Sliedrecht 1 verliest onnodig in Nieuw-Beijerland

Topscorer Marijn staat op 4 uit 4!

NIEUW-BEIJERLAND – Het eerste team heeft onnodig schade opgelopen in de strijd om handhaving. In Nieuw-Beijerland werd een nipte nederlaag geleden tegen Rokado 1. Het team van teamleiders Jorik Klein en Robert van Rekom startte goed, maar verloor vervolgens onnodig toen enkele goede stellingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Aangezien dit seizoen 3 teams degraderen uit de 2e klasse moet er de komende wedstrijden weer gescoord worden om ook volgend jaar in de 2e klasse uit te komen.

Na een goede start van het seizoen, stond er op 26 november een belangrijke wedstrijd op het programma. Eigenlijk moest er toch wel minimaal een matchpunt worden gescoord tegen Rokado 1. Iets na 13 uur startte de wedstrijdleider de klokken in een fijne speelzaal. Er was veel ruimte tussen de borden, hetgeen deed denken aan de tijd in de Lockhorst.

Niels Mijnster
Niels was uitstekend in vorm

Deze ambiance deed Niels Mijnster goed. Met zwart speelde hij aan bord 4 een uitstekende partij tegen een sterke tegenstander. Een voorbeeldpartij volgde, waarin Niels sterk de tegenstander met zwaktes opzadelde, hetgeen uiteindelijk leidde tot een stuk extra en een voorsprong voor het team. Teamleider Jorik kreeg direct flashbacks naar een teleurstellende wedstrijd van vorig seizoen in Capelle, waarin Niels ook als eerste overtuigend wist te winnen. In die wedstrijd volgden echter veel nullen voor de rest van het team.

Dat ging deze wedstrijd in ieder geval beter. Topscorer Marijn den Hartog wist namelijk zijn 100% score te behouden door aanvallend te winnen van zijn tegenstander aan bord 3. Helemaal soepel en correct was het niet, maar het was duidelijk dat Marijn de stelling beter begreep dan zijn tegenstander. Hiermee heeft Marijn inmiddels de fantastische score van 7,5 uit 8 in ons eerste team. al doet dat ene halfje daardoor wel met de ronde meer pijn.

Een 2-0 voorsprong dus en dan lijkt het alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Helaas zag het er op enkele andere borden, voornamelijk op de staartborden, een stuk minder rooskleurig uit. Rokado wist vlak na de overwinning van Marijn gelijk terug te slaan door aan bord 6 te winnen. Wim Pool had met de zwarte stukken na een lastige opening een chaotische stelling op het bord. Hij bleek een goede kans gemist te hebben. Hierna kon hij het helaas niet meer bolwerken en moest hij capituleren. Op dat moment zag het er ook niet best uit bij Jorik en Arjan en ging het ook mis op de topborden.

William blijft scoren

Maar eerst wist William Gijsen het gouden middenrif (3 uit 3!) te completeren door ook te winnen van zijn sterke tegenstander. William speelde, misschien wel dankzij de vaderlijke support, heel aanvallend en drukte zijn tegenstander helemaal naar achteren. Toch was de winnende zet niet makkelijk, waardoor hij uiteindelijk in het eindspel opnieuw de partij moest winnen. Dit lukte hem op grootmeesterlijke wijze door de vrijpionnen van de tegenstander perfect in toom te houden. De compleet mislukte opening, waarbij onze grote vriend Stockfisch al -4 aangaf, zullen we William daarom maar gauw vergeven.

Bij deze 3-1 voorsprong bij de tijdscontrole stokte de motor definitief. Allereerst verloor Jorik Klein aan bord 7 jammerlijk. Te opportunistisch spel in een gelijke stelling leverde hem een een enorm passieve stelling op met veel verloren tempi. In tijdnood, spelend op increment, werd Jorik wakker en leek hij het droog te houden. Echter, eenmaal met een halfuur extra ging het weer helemaal mis. Een stelling met een kwaliteit meer tegen 2 pionnen, besloot Jorik vanwege de matchsituatie niet te keepen, maar juist te proberen te winnen. Dit was echter niet het juiste plan en hij werd zelf spoedig matgezet.

Niet veel later moest ook de andere teamleider Robert van Rekom opgeven. Geposteerd aan bord 2 kreeg hij te maken met een erg sterke invaller. Deze titelhouder speelde positioneel heel sterk en ondanks sterk spel van Robert, ging het in tijdnood toch fout. Boze tongen beweren dat Robert ook nog is omgekocht tijdens de partij, want wat deed dat briefje van 5 euro van de tegenstander nou toch ineens op de tafel?!

Kopman Adrian

Ook Adrian Mensing kon het niet bolwerken aan bord 1. Na een succesvolle opening met de witte stukken had hij een mooie tijdsvoorsprong opgebouwd. Deze verdween echter wel weer toen de tegenstander een vrije d- pion kreeg. Een reeks zetten later vond Adrian zich in een redelijk gelijke stelling. Direct daarop ging het echter helaas mis en werd er afgewikkeld naar een verloren eindspel. Hierdoor kwam Rokado op een 4-3 voorsprong.

Helaas was het vrij duidelijk dat Arjan van der Leij aan bord 8 niet meer voor het gelijkspel kon zorgen, aangezien hij zich in een eindspel met een pion minder bevond. Daarnaast was zijn pionnenstructuur een ruïne. Overigens had hij daarvoor overwegend goed gestaan. Eigenlijk had niemand meer hoop op een resultaat, behalve Arjan dan. Uiteindelijk kreeg Arjan het gelijk, dankzij een knap staaltje verdedigen. Hiermee eindigde de wedstrijd in een 4,5-3,5 nederlaag. Erg onnodig, maar wel weer aanknopingspunten voor de aankomende wedstrijden.

In Rotterdam, onder het genot van een hapje en een drankje, werd nog uitvoerig besproken hoe het allemaal anders had kunnen lopen, maar dat maakt allemaal niet meer uit. Volgende wedstrijd staan we er weer. Op naar 17 december!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, KNSB Sliedrecht 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie