OKD ronde 6: Jorik Klein vergroot afstand op nummer 2!

Wim Pool is nog 1 van de 4 kanshebbers

SLIEDRECHT – Na 6 ronden OKD is iedereen verbaasd over de uitslag en denkt al over de einduitslag na. Reporter Simon Kadijk legt uit hoe het komt, dat Jorik duidelijk is uitgelopen op de rest.

Jorik had het geluk of sportief gezien de pech, dat zijn tegenspeler Peter van den Bergh zich ziek moest melden. Bord 1 bleef dus onbezet. Jorik scoorde weer een vol punt en staat nu ruim bovenaan met 5½ punt. Hij wordt op ruime afstand gevolgd door 3 personen met elk 4½ punt. Dat zijn Tim Schakel en Jerry van Rekom, die aan bord 2 tegen elkaar remise speelden en Wim Pool, die aan bord 3 met zwart won van Dana Verheij.

Het staat nu al vast, dat niemand meer punten zal halen dan Jorik, want er volgt nog maar één ronde: de zevende op 28 juli. Maar … dan zal Jorik er niet zijn. En hij kan geen bye meer opnemen, want voor de laatste ronde geldt bewust, dat je daarvoor alleen een bye kunt nemen helemaal aan het begin van het toernooi en dat had hij niet gedaan. Hij scoort dit toernooi dus 5½ punt. Maar het is nog mogelijk, dat één of meerderen van het genoemde driemanschap van achtervolgers in de laatste en 7de ronde wint en daarmee een vol punt pakt. Dan wordt het onderlinge resultaat van de personen met 5½ punt beslissend. Het blijft dus toch tot op het allerlaatst spannend!

Stijgers richting de troon

Arjan vd Leij steeg naar de top 10

Jorik is niet de enige die alleen maar gewonnen heeft. Dat geldt ook voor William Geijsen. William is echter na ronde 3 gestopt. En het geldt ook voor Arjan van der Leij. Hij was de eerste 3 rondes afwezig, maar mocht maximaal 2 byes opnemen. Maar daarna heeft hij 3 partijen gewonnen en heeft nu dus 4 punten. Hij steeg daarmee in deze ronde van de 12de naar de 6de plaats. Als hij volgende week weer wint, valt hij wellicht ook nog in de prijzen.

Net als Arjan steeg ook André van Dieën weer. Nu door van Simon Kadijk te winnen en hij wist van plaats 48 naar plaats 42 te stijgen. Simon had zich laten verleiden om een pion te slaan met zijn loper en kwam toen zetten te kort om zijn loper weer veilig te stellen. Ook zijn lange rokade, die André totaal niet had verwacht, mocht niet baten, omdat André’s paard precies op de goede plek stond om òf te verdedigen òf aan te vallen.

Oud-winnaar Henk komt in vorm

Prins was de koning te rijk

Een andere snelle stijger was Henk Prins. Snel in de dubbele betekenis van het woord. Hij steeg van plaats 40 naar 33 door aan bord 15 met wit te winnen van Ard van der Marel. Maar het was ook snel, omdat Ard op de 10de zet al opgaf. Henk was de eerste zetten vooral bezig op de vleugels en Ard was in de weer met zijn paarden en speelde op zet 5, 7 en 8 met zijn Dame, maar toen stond die wel weer op zijn oorspronkelijke plaats op d8! Sowieso tempoverlies dus. Op zet 9 maakte hij een fout door b6 te spelen waardoor Henk Prins met zijn Dame op a4 beide paarden aanviel en het éne paard ook nog eens gepend stond.

Sami won van topper

Weer een koningin weggegeven

Vorige week gaf een speler zomaar zijn Dame weg en deze week was dat Hans Klein. Aan bord 7 oefende hij met zwart flink druk uit op Sami Al-Yassin. Bijna al stukken stonden nog op het bord en het was dus best goed kijken en uitkijken. En toen zag Hans wat over het hoofd. Hij dacht de druk nog verder te kunnen verhogen met zijn dame, maar zag niet dat Sami, eenvoudig met zijn paard die dame kon slaan, zonder dat het hemzelf ook maar iets kostte. De koningin geschaakt. Een gratis offer dus. Sami heeft nu 4 partijen gewonnen en 2 verloren en staat nu ook in het rijtje van mensen met 4 punten. Anders gezegd, hij heeft evenveel punten als bijvoorbeeld Peter van den Bergh en Arjan van der Leij!

Johan Steenbergen won opnieuw

Steenbergen valt op koningin

Aan bord 13 speelde Johan Steenbergen met wit tegen Ferhat Erdogan. Ferhat kwam gelijk al niet goed uit de opening en zette te laat zijn koningin veilig opzij. Dat had hij dus eerder moeten doen. Hij kwam pionnen achter te staan en blokkeerde ook zijn eigen stelling met een loper voor zijn koningspion. En zo kreeg ook Johan er weer een punt bij.

Rik won de ‘uitrookpartij’ tegen Leo

Knolletjestrui

Aan bord 20 speelde Rik Versteeg met wit tegen Leo Koppelaar. Het was een zeer ongebruikelijke opening en ik vraag me af of die überhaupt wel een naam heeft. Bijzonder was ook dat ze er samen gewoon over spraken en er wel lol in hadden met al die knollen in die eerste zetten. Ze noemden het een knollenpartij. Maar dan is het wel opletten en ver doordenken. Het werd van lieverlee ook een vol bord, want er werd aanvankelijk weinig geslagen. Maar het lukte Leo toch niet om punten te halen voor de knolletjestrui. Die gingen naar Rik die daarmee zijn punten verdubbelde. En wie weet stijgt Rik volgende week nog verder in het klassement. Maar er is er maar één die 4 partijen achter elkaar zou kunnen winnen en dat is Arjen van der Leij. Wint hij de knolletjestrui?

Kortom, het blijft over de hele linie spannend! Wie wint er volgende week welke trui en wie welke prijs?

Simon Kadijk

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2022. Bookmark de permalink.

Geef een reactie