene was geworden in de categorie meisjes A van het NK Jeugd 2024. Voorzitter Marcel Klein stond hier aan het begin van de avond uitgebreid bij stil, maar uiteraard vroeg ook de burgemeester daarna of hij de microfoon mocht vasthouden.

Er moest gezongen worden voor Dana

Hij noemde, dat Dana past in een Sliedrechtse traditie van topsporters en zei dat hij zich een beetje bloot voelde door dit onverwachte bericht. Hij bedoelde, dat als hij het had geweten, dat hij dan zijn ambtsketen had meegenomen en omgedaan. Dan zou hij haar dus “officieel” als burgemeester namens de gemeente Sliedrecht hebben gefeliciteerd. Maar zijn hartelijke woorden waren er nu niet minder om!

Veel deelnemers

Voor dit OKD hebben zich 68 deelnemers opgegeven. Uiteraard veel deelnemers uit Sliedrecht, maar ook uit de Drechtsteden en zelfs uit Krimpen aan de IJssel om maar eens een plaats te noemen. Zo heeft de vader van Jesse Koppelaar lang aan de bar mogen zitten, omdat zijn zoon het aan bord 24 wel tot middernacht uithield. Heel lang ging hij gelijk op met zijn tegenstander, maar op het laatst werd hij gedwongen om zijn Dame af te ruilen en toen kon Rick Stuij – die ook in het organisatie team van het toernooi zit – toeslaan en zijn pion weer tot een Dame laten promoveren.

De eerste borden

De deelnemers werden ingedeeld op basis van hun rating en als men geen rating had, dan werd men onderaan de lijst geplaatst. Zo wordt gespeeld op basis van het versnelde Zwitserse systeem. Dat betekent dat de winnaars van ronde 1 in ronde 2 tegen elkaar mogen spelen etc. William Gijsen zat met de hoogste rating met wit achter bord 1 en mocht spelen tegen Jeroen Brandsma. De burgemeester deed aan bord 1 als opening van het OKD de eerste zet, maar William zal hem van te voren wel ingefluisterd hebben, dat hij e2-e4 moest spelen.

Aan bord 3 zat een speler, die geen lid is van de schaakvereniging van Sliedrecht. De zeer jonge Oscar Koppenens. Hij speelde met wit en offerde gelijk in het begin al tegen Bert Dobber een loper op f7, waardoor Bert met zijn koning in een ongemakkelijke positie kwam. Opvallend was, dat Oscar soms heel snel was, maar over veel zetten lang nadacht, zelfs langer dan Bert. Later offerde hij nog een toren en toen was het voor Bert niet meer te houden.

Puzzel

Nederlands kampioene won van probleemkoning

Kampioene Dana Verheij doet ook mee aan het OKD en mocht op bord 9 met wit tegen Henk Prins spelen. Henk Prins, die specialist in het bedenken en het maken van schaakpuzzels is, speelde in deze wedstrijd ook alsof het een puzzel was. Hij rokeert bijna nooit (dat kost tijd zegt hij dan) en ook deze keer niet, maar ging wel helemaal naar voren met zijn h-pion om daar een puzzeltje uit te halen! Maar Dana nam veel tijd en kon zijn gepuzzel weerleggen. Ze haalde haar punt mooi binnen.

Sponsor

Tot slot nog wat over de prijzen. Ook dit jaar wordt het OKD weer gesponsord door Kr@infra en daardoor kon het inschrijvingsgeld voor de deelnemers beperkt blijven tot slechts € 7,50. Er wordt in één grote groep gespeeld, maar uiteindelijk worden de prijzen straks verdeeld over drie groepen. Daarover een volgende keer meer. Het OKD wordt verder gespeeld op de donderdagavonden en de laatste ronde zal plaatsvinden op 27 juni. Daarna zal gelijk de prijsuitreiking plaatsvinden.

Klik hier voor de uitslagen.

Simon Kadijk

Razende reporter Simon
Dit bericht is geplaatst in OKD 2024. Bookmark de permalink.

Geef een reactie