Nieuw seizoen, nieuwe kansen…alleen niet tegen Overschie…

Al snel kopzorgen voor de nieuwe teamleider

SLIEDRECHT – Het eerste RSB-team van Schaakvereniging Sliedrecht kende een valse start in de eerste klasse B van de competitie van de Rotterdamse Schaakbond. Tegen favoriet Overschie (ook spelend in de 3e klasse van de KNSB) werd een kansloze 0,5-7,5 nederlaag geleden. De kersverse teamleider Peter van den Bergh debuteert met het volgende verslag.

Als nieuwe teamleider begin je fris aan je rol. Weliswaar wat veranderingen in de spelers ten opzichte van vorig jaar, maar met een vaste selectie van 10 spelers en een blik aan invallers ter beschikking moet dat wel goedkomen. Dus vol goede moed op naar de eerste wedstrijd.

Maar, de eerste uitdaging kwam al snel… Hoe noemen we dit team eigenlijk? Sliedrecht 1, Sliedrecht 3? Of Sliedrecht 4? Vroeger, voordat de KNSB begon met een nooit eindigende pilot met lagere klassen en zonder promotie/degradatie naar onderbonden, toen was er nog een duidelijke volgorde van teamnummers. Namelijk op speelsterkte.  Toen was het nog simpel. En vorig jaar waren we nog gewoon Sliedrecht 3. Maar nu hebben we voor het eerst ook een Sliedrecht 3 in de KNSB. Zijn wij dan Team 4 geworden? Maar ja is dat team sterker dan?  Misschien moeten we het maar uitvechten in een match. Alleen bij welke Sliedrecht 3 speelt Kees van der Does dan mee??
Gelukkig was dit vóór de wedstrijd het enige ‘probleem’. We hadden voldoende spelers en de opstelling maken ging bijna in één keer goed. Punten scoren bleek moeilijker.

We ontvingen thuis het team van Overschie 1. We verwachtten een sterk team en dat bleek ook.

Op bord 1 was ik zelf als eerste klaar. In de opening ging ik met zwart in op een pionoffer van wit. Objectief gezien prima voor zwart, maar wel een riskante keuze. Na een flinke (te snelle) misrekening verloor ik al kansloos een kwaliteit. Mijn tegenstander maakte het mooi uit. 1-0 achter helaas.

Johan redde de eer

Op 4 speelde Johan van de Griend. Ik heb het niet gevolgd, en dat was jammer! Want door de partij van Johan werd de eer gered en een complete nederlaag voorkomen. En dat nota bene tegen de sterkste speler van de tegenstander. Top, Johan!

Kees van der Does speelde tegen Albert Segers, die we de laatste tijd meer in Sliedrecht gezien hebben. Helaas voor Kees kon hij zijn winst in het OKD niet herhalen. Weer een punt naar Overschie.

Henk Prins op bord 8 offerde in de opening ergens een stuk, maar kreeg daar te weinig voor terug.

Simon zag de bui al hangen…

Frank Stoute speelde solide op bord 7 en het zag er behoorlijk gelijk uit. Helaas overzag hij in het eindspel een pionvork waardoor hij een stuk dacht te verliezen en opgaf.

Debutant Jeroen Brandsma kwam solide uit de opening, maar zijn tegenstander wist het initiatief over te nemen en richtte steeds meer stukken op de witte koning in het midden. Zeker met minder tijd was dat door Jeroen niet meer te houden.

Jerry van Rekom speelde op 2, miste ene goede kans in de opening en verloor vervolgens ergens een pion. Hij leek tegen het eind nog wel tegenkansen te krijgen, maar dat was meer schijn dan werkelijkheid.

Pieter Pons op 3 stond wat gedrongen en kreeg een aanval te verduren. Hij verdedigde taai zoals we gewend zijn, maar moest uiteindelijk als laatste van de avond capituleren.

Een zware nederlaag waarop weinig valt af te dingen. Volgende ronde weer nieuwe kansen voor Sliedrecht 3 of 4?!?

Dit bericht is geplaatst in RSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord