Jorik Klein winnaar OKD schaken 2022

Jorik Klein winnaar OKD 2022
Jorik Klein, Kampioen van de Drechtstreek 2022

SLIEDRECHT – Donderdagavond 28 juli is de laatste ronde van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek gespeeld. Dit door Schaakvereniging Sliedrecht georganiseerde toernooi is met 54 deelnemers een groot succes geworden. Ondanks of dankzij de zomervakantie wisten veel spelers hun weg te vinden naar De Havik, de speelzaal van SV Sliedrecht.

Voorafgaand aan de laatste ronde waren er drie kanshebbers op de eindoverwinning: Jorik Klein (5,5 punt), Jerry van Rekom en Wim Pool (beiden 4,5 punt). Jorik is op vakantie en speelt de laatste ronde niet, waardoor Jerry en Wim met een overwinning op gelijke hoogte met Jorik kunnen komen.

Wim en Jerry speelden tegen elkaar, dus dat beloofde een spannende ontknoping te worden. Jerry begon met de zwarte stukken afwachtend aan de partij, maar hij kwam langzaamaan in het voordeel. Wim vocht zich echter sterk terug in de partij en wist in het eindspel remise af te dwingen.

Door de remise van zijn concurrenten bleef Jorik buiten bereik van zijn achtervolgers. Hiermee wint hij voor de tweede keer in zijn schaakcarrière het OKD (zijn eerste overwinning was in 2016).

Overzicht speelzaal OKD 2022 R7
De speelzaal aan het begin van de beslissende 7e ronde

Rommelig begin van de avond

De avond begon wat rommelig, doordat veel spelers in de vakantiemodus waren en flexibel omgingen met de starttijd van 20:00. Hoofdarbiter Adrian Mensing had speciaal voor de laatste ronde zijn vakantie afgezegd. Samen met medeorganisator Robert van Rekom zorgde hij ervoor dat de rust snel was teruggekeerd in de speelzaal. De meeste partijen begonnen afwachtend, zodat er na het eerste speeluur nog weinig was gebeurd op de borden.

Leo Koppelaar tegen Mark van Hulst
Leo Koppelaar en Mark van Hulst wisten door hun remise de rode lantaarn te ontlopen

De eerste uitslag werd genoteerd op bord 19, waar Leo Koppelaar en Markt van Hulst om de rode lantaarn streden. In de nabespreking ging het er strijdlustiger aan toe dan in de partij zelf, die eindigde in een gemoedelijke remise.

De eerste winstpartij van de avond was voor David van Heusden, die in aanvallende stijl Peter Schot snel wist te verslaan.

Top 5 gedomineerd door schakers van SV Sliedrecht

Jorik Klein won met 5,5 punt het toernooi, terwijl de nummer twee t/m zes allen op 5 punten eindigden. Uiteindelijk werden de ereplaatsen verdeeld door te kijken naar de weerstandspunten van de spelers (een maatstaf voor de sterkte van de tegenstanders waar men tegen heeft geschaakt).

Wim Pool tegen Jerry van Rekom
Wim Pool (links) tegen Jerry van Rekom in de strijd om de podiumplaatsen

Wim Pool wist door zijn remise in de laatste ronde niet op de gedeelde eerste plaats te eindigen. Maar gezien de sterke tegenstand die hij dit toernooi heeft gehad, wist hij wel beslag te leggen op de tweede plaats.

Nummer drie werd Tim Schakel, die de laatste speelavond niet aanwezig was. In de voorgaande ronden had hij echter genoeg punten gescoord om bovenin mee te blijven doen. Peter van den Bergh en Jerry van Rekom completeerden de top 5. Opvallend is dat de hele top 5 bestaat uit spelers die in de competitie van Schaakvereniging Sliedrecht spelen. Dat onderstreept wederom de kracht van de vereniging.

Michael Bijkerk winnaar groep B

Michael Bijkerk, winnaar groep 2

Groep B (rating 1500-1699) werd een prooi voor Papendrechter Michael Bijkerk. Hij speelde in de laatste ronde remise tegen Yaro van Beest (de nummer 2 van groep B). Michael kijkt tevreden terug op het toernooi, waar hij van meerdere hogergeplaatste spelers wist te winnen.

