Sliedrecht 1 verliest nipt eerste wedstrijd in de 2e klasse

Sliedrecht 1 – Messemaker 1847 1

SLIEDRECHT – Het eerste team heeft haar eerste wedstrijd in de 2e klasse van de KNSB-competitie helaas niet winnend kunnen afsluiten. De gasten uit Gouda van Messemaker 1 waren net iets beter, hetgeen geen schande is als we de ratingprofessor mogen geloven. Het team van teamleiders Jorik Klein en Robert van Rekom zal een zwaar jaar tegemoet gaan in de 2e klasse na de prachtige promotie van vorig seizoen, maar zij hebben er alle vertrouwen in dat handhaving zeker mogelijk is. Deze wedstrijd liet duidelijk zien dat het team in staat is om te stunten.

Tegen titelkandidaat Messemaker waren er zeker kansen op een matchpunt. De Goudse teamleider had een ietwat tactische opstelling bedacht door de kanonnen van het team op bord 3 en 4 te stationeren. Dit zorgde ervoor dat teamleider Jorik Klein met de zwarte stukken aan bord 3 mocht aantreden tegen een IM. Jorik werd vanuit de opening vakkundig van het bord geknald. Een kansloze, doch leerzame, nederlaag volgde dus.

Kopman William

Niet veel later wist kopman William Gijsen de stand weer gelijk te trekken. William verkeert in de vorm van zijn leven en dat moest zijn (nu nog) beduidend hoger geratede tegenstander weten ook. Een gelijk opgaande partij werd langzaam door William naar zijn hand gezet. Hij gaf de witte stukken van de tegenstander steeds minder mogelijkheden en niet veel later ging zijn tegenstander in tijdnood de fout in, waardoor William opnieuw een punt mocht bijschrijven. Van zo’n kopman word je als teamleider zeer gelukkig!

Messemaker kwam helaas opnieuw op voorsprong nadat Robert van Rekom aan bord 5 moest capituleren. Een interessante stelling vanuit de opening mondde uit in een ongebalanceerde stelling. Helaas bleken de twee stukken van de tegenstander beter samen te werken dan de toren en het handjevol pionnen van Robert, waardoor hij niets anders kon dan de koning omleggen.

Invalster Dana

Invalster Dana Verheij kwam vervolgens op het scorebord met een keurige remise aan bord 7. Een ietwat mislukte opening wist ze goed te keepen en uiteindelijk ontstonden er zelfs kansen op meer dan een remise. Uiteindelijk koos ze in wederzijdse tijdnood voor een half punt.

Dan resteren nog alle partijen met de witte stukken, die allemaal later klaar waren dan de zwartspelers. Allereerst kon Wim Pool aan bord 8 het niet bolwerken. Een interessante stelling met lopers op de gekste plekken mondde uit in een eindspel met een loperpaar voor de tegenstander tegen een toren en opnieuw, net als bij Robert, een handjevol pionnen. Ook hier bleek het loperpaar sterker. De vuistregel dat 2 stukken beter zijn dan een toren werd deze dag in De Havik maar weer eens bewezen.

Topscorer Marijn

Marijn den Hartog wist aan het tweede bord de wedstrijd weer spannend te maken. De supersub die inmiddels basisspeler is geworden speelde een partij zoals hij ze altijd speelt. Zijn tegenstander wist heel lang goed om te gaan met deze manier van spelen door heel dynamisch tegenspel te creëren, maar uiteindelijk ging hij toch in de fout. Dit liet Marijn niet ongestraft, waardoor hij zijn tegenstander tot opgave dwong. De kopmannen van het team gaven dus ijzersterk het goede voorbeeld.

Een knappe remise voor Arjan

Arjan van der Leij en Adrian Mensing waren nog bezig en zij hadden 1,5 bordpunt nodig voor een matchpunt. Helaas heeft dat er nooit echt in gezeten. Arjan speelde aan bord 4 tegen het andere kanon van Messemaker, een FM. Arjan hield de hele partij de stelling vakkundig dicht en nadat zijn tegenstander niet heel veel progressie kon boeken, koos deze ervoor in teambelang remise aan te bieden. Dit kon Arjan niet weigeren. Een knappe remise desalniettemin.

Adrian Mensing baalde aan bord 6 van de openingskeuze van de tegenstander. Hij investeerde veel tijd om een voordeel te behalen, maar dit lukte helaas niet. Zijn tegenstander wist af te wikkelen naar een iets beter eindspel. Uiteindelijk lukte het Adrian helaas niet om dit eindspel nog te keepen, waardoor hij de handdoek in de ring moest werpen. Hiermee kwam de eindstand op een 5-3 nederlaag.

Helaas nog geen matchpunten dus voor Sliedrecht 1, maar deze wedstrijd heeft het team zich tegen een titelkandidaat kranig verweerd. Er werd zelfs een mooie 2,5-1,5 overwinning geboekt aan de eerste 4 borden. Genoeg aanknopingspunten voor de komende wedstrijden. In oktober zal men in Leiden op jacht gaan naar de eerste matchpunten.

Dit bericht is geplaatst in Extern, KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie