Sliedrecht 3 scoort eerste overwinning

Guus Geluk

KRUININGEN – In de tweede wedstrijd van het seizoen heeft Sliedrecht 3 de eerste overwinning behaald. In het altijd pittoreske Kruiningen werd met 6,5 – 1,5 gewonnen van De Zwarte Dame 2. Op papier was Sliedrecht de grote favoriet, een rol die het team met verve heeft vervuld.

Na een ongeschonden heenreis kon de match 13:00 stipt beginnen. Een korte tijd later begon er een belspelletje dat alleen maar verliezers kende. Al was de ringtone nog zo snel, de wedstrijdleider achterhaalde hem wel. Na dit incidentje keerde de rust gelukkig weer en kon men zich buigen over de stelling.

Tjerry was als eerste klaar. Hij wilde graag revanche nemen voor de vorige ronde en dat lukte hem. Hij speelde een aardige opening en lange tijd ging de stelling gelijk op, totdat zijn opponent plotsklaps misgreep. ‘Bedankt voor de les’, zei zijn sportieve tegenstander na de partij. Daar was geen woord van gelogen.

Twee matchpunten op een foto

Aan bord 3 speelde Joost ook een prima potje. De damevleugel werd dichtgezet, waarna hij de aanval over de koningsvleugel inzette. Zijn tegenstander kon geen tegenspel creeëren en verloor een stuk. De compensatie voor dit stuk was nergens te bekennen. 2-0

Debutant Maarten haalde zijn Konings-Indisch van stal en liet gelijk zien hoe dat werkt. Gas geven op de koningsvleugel en hopen dat de damevleugel niet bezwijkt. Aangezien zijn tegenstander op de damevleugel rustig aan deed, kon Maarten naar hartenlust aanvallen. De aanval sloeg door en daarmee scoorde hij bij zijn debuut een vol punt. Dat zie je graag als teamleider.

Bij Rik was de stelling op zijn zachts gezegd gecompliceerd. Hij stond actiever, maar stond achter in tijd en in materiaal. Na een remiseaanbod speelde Rik de beste zet: toestemming vragen aan de teamleider. Gezien de stand op de overige borden werd hij vrijgelaten in zijn keuze. De vrede werd getekend.

Daarna ontstond er een wedstrijd tussen uw verslaggever en Martijn. Beide spelers stonden zwaar gewonnen en wilden het matchpunt incasseren. Martijn had de beste papieren. Hij had zijn stelling rustig opgebouwd en een mooie aanval opgezet. Uiteindelijk moest zijn tegenstander zijn dame offeren om erger te voorkomen. Daarna weigerde hij een aantal zetten lang de beste zet te doen: opgeven. Toen hij dit wel deed, had uw verslaggever het matchpunt al binnen. In de opening ging de tegenstander veel te wild van start en verloor hij het centrum, de veiligheid van zijn koning en had hij een ontwikkelingsachterstand. Na 21 zetten was het gedaan.

De winst was dus al snel binnen. Alleen Yaro en Bert waren nog bezig. Bij Yaro ging het lange tijd ongeveer gelijk op. Voor de tijdscontrole was de partij in een eindspel beland, dat er remiseachtig uitzag. Toen gebeurde er iets wonderlijks. In tijdnood ging de tegenstander door zijn vlag, zonder dat hij recht had op extra tijd. Daarmee haalde Yaro een overwinning binnen met een aparte nasmaak, maar een 1 is een 1.

Kopman Bert was als laatste bezig. Hij kwam goed uit een chaotische opening. Na een schijnoffer had hij het centrum en het loperpaar. Na een aantal zetten waren deze voordelen echter als sneeuw voor de zon verdwenen. In het eindspel liep Bert een lange lijdensweg naar de gehate 0. De zwarte pionnenmeerderheid was niet meer te stoppen en geruisloos werd hij van het bord geschoven.

Dankzij deze mooie overwinning staat Sliedrecht 3 weer bovenaan. Het team heeft promotie helemaal zelf in de hand. Op naar de volgende overwinning!

Dit bericht is geplaatst in KNSB Sliedrecht 3. Bookmark de permalink.

Geef een reactie