Tweede team start met overtuigende winst

De trotse teamleider, Johan van de Griend

ROTTERDAM – Afgelopen zaterdag 17 september heeft het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht in klasse 4F van de KNSB-competitie de eerste wedstrijd gewonnen. Tegenstander was Shah Mata uit Rotterdam. Het werd een ruime overwinning met 6-2. Na de ongelukkige degradatie van vorig seizoen is het team van teamleider Johan van de Griend de race op eerherstel uitstekend begonnen. De teamleider doet zelf verslag van hoe de eerste zege tot stand kwam.

Op papier beloofde het een middag te worden met veel strijd op de meeste borden. Omdat het tweede team Dana Verheij moest afstaan aan het eerste speelden we met 1 invaller, namelijk Willem Kuiper. Ook Shah Mata moest een sterke speler missen. In hoeverre hun team daardoor  verzwakt was, is moeilijk te zeggen. Feit is wel dat Willem  aan bord 5 goed speelde en zijn tegenstandster onder druk zette. Wel moest Willem goed opletten, om allerlei klippen te omzeilen. 

Ondertussen had Jerry van Rekom aan bord 4 het eerste halve punt gescoord. In een moeilijke stelling koos hij voor de zekerheid van een half punt.  Zijn remiseaanbod werd geaccepteerd.

Luana speelde sterk en won fraai

Aan bord 7 kreeg Luana Mensing vanuit de opening goed spel. Toen haar tegenstander, vanwege een penning, een stuk cadeau gaf, was de eerste KNSB-overwinning voor Luana een feit! 

De volgende overwinning was voor Willem Kuiper, die zijn voordeel kon verzilveren tegen oud-lid Franka van Vlokhoven. Een 0.5 – 2.5 voorsprong dus.

Helaas kwam toen een tegenvaller, omdat aan bord 6  Hans Klein in voordelige stand een verkeerd stuk pakte om mee te zetten. Zijn tegenstander was er als de kippen bij om te eisen dat met dat stuk gespeeld moest worden. Hans was zo teleurgesteld dat hij direct opgaf (1,5-2,5).

Schrijver van dit verslag, Johan, schrok aan bord 8 in een goede stelling van een onverwachts kwaliteitsoffer van zijn tegenstander, gevolgd door een pionoffer. Zijn tegenstander dreigde daardoor met een sterke koningsaanval. Om deze aanval te pareren werd de kwaliteit terug geofferd. Het toreneindspel, dat ontstond, had bij goed spel van beide kanten remise moeten opleveren. Zoals het ging werd het toch winst voor Johan (1.5-3.5).

Aan bord 3 kon Meinte Smink een mooie koningsaanval opzetten. De dreigingen werden zo groot, dat zijn tegenstander tot opgave gedwongen werd(1.5-4.5).

Kopman Wim boekte een plusremise

De overwinning was voor Sliedrecht al een feit. Er waren toen nog twee partijen aan de gang. Aan de borden 1 en 2 waren Wim Hokken en Teunis den Rooijen bezig om ook een positief resultaat te boeken. Wim heeft aan bord 1 lang geprobeerd om een lopereindspel te winnen. Het lukte echter niet. Het werd een ‘plusremise’ (2-5). Toen was Teunis nog bezig. In een toreneindspel met 4 tegen 3 pionnen, dat theoretische remise is, heeft hij het lang geprobeerd. Uiteindelijk met succes, nadat zijn tegenstander overzag dat hij door torenruil direct remise kon bereiken, omdat zijn koning de oppositie kreeg. De einduitslag  Shah Mata 1 – Sliedrecht 2 werd 2-6.

Zo heeft het tweede team een belangrijke eerste stap gezet  om het verloren terrein, na degradatie in het vorig seizoen, direct door promotie naar de derde klasse te herwinnen. Het seizoen is echter nog maar net begonnen. ‘Parijs’ is nog ver!

Johan van de Griend

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 2. Bookmark de permalink.

Geef een reactie