De top 3 wordt gecompleteerd door Johan Steenbergen die Michiel van den Berg in een Franse partij versloeg. Johan bouwde zijn strategische voordeel uit door dit om te zetten in pionwinst. Toen een tweede pion en ook nog een stuk volgden, speelde Michiel een verloren partij. Hij spartelde nog even tegen, maar dat was tegen beter weten in.

Groep C overtuigend gewonnen door Sami Al-Yassin

Sami Al-Yassin, de verrassing van het OKD 2022

In Groep C (rating <1500) was een ronde voor het einde al zeker dat Sami Al-Yassin op een gedeelde eerste plaats zou eindigen. De vraag was of er nog iemand gelijk met hem kon komen. Sami zelf liet daarover geen twijfel bestaan, door de sterke schaker Kees Wessels soepel op remise te houden. Daarmee werd hij met 4,5 punt uit 7 partijen onbereikbaar voor zijn concurrenten.

Achter Sami eindigden vijf spelers uit groep C op 3,5 punt. Ook hier werd het podium beslist op basis van de eerdergenoemde weerstandspunten. Martin Prins speelde een goed toernooi en wist zijn punten te behalen tegen sterke tegenstanders. Dat leverde hem uiteindelijk plaats twee op. De derde plaats werd een prooi voor Maarten Hartkoren. De jeugdspeler uit Sliedrecht scoorde voor zijn vakantie voldoende punten om in de top 3 te blijven.

Tjerry Hut tegen Hans Uittenbogaard
Tjerry Hut (links) versloeg Hans Uittenbogaard in een boeiende partij

Op bord 11 zorgde Tjerry Hut voor een verrassing door van Hans Uittenbogaard te winnen. Tjerry begon het toernooi met drie nullen, maar komt door deze overwinning uit op 3,5 punt. Een mooi resultaat!

Pieter Visser eindigde ook op 3,5 punt door verrassend van oud-OKD-kampioen Henk Prins te winnen. De koning van Henk bleef na een vroeg schaakje in het midden staan en wist nooit een veilige haven te bereiken. Met een mooie combinatie knoopte Pieter de koning van Henk op.

Ook Marco de Koning wist de laatste ronde te winnen van een hoger gerate tegenstander en wist daarmee knap op 3,5 punt te komen. Dit drietal speelde een prima toernooi, maar ze bleven wel net buiten de top 3 in groep C.

Dana Verheij, de beste jeugdspeler

Overige prijzen

Er was een aparte prijs voor de jeugdspeler (<18) die de meeste punten zou behalen. De vijftienjarige Dana Verheij speelde een prima toernooi en met 4,5 punt won ze overtuigend de jeugdcategorie.

De prijs ‘verrassing van het toernooi’ kon maar door één schaker gewonnen worden. Sami Al-Yassin speelde het toernooi van zijn leven. Om als speler van de C-groep in de algehele top 10 te eindigen, moet je op een constant hoog niveau schaken. Dat deed Sami overtuigend.

prijzenpallet
Bierprijs voor Alain

Klik hier voor alle uitslagen en de eindstand.

Volgende editie

De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi met veel deelnemers, een gemoedelijke sfeer en een terechte winnaar. Schaakvereniging Sliedrecht heeft daarom besloten om in 2023 de 16e editie van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek te gaan organiseren.

De toernooicommissie heeft al aangekondigd het nog grootser aan te gaan pakken dan in 2022. De eerste sponsorcontracten zijn getekend, maar er is nog ruimte voor een extra sponsor. Er is veel aandacht voor het toernooi in de lokale en regionale media en de landelijke schaakgemeenschap kijkt mee. Geïnteresseerde sponsoren kunnen zich melden bij secretaris@schakendsliedrecht.nl

Tot volgend jaar!

De toernooicommissie,

Simon Kadijk, Jorik Klein, Adrian Mensing, Arco van Houwelingen en Robert van Rekom

Dit bericht is geplaatst in Verslagen OKD2022 met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie