OKD ‘light’ gevarieerd van start

Volle bak in de 1e ronde

SLIEDRECHT – Wat een gevarieerde eerste ronde van het Schaken OKD Light! Het Open kampioenschap Drechtsteden. Light, want vanwege de corona zijn alleen leden van de schaakclubs Sliedrecht en PASCAL uitgenodigd. Gevarieerd, want het ging er heel anders aan toe dan anders.

Arco (r) won met moeite van Jabber

Zo was de jonge Jabber Al-yassin meegekomen met zijn vader Sami Al-yassin. Jabber verloor met wit weliswaar tegen Arco van Houwelingen, maar hij bood goed weerstand in een toren-pionnen-eindspel. Zijn vader Sami speelde met zwart en won van Louis Kemper van PASCAL. Louis begon dit toernooi met een niet al te sterke opening en kon niet op tegen de dame van Sami die zeer sterk stond. Die dame stond heel lang zo sterk zonder dat Sami hem had aangeraakt. Hij groepeerde zijn andere stukken goed rond zijn koningin.

Verslaggever Simon kreeg veel tijd voor het verslag

Er was ook een grote variatie in de lengte van de partijen. Zo werd Simon Kadijk al na enkele minuten uitgeschakeld tegen Gerrit de Jong van PASCAL. Hij had over het hoofd gezien, dat Gerrit op eenvoudige wijze zijn koningin kon veroveren en daarna gemakkelijk kon winnen. Hij gaf op nog voor de 10de zet ter spelen. De partij tussen voorzitter Jerry van Rekom en Jorik Klein duurde echter zo’n 3 uur en was daarmee de langste partij. Die was best spannend, maar Jorik moest het aangeboden remise eigenlijk wel aannemen, want hij had nog maar een paar seconden op de schaakklok.

Er waren 40 deelnemers en er werden dus 20 partijen gespeeld. Er waren 17 schakers die gewonnen hebben en een punt hebben behaald en dus even zovele verliezers. Drie partijen eindigden in remise. Dus mensen scoorden daarom een ½ punt. In het OKD wordt er gespeeld volgens het Zwitserse systeem. Dat betekent, dat een volgende keer de winnaars van de eerste ronden tegen elkaar spelen en uiteraard spelen dan ook de mensen tegen elkaar die de eerste keer hebben verloren. De remisespelers spelen ook tegen elkaar, maar wel tegen een andere tegenstander dan in de eerste ronde. In de derde ronde spelen dan de mensen tegen elkaar die 2 punten behaald hebben enzovoorts.

Wat ook opviel was dat sommige spelers veel meer tijd gebruikten dan anderen. Zo had de jonge Dana Verheij met zwart veel minder tijd nodig dan Hans Klein, die bij de oudste deelnemers behoorde. Toen Hans al meer dan een uur van zijn tijd van 1½ uur had gebruikt, bleek uit de klok van Dana, dat zij van die 1½ uur nog maar 12 minuten had opgebruikt.

Mike Boom gebruikte nog minder tijd. Hij speelde heel snel. Voor elke zet die je doet, krijg je ook nog 15 seconde extra op de klok. Mike dacht dus vooral in de tijd van de tegenstander en deed telkens binnen een minuut een zet. Hij had twee torens en een paar pionnen en zij tegenstander Koert had op dat moment een toren en een paard met een paar pionnen. Het tempo leidde ertoe, dat Mike niet zag welke paardensprongen zijn tegenstander Koert Timmerman kon maken en daardoor verloor hij zijn ruime voorsprong. Uiteindelijk werd deze partij remise.

Luana versloeg Mark

De jonge Luana Mensing speelde tegen wedstrijdleider Mark van Hulst. Dat was een spannende partij waarbij beide partijen duidelijk in de aanval gingen op de koning. Mark liep eigenlijk telkens een zet achter waardoor hij zijn plan niet tot uitvoering kon brengen wilde hij zelf niet mat gezet worden. Uiteindelijk moest hij opgeven.

We zien uit naar de 2de ronde, want degenen die dan voor een tweede keer weten te winnen, maken een grote kans om in de top drie uit te komen.

Dit bericht is geplaatst in OKD2020. Bookmark de permalink.

Geef een reactie