Van een leien dakje

Oscar blijft ongeslagen

SLIEDRECHT – Op donderdagavond 20 juni, de langste dag van het jaar, werd een bijzondere 6de ronde van het 17de OKD, het Open Kampioenschap Drechtsteden gespeeld. Dit jaar was niet 21 juni, maar 20 juni de langste dag van het jaar. Dat komt door het schrikkeljaar. Maar voor Arjan van der Leij was het op deze langste dag bepaald geen lange schaakpartij en hij heeft ook enorm geschrikkeld en zal dat schrikkelijk hebben gevonden. Voor degenen die het niet precies weten: schrikkelen betekent overslaan, nalaten of verzuimen en schrikkelijk betekent schrik aanjagend. In dit geval voor hem zelf dan.

Wat was er aan de hand? Aan bord 1 mocht Arjan van der Leij met wit tegen Oscar Koppenens spelen. Dat ging redelijk gelijk op en volgens mij stond Arjan ietsje sterker met zijn Lopers. Maar toen deed hij een zet met zijn Toren en daarna gaf hij meteen op. Oscar hoefde niets te doen. Arjan zag, dat hij zijn Toren gewoon weggaf en hield de eer verder aan zichzelf door direct op te geven.

Tim Schakelde rustig

Tim schakelt naar topvorm

In deze ronde werden aan de 30 borden maar drie remises gespeeld. Aan 27 borden werd er dus een vol punt bijgeschreven. In twee gevallen doordat de tegenstander niet op kwam dagen, maar aan 25 borden werd dus gewonnen. Ook aan de borden 1 tot en met 5. Aan bord 2 speelde Tim Schakel met wit tegen William Gijsen. Hij wilde scherp spelen en de druk hoog houden en dat is hem gelukt. William moest het opgeven. Dat betekent, dat Oscar nu bovenaan staat met 5½ punt direct gevolgd door Tim met 5 punten. Beiden hebben nog geen partij verloren alleen heeft Tim een keer meer remise gespeeld. Ja, Tim kan zelfs nog kampioen worden van het 17de OKD! Maar … dan moet Oscar in de laatste ronde verliezen en dan moet Tim in de laatste ronde winnen. Tegen elkaar hebben ze al gespeeld, dus het zal mede van hun tegenstanders afhangen. Tegen wie mogen en moeten ze dan spelen? Peter van de Bergh staat in de ranglijst op nummer 3. Daar heeft Tim al tegen gespeeld. Moet Oscar nu in de laatste ronde tegen hem? En tegen wie mag Tim dan? Tegen Teunis de Rooijen of tegen Arjen Kuin? Dat zijn de personen naast Peter van den Bergh die 4½ punt hebben. Maar dat Oscar in de prijzen zal vallen is wel zeker.

Arjen speelde kuin

Arjen stijgt met stip

Ja; in categorie B speelde Arjen kuin om het op zijn Noord-Hollands te zeggen. Arjen Kuin staat in de algemene ranglijst nu op nummer 5 en heeft dus net als Peter van den Bergh en Teunis den Rooijen 4½ punt! Hij mocht aan bord 5 met wit aantreden tegen Jan de Jong uit categorie C. Ze hadden allebei 3½ punten. Op deze langste dag nam Arjen er rustig de tijd voor. Hij stond al een tijd gewonnen, maar ja, hoe maak je het dan af? Hij koos bepaald niet voor de snelste of simpelste manier en Jan verdedigde zich goed. Nee, Arjen koos voor een manier die goed bij hemzelf paste. Dan wist hij zeker, dat hij geen fouten zou maken. Achteraf waren er allerlei mensen, die vonden, dat hij het anders had kunnen doen, maar Arjen zal wel gedacht hebben, dat dat geen extra punten zou hebben opgeleverd. En nu doet zich er in categorie B een beetje vergelijkbare situatie voor als in categorie A. Bovenaan staat Arjen Kuin met 4½ punt gevolgd door Arie van Heeren met 4 punten. Zij maken dus een goede kans. Maar ze worden wel gevolgd door zeven mensen met 3½ punt en wat gaan die doen in de laatste ronde? Als Arie en Arjen allebei verliezen kan één van hen nog kampioen worden in categorie B.

Toren niet klem

Hans tikte het fraai uit

Op bord 11 speelde Joeri Smits met wit tegen schaakliefhebber Hans Uitttenbogaard. Ze hadden deels een symmetrische stelling opgebouwd. Allebei een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn. En dan durft Hans zijn Toren op de h-lijn helemaal in te laten sluiten. Joeri gaat erop af met zijn Koning en ik dacht: nou daar ga je, Hans, want nu is je Loper in feite ook opgesloten en kan verder niets doen, want die moet nu je Toren dekken. Maar Hans maakte handig gebruik van het tempo door met zijn andere Toren Joeri’s Koning schaak te zetten en zo achter de pionnen van Joeri te komen en de Loper van Joeri in de hoek te drijven. Tsja; dan staan je eigen pionnen je in de weg, Joeri, en kun je je Loper niet meer verdedigen en je Koning moest door schaak ook weg bij Hans’ Toren. Ja; Hans hoort nu ook bij die acht mensen die nu 4 punten hebben.

Robin weet remise te spelen!

Robin speelde ijzersterk

En dan categorie C. Daar wist Robin Tenhunen toch maar even als één van de weinigen remise te behalen! Ja; hij dreigde ten onder te gaan door de oprukkende pionnen van Meinte Smeenk. In het algemeen klassement staat hij nu net boven Meinte: Robin op plaats 26 en Meinte op plaats 27. En zo staat Tenhunen nu samen met Jan de Jong boven in categorie C. Beiden hebben ze 3½ punt en ze worden direct gevolgd door Joeri Smits en  Sertaç Oruç met 3 punten. Marcel Klein noem ik maar niet meer, want die zal er de laatste ronde niet bij zijn. Dus bovenaan in categorie staan er nu vier mensen zonder een rating. Ja; hoe worden ze dan ingedeeld in de laatste ronde? Hoe gaat dat met het Versnelde Zwitserse systeem? Want het maakt natuurlijk wel veel uit tegen wie je dan mag spelen!

Verdubbeld

Er waren twee mensen die hun punten verdubbelden. Maar wel op een heel verschillende manier. Dat gebeurde bij Jeroen Brandsma uit categorie A. Hij kon 2x keer niet aanwezig zijn en dat betekende, dat hij toen met 0 punten genoegen moest nemen en nu was hij er wel, maar nu kon zijn tegenstander niet aanwezig zijn. Zo steeg Jeroen van plaats 65 naar 52 en ging dus van 1 punt naar 2 punten.

Heel anders was het bij Henri Hartog. Hij stond direct achter Jeroen Brandsma op plaats 66 met ook slechts 1punt, maar hij moest wel aantreden. Aan het laatste bord. Daar trof hij Cees Moes. Die partij wist hij op de hem bekende manier (niet geluidloos) te winnen. Hij verdubbelde dus ook zijn punten en staat nu met zijn 2 punten direct achter Gerrit de Jong op plaats 55.

Pieter wist eindelijk weer te winnen

Niet verdubbeld, maar wel flink gestegen zijn Xander Prijs en Pieter Visser. Beiden van 1½ punt naar 2½ punt. Pieter was al na 30 zetten klaar, maar bij Xander duurde het aan bord 26 met wit wat langer. Xander wil gelijk het centrum beheersen met zijn pionnen en rokeert ook snel. En Xander geeft zijn tegenstander Tom van Lopik geen kans om te rokeren, want hij slaat met zijn Loper de pion op f7. Altijd zo’n zet waardoor je in de verdediging moet. Je wint dan wel een Loper tegen een pion, maar je Koning staat kwetsbaar en dat wist Xander uit te buiten. Hij maakte weliswaar zelf ook een paar fouten, maar dat wist Tom onvoldoende uit te buiten en hij moest opgeven.

Nou volgende week weten we wie scoren en kampioen worden. En of het dan van een leien dakje zal gaan? Mijn advies: schakel op tijd in de goede versnelling en speel kuin!   En er is gelijk prijsuitreiking, want we beginnen al om kwart voor 8!

Simon Kadijk

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2024. Bookmark de permalink.

Geef een reactie