Toernooiorganisator Jorik Klein alleen op kop na ronde 5!

Toernooiorganisator Jorik Klein als koploper?!

SLIEDRECHT – Na 5 ronden OKD neemt de spanning toe, al is er vanaf nu nog maar één koploper?! Hoe dat zo komt verhaalt razende reporter Simon Kadijk als volgt.

Wat denk ik bijna niemand verwacht had, is gebeurd. Na ronde 5 van het OKD (het Open Kampioenschap schaken van de Drechtstreek) staat Jorik Klein alleen aan de top. Hij speelde aan bord 2 met zwart sterk tegen Wim Pool. Joriks paard stond op het laatst precies goed en toen kon Wim helemaal niet meer voorkomen dat hij zou promoveren. Jorik is ook de enige die nu 4½ punt heeft. Hij heeft dit OKD nog geen enkele partij verloren of remise gespeeld. Hij won nu voor de 4de keer. Die halve punt heeft hij te danken aan een bye in ronde 3 toen hij niet speelde.

Direct achter de kopman

Jorik wordt direct gevolgd door 4 personen met 4 punten. Dat zijn om te beginnen Jerry van Rekom en Peter van den Bergh die tegen elkaar speelden aan bord 1. Zij kwamen remise overeen. Ook Tim Schakel heeft nu 4 punten. Hij won met zwart van Sami Al-Yassin die stevig tegenspel gaf, maar het niet redde. Ten slotte wist ook Dana Verheij met zwart te winnen en zo 4 punten binnen te halen. Zie de laatste alinea.

Van Dieën kon snel achterover leunen

Stijgers

André van Dieën stond helemaal onderaan de lijst en kwam ook te laat binnen. Zijn klok liep al, maar hij kon vlak bij de deur plaatsnemen en speelde aan het laatste bord tegen Franck Bloemendal. Franck koos voor Siciliaans, maar kreeg wel te maken met een dubbelpion en raakte van lieverlee meer pionnen kwijt dan André. André had duidelijk het overwicht en won voor het eerst een partij in het OKD en steeg zo van plaats 55 naar plaats 48.

Arjan van der Leij wist ook flink te stijgen op de ranglijst. Hij speelde met zwart aan bord 10 tegen Omar Othman uit Capelle aan den IJssel. Arjan speelde sterk met zwart en wist met 2 torens op de 2de rij te komen. Daarbij kwam ook nog eens, dat Omar in tijdnood kwam en niet meer kon voorkomen dat Arjan zou promoveren op de h-lijn. Zo sprintte Arjan van plaats 23 naar plaats 12! En let wel, Arjan heeft nog maar 2 partijen gespeeld en beide gewonnen! Hij was 3 keer afwezig, maar je mag maar 2 keer een bye aanvragen en daarom heeft hij nu 3 punten. Omar staat nu niet meer het hoogste in de lijst van degenen die geen lid zijn van de Schaakvereniging Sliedrecht.

Peter Vis won ook weer eens

Een andere sterke stijger was Peter Vis. Hij steeg van plaats 25 naar plaats 15. Hij deed dat door aan bord 12 met zwart sterk te spelen tegen Eric Bolier. Materieel gingen ze lang gelijk op, maar Peter Vis wist al een vroeg stadium zijn zwarte pion op f2 te krijgen met ook nog eens zijn dame en een toren op de f-lijn. Eric moest dus constant een matdreiging in de gaten houden en hij had ook niets meer aan zijn toren in de hoek op h1.

Yaro speelde uitstekend tegen Johan

Bord 8: Van Beest op zijn best!

Aan bord 8 speelde Johan van de Griend met wit tegen Yaro van Beest. Johan speelde zijn centrumpionnen naar de 5de rij. En hij was behoorlijk in de weer met zijn paard. Ik denk, dat zijn sterke centrum tegelijkertijd ook zijn zwakte was of anders gezegd: Yaro wist goed te verdedigen en stond uiteindelijk wellicht iets sterker. Maar ja, hoe zet je dat om in winst? Ik begrijp goed, dat Yaro het remiseaanbod aannam. Ze hebben nu allebei 3 punten.

Andere Kees won van die andere Kees

Bord 7: Deksels Wessels!

Aan bord 7 speelden de Kezen. Ik bedoel niet de mafkezen, de sufkezen of de smeerkezen, maar Kees Wessels met wit tegen Kees van der Does met zwart. Kees van der Does kwam gelijk al niet goed uit de opening en had daardoor ook veel meer tijd nodig. Op een gegeven moment had hij nog maar 15 minuten op zijn klok, terwijl Wessels nog een uur had. Wessels trok nogal eens wissels. Eerst bijvoorbeeld aanvallen op de koningsvleugel en toen weer op de d-lijn waar Van der Does te kampen had met een zwakke pion. Hij verdedigde die wel, maar verloor daardoor een andere pion. Van der Does wist ook op de koningsvleugel aan te vallen met zijn dame en zijn toren op g-lijn, maar Wessels wist dat eenvoudig te pareren. En toen gaf Van der Does pardoes zijn dame weg. Het was geen eens een offer, maar hij was er zo op gericht om Wessels schaak te kunnen zetten, dat hij niet eens zag, dat zijn dame eenvoudigweg geslagen kon worden. Wessels heeft nu 3½ punt en Van der Does 2½.

Bord 6: Snel in de knel

Aan bord 6 speelde Michael Bijkerk met wit tegen Albert Segers. En dat ging gelijk goed mis. Kwam dat omdat Albert in de eerste 2 zetten Pf6 en c5 speelde? Hoe dan ook; in zet 5 maakte Michael een grote fout met zijn paard en besloot dan ook om bij zet 7 maar op te geven. Albert Segers staat nu van degenen die geen lid zijn van Schaakvereniging Sliedrecht het hoogst. Hij staat nu op plaats 8 met 3½ punt en lost daarmee de Papendrechter Peter Schot af als hoogste die geen lid is van Schaakvereniging Sliedrecht.

Peter Schot kon het net niet bolwerken tegen Dana

Bord 5: Schot kon niet schieten

Die Peter Schot speelde aan het bord ernaast. Hij had aan bord 5 wit tegen Dana Verheij. Dana wist met zwart langzaam maar zeker door zijn verdediging heen te breken. Ze had weliswaar een dubbelpion, maar daardoor ook een open torenlijn en Peter wist daar tegen niet goed te verdedigen. Toen Dana hem met een vork schaak zette was Peter wel gedwongen om dat paard te slaan en Dana was zo gelijk van haar dubbelpion af. Peter had toen nog een paar paarden en Dana een loperpaar en zij kreeg steeds meer overwicht. Zo komt Dana nu ook bij de 4 personen met 4 punten direct achter kopman Jorik Klein. Wat gaat zij de volgende keer doen en tegen wie mag ze dan spelen?

Simon Kadijk

Klik hier voor de tussenstand na 5 ronden.

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2022. Bookmark de permalink.

Geef een reactie