Soldaten Van Dieën, Den Rooijen en Gijsen jr. grootverdieners in Fourmies

Het Gele Leger sloeg weer toe

FOURMIES – Het 42e Internationale schaaktoernooi te Fourmies (Fr.) is wederom een groot succes geworden voor het Gele Leger van Schaakvereniging Sliedrecht. De manschappen kwamen na 7 veldslagen met een flinke buit terug naar het baggerdorp. De soldaten William Gijsen, Teunis den Rooijen en André van Dieën hebben de meeste slachtoffers gemaakt en kregen daardoor de meeste soldij. Maar ook debutant Tjerry Hut, vaandeldrager Niels Mijnster en maarschalk Jerry van Rekom konden thuis een gevulde envelop inleveren.

Van Dieën mocht weer thuiskomen met zijn geldprijs

Vooral de debuterende soldaat der 2e groep André van Dieën deed van zich spreken. In de tweede groep wist hij ongeslagen gedeeld eerste te worden. Zonder het juk van het gebruikelijke stofzuigerschema wist Van Dieën maar liefst 5 slachtoffers te maken en tekende hij twee keer de vrede. Gezien zijn buit die hij direct af moest geven mag hij volgend jaar weer mee naar het front.

Ook vaandrig in wording Tjerry Hut debuteerde met een prijs in dezelfde tweede groep.

Opvallend in deze groep was ook de goede score van Benjamin van het Gele Leger Koos van den Berg, die maar liefst 4,5 punten wist te scoren. Luitenant in wording Johan Gijsen scoorde boven zijn eigen verwachting, 2,5 punten waren net niet genoeg voor extra soldij. La Chouffe, top seed van groep B, stelde zwaar teleur. Hij moest menig tegenstander de hand schudden, maar kwam er dit keer zonder hondenbeet vanaf…

Tenslotte wist kapelmeester Jurgen de Haan zijn faam op het schaakbord niet, maar wel in de plaatselijke disco waar te maken.

Vaandeldrager Niels

In de eerste groep deed het Gele Leger het naar behoren al wisten de generaals Martijn Stoker en Robert van Rekom niet echt potten te breken. Het organiseren van het basiskamp had teveel energie gekost. Maar wat wil je met zulke manschappen…

Wie het wel goed deed was vaandeldrager Niels Mijnster, die de ene toverzet na de andere uitvoerde en daardoor zelfs als 23e in het sterke deelnemersveld wist te behalen. En wetend dat Mijnster 1 ronde minder speelde (maar 1 extra als danser) doet vermoeden dat hij nog beter kan. Zijn Toernooiprestatierating van ruim 2200 bevestigt dat. Het leverde hem dus een kleine geldprijs op.

William scoorde enkele grote scalps

Groter was de prijs voor William Gijsen, die met een TPR van ruim 2100 eerste werd in zijn groep en zodoende zijn schoolboeken volgend seizoen zelf kan betalen.

Ook de geroutineerde luitenant Teunis den Rooijen scoorde uitstekend en won een stevige ratingprijs. Die mag volgend jaar ook weer mee.

Maarschalk Jerry van Rekom werd in het basiskamp door enkele Franse supporters herkend als Le Champion en dat motiveerde hem om met een prijs naar huis te vertrekken.

De naar Oosterhout getransfereerde korporaal Arjan van der Leij scoorde degelijk en dat gold ook voor Peter van den Bergh, die met 4,5 punten ook tot de beste van het Gele Leger behoorde.

Johan tijdens zijn eerste verschoning

De debuterende sergeant in wording Johan van de Griend scoorde uitstekend. Het Sliedrechtse gezelschap deed hem duidelijk goed, al moest hij door het wilde gedrag van sommige soldaten al wel snel in de verschoning.

Debutant Eddy Korevaar is nog niet aan de rol van kolonel toe na zijn eerste Franse veldslag, maar de potentie is er zeker. Als corveeër scoorde hij menig punt.

Legerarts Willem Kuiper had te weinig te doen en daardoor verslapte zijn concentratie bij de beslissende momenten in verschillende veldslagen. Dat kan volgend jaar alleen maar beter.

Joost stond regelmatig voor paal

Wachtmeester Joost Stoker stond regelmatig voor paal en maakte furore door tegen een bevallige tegenstandster in gewonnen stand de witte vlag te hijsen. Daarmee evenaarde hij El Presidente die ooit in betere stelling het Aangeboden damegambiet introduceerde.

Pierre Poisson liep elke keer naar het front aan kop, Het is wel te hopen dat zijn volgende Vierdaagse iets succesvoller zal verlopen…

Hofmeester Jan

Kapitein in ruste Jan Sulman had het zwaar en scoorde vooral als barbecuekoning en als hofmeester in de keuken. Zijn zorgen om zijn ideale schoonzoons kostte hem uiteindelijk een betere score.

Schout-bij-nacht Marcel Klein had maar één doel in Frankrijk; de pubquiz winnen. En dat lukte uitstekend. Het bleek wel zijn enige winst te zijn in het Pinksterweekend…

Al met al weer een gedenkwaardige veldslag in Noord-Frankrijk. Het Gele Leger verlangt alweer naar de volgende, maar eerst de wonden likken…

Klik hier voor alle uitslagen en de eindstanden.

Dit bericht is geplaatst in Fourmies2018. Bookmark de permalink.

Geef een reactie