Sliedrecht 1 boekt historische overwinning in de 2e klasse

Teamleider Robert

LEIDEN – Het eerste team heeft voor het eerst in haar historie een wedstrijd winnend afgesloten in de 2e klasse van de KNSB-competitie. In een bloedstollend spannende wedstrijd tegen Philidor Leiden 1 wist het team van teamleiders Jorik Klein en Robert van Rekom precies genoeg bordpunten te pakken om de twee matchpunten naar Sliedrecht mee te kunnen nemen. Dit is een erg knappe overwinning aangezien de gemiddelde teamrating van de tegenstander hoger lag dan de individuele rating van iedere speler van Sliedrecht 1.

Na de nipte nederlaag in de eerste ronde was er gematigd optimisme voor deze wedstrijd. Opnieuw wist men dat het een zware wedstrijd zou worden tegen een titelkandidaat. Philidor Leiden verscheen met een sterk, gebalanceerd team ten tonele. Het was dan ook een enorme opsteker en motiverende factor voor de spelers van het eerste team dat er al vlot een voorsprong op het bord stond. Jorik Klein won namelijk aan bord 7 al binnen 2 uur. Met de witte stukken koos hij ervoor om in de opening een alternatieve zetvolgorde te spelen. Hierop speelde zijn veel hoger geratede tegenstander a tempo een slechte zet, waardoor Jorik veel beter kwam te staan. Dit resulteerde vervolgens in een stuk voor 2 pionnen. De zwartspeler had er op dit moment weinig zin meer in en besloot niet hard te gaan verdedigen, waardoor hij niet veel later geruisloos mat werd gezet.

Ongeslagen kopman William

Vervolgens gebeurde er vrij lang niet veel. Verrassend genoeg werden er veel tijdsvoorsprongen op de klokken ontwikkeld, maar voor de rest was er vooral veel chaos op alle borden. Kopman William Gijsen was van deze groep het snelst klaar. Een klein foutje in de opening gaf hem iets minder spel dan gehoopt met de witte stukken. Uiteindelijk kon hij kiezen om met risico op winst te spelen of remise te maken. Na overleg met de teamleider opteerde hij voor het laatste.

Niet veel later werd de voorsprong uitgebreid door Adrian Mensing aan bord 6. Met de zwarte stukken had hij er, na het incasseren van zijn favoriete opening, een complete chaos van gemaakt. Gelukkig is Adrian in zulke stellingen op zijn best. Verschillende stukken werden geofferd en zijn tegenstander zag door de stukken het bord niet meer. Adrian wist hier knap gebruik van te maken en zette zijn tegenstander mat.

Helaas werd deze voorsprong weer kleiner door een nederlaag van Wim Pool aan bord 8. Zijn tegenstander had moeite met de opstelling van de zwarte stukken van Wim, maar uiteindelijk bleek het loperpaar van de tegenstander toch sterker dan het sterk gepositioneerde paard van Wim.

Niels Mijnster
Niels pakte een mooie remise

Niels Mijnster consolideerde de voorsprong door op sterke wijze remise spelen tegen het kanon van Philidor Leiden aan bord 3. Niels speelde een prima opening, ondanks het voorbereiden op de verkeerde persoon met dezelfde achternaam. Een langzame stelling resulteerde in een lastig toreneindspel. Blijkbaar had Niels zelfs nog een winstplan, maar dit was heel lastig. Zijn tegenstander wist vervolgens de enige juiste voortzetting te vinden, waardoor de partij in remise eindigde. Desalniettemin een heel sterk resultaat van Niels.

Er waren al 3 bordpunten binnen en er werd druk bekeken door de teamleiders en de overige spelers hoe er matchpunten binnengehaald konden worden. Marijn had een chaotische, maar ogenschijnlijk betere stelling, Arjan had 2 pionnen minder en Robert was net beter komen te staan na een lastig middenspel.

Robert van Rekom had aan bord 5 met de witte stukken enkele pionnen moeten inboeten. Rondom de tijdscontrole begon hij tegenspel te krijgen en leek hij zelfs beter te staan. Met 2 minuten op de klok tegen een kwartier besloten de teamleiders Robert en Jorik in samenspraak om remise aan te bieden. Dit moest de tegenstander wel aannemen. Er werd verwacht dat Marijn immers minimaal 1 matchpunt zou binnenhalen en misschien wel 2. Tot de grote schrik van de teamleiders was direct hierna echter exact het enige punt waarop Marijn verloren stond.

Matchwinner Marijn

Marijn den Hartog had aan het tweede bord sterk gespeeld met de zwarte stukken. De witspeler kreeg rond de tijdscontrole een grote kans op de winst, maar wist deze niet te vinden. Marijn sloeg daarop hard toe en wist dankzij het loperpaar perfect de dreigingen van de tegenstander te omzeilen. Zo wist hij de partij dus zelfs nog te winnen, waardoor de match ook direct gewonnen was.

Arjan van der Leij kon het even later niet meer bolwerken aan bord 4, nadat hij iets te enthousiast een pion naar voren had geschoven. Gelukkig maakte dat resultaat voor de match zelf niet meer uit. Er was immers een 4,5-3,5 overgebleven na een lange zit.

De afterparty in Leiden

Een prachtig resultaat voor het eerste team door te winnen van een titelkandidaat. Er gingen direct geluiden op dat het team zelf dan maar ineens een titelkandidaat zou zijn. Dat gaan we in november zien. Voor nu zal het vooral nog even nagenieten zijn. Het zal u dan ook niet verbazen dat het tot in de late uren rumoerig bleef in Leiden.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, KNSB Sliedrecht 1 met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie