In Memoriam Jack de Ruijter

Jack de Ruijter

Van Schaakvereniging PASCAL bereikte ons het volgende trieste nieuws van één van de grootste schaakvrienden van Schaakvereniging Sliedrecht:

Maandagmiddag 31 oktober 2022 bereikte ons het verdrietige bericht dat ons prominente lid Jack de Ruijter onverwacht  is overleden. Op zondag was hij niet in de kerk en een dag later ook niet op zijn werk. Dit was aanleiding om nader onderzoek te doen naar zijn afwezigheid. Hierbij is Jack levenloos in zijn bed aangetroffen. Bij de autopsie door de arts bleek Jack een natuurlijke dood gestorven. Hij is 64 jaar geworden. 

We verliezen in Jack een markant en trouw lid van onze vereniging. Jack liep in september 1980 bij schaakvereniging Papendrecht binnen en was meer dan 40 jaar lid van Papendrechtse schaakclub. Hij verzuimde alleen bij ziekte. Jack was een bijzonder mens. Hij kende zijn beperking, maar ging daar op een heel natuurlijke wijze mee om. Jack was innemend en geliefd bij een ieder. Altijd was hij betrokken op de andere leden en de schaakwereld in de regio. Bij Jack hoorde je de laatste nieuwtjes en altijd was hij een gezellige en geanimeerde gesprekspartner. Als je tijdens de clubavond binnenkwam was Jack meestal één van de eersten die je aansprak. Zeg, heb jij ook gehoord dat…?                                                   

Jack was een bijzondere schaker. Hij kon zijn eigen kwaliteiten op schaakgebied prima inschatten. Hij wist dat het clubkampioenschap er voor hem niet in zat, maar dat was voor hem geen enkel punt. Hij richtte zich op wat wel mogelijk was. Mooie en interessante schaakpartijen spelen tegen een tegenstander van ongeveer gelijke sterkte. Hij genoot van het schaken en had er plezier in om zijn tegenstander te slim af te zijn. Je moest hem vooral niet onderschatten, want juist dan was hij er als de kippen bij om te laten zien wat hij kon!

Hij koesterde winstpartijen tegen de sterkere schakers bij het snelschaken. Het maakte hem trots en blij! Zo’n mirakel werd vele jaren later graag door hem in herinnering geroepen. Jack speelde ook in teamverband en was apetrots op zijn eerste externe overwinning van dit nieuwe seizoen en nu dus ook laatste wedstrijd in de RSB-competitie. Hij had fraai gewonnen. Meerdere mensen werden naar het bord geroepen, zodat Jack kon laten zien hoe hij dit kunstje geflikt had. Mooi ook, dat hij zijn laatste interne schaakpartij vorige week heeft mogen winnen.

Jack met zijn grote vriend Jerry van Rekom

Jack was een graag geziene gast bij de schaakverenigingen in Sliedrecht en in Dordrecht. Vele jaren was hij deelnemer bij de toernooien daar en zo af en toe ging hij met een prijs naar huis. Ook onverwachte overwinningen op sterke spelers beschouwde Jack als een prijs! Tijdens dit soort gelegenheden was hij altijd zichzelf: Jack de Ruijter, de man die iedereen zonder terughoudendheid aansprak! Op onze club zette Jack zich in voor de jeugd. Op zijn eigen kenmerkende wijze probeerde hij de eerste stappers de eerste beginselen van het schaken bij te brengen. Dat was niet altijd gemakkelijk, maar hij deed het en zette zich er voor in. Jack wilde zijn bijdrage leveren. Zo was hij ook de man die alle schaakmaterialen controleerde. En tenslotte was hij ook de man van ons Oliebollentoernooi, Jack was daarvan animator en sponsor. Dat toernooi dopen we vandaag om tot het Jack de Ruijter Oliebollentoernooi. Het was volkomen terecht dat hij in 2011 lid van verdienste werd van de schaakclub. Een eervolle benoeming, die slechts voor een enkeling is weggelegd.

Jack de Ruijter is niet meer. Vanaf vandaag zal het op de clubavond van PASCAL anders zijn. We zullen zijn wekelijkse aanwezigheid gaan missen, maar denken met veel respect en waardering aan hem terug! 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie