Donderdagavond gambietavond

Luana speelde tegen een nieuw gambiet

SLIEDRECHT – De meesten van u zullen wel bekend zijn met de uitdrukking ‘dinsdag gehaktdag’. Schaakvereniging Sliedrecht liet donderdag 18 november een eigen variant zien: donderdagavond gambietavond. Verschillende spelers zochten hun heil in het offeren van een pion in de opening, in de hoop de tegenstander te overrompelen met een razendsnelle aanval.

Deze manier van spelen is vooral populair bij agressieve avonturiers en barhangers van het eerste uur. Wie met welk motief speelt, mag de lezer zelf uitzoeken.

Ferhat Erdogan toverde een koningsgambiet op het bord. Henri Hartog ging de uitdaging aan, en met succes. Hij weerlegde de aanval van zijn tegenstander en ging met het punt aan de haal.

Henk won in een spannende partij

Na eerdere successen haalde Maarten vol vertrouwen het Staunton gambiet tevoorschijn. Zijn tegenstander, Henk Prins, weet echter wel raad met tactisch ingewikkelde partijen. Na een simulatie van een potje dammen (slaan leek verplicht) had Henk de betere papieren voor de overwinning, die hij uiteindelijk over de streep trok.

In de feestcommissiepartij tussen Mark van Hulst en Jerry van Rekom kwam het Fromgambiet op het bord. Mark had geen zin in een ingewikkelde partij en sloeg het gambiet af. Uiteindelijk werd hij alsnog overspeeld door Jerry.

Aan kop liet Arjan van der Leij zien hoe men het beste met een gambiet kan omgaan. Dana Verheij wilde hem verassen in het Middengambiet. Arjan accepteerde de pion en ontwikkelde vervolgens zijn stukken. Zijn degelijk opgebouwde stelling wist de activiteit van de witte stukken van Dana te overleven. Op een gegeven moment kon Arjan zijn materiaalvoordeel verder opbouwen. Dana ging tot het uiterste, maar moest toezien hoe haar koning werd matgezet.

Ook Rik Versteeg deed mee aan de gambietavond, zij het door er zijn eigen draai aan te geven. Na ongeveer tien zetten speelde hij een nieuwe variant, het stukgambiet. Dat dit tegen Luana niet resulteerde in het gewenste resultaat, maar in een verliespartij, zal voor deze keer met de mantel der liefde bedekt worden.

Michiel, lachend naar de winst

Er waren ook spelers die niet meededen aan de thema-avond. Zo pakte Michiel van den Berg weer een punt, deze keer tegen Cees Moes. Khaled Klib en Remon Wismeyer speelden allebei met het mes tussen de tanden. Dat de partij in een gelijkspel eindigde, kan een wonder genoemd worden. Robert van Rekom haalde zijn geliefde Fantasyvariant weer van stal, met resultaat. Hij won van Tim Schakel.

Wim Pool en William Gijsen houden allebei zicht op plek één. Wim won van Johan van de Griend, die van een winstpoging een verliespoging maakte. William profiteerde van het te kalme spel van Joost Stoker.

Uw verslaggever probeerde ijzer met handen te breken. Dat lukte uiteraard niet. Teunis den Rooijen pakte in het (verre) eindspel de winst.

Aanstaande donderdag wordt de 12e ronde van de interne competitie gespeeld.

Dit bericht is geplaatst in Weekverslag senioren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie