Eerste viertal blijft koploper!

Rik bezorgt het winnende punt

HI AMBACHT – Op de laatste dag van januari mocht het eerste viertal aantreden in de RSB competitie tegen HI Ambacht V1.  Het hele team is compleet, de stemming zit er goed in en kijken we naar de ranglijst dan staat het eerste viertal van Sliedrecht fier bovenaan.

Om 20.00 uur werd gestart op de mooie locatie in HI Ambacht. Vier borden waarin schakers zich blind staren op zoek naar de winnende zet óf op zijn minst een zet waarmee niet direct wordt verloren. Op papier heeft Sliedrecht een lagere rating, maar met dit team weet je het maar nooit.

Ruim voor aanvang van de wedstrijd was de opstelling bedacht door de teamleider. Gezien de lagere rating van het team moest een tactische opstelling worden gekozen. Zo nam Johan Gijsen plaats aan bord 1, Simon Kadijk strategisch op bord 2 (wie herinnert zich niet zijn winst in de vorige wedstrijd van de RSB) en Rik Versteeg en Rien Lodder gebroederlijk naast elkaar – ondanks het commentaar van beiden -.

Direct na het indrukken van de klokken valt op dat Rik al na enkele zetten laat zien waarom hij de topscoorder is van dit team. Hij slaat snel in met zijn witte dame op de zevende lijn van de tegenstander. Die kan niet anders dan ingewikkeld afruilen (of torenverlies) met twee pionnen verlies. Een mooi begin en terecht verdiend. Vooraf had de teamleider al een +1 ingevuld bij Rik, hij lijkt prima met deze druk te kunnen omgaan.

Johan schrijft een knap remise-punt bij!

De overige stellingen lijken solide. Johan speelt tegen een speler met een rating van meer als 450 punten. Toch lijkt ook deze stelling er goed uit te zien. Wat heet…. Johan heeft zelfs al vroeg (kort) gerokeerd. Helaas krijgt hij nu wel een oprukkende g,- en h-pion om zijn oren terwijl zijn tegenstander nog niet heeft gerokeerd. Kan hij de druk weerstaan?

Ook Rien voelt de druk om te scoren. Na zijn uitstekende resultaat in Rotterdam ligt de lat opnieuw hoog. De stelling ontwikkelt zich volgens plan, maar nadat nagenoeg alle stukken worden afgeruild binnen de minuut blijft een remise-achtige stelling over. Op papier een prima resultaat tegen een gelijkwaardige tegenstander, echter gezien de sterke topborden van HI Ambacht speelt Rien (ondanks remise aanbod van de tegenstander) door. Hopend op een doorbraak, óf meer duidelijkheid op de andere borden.

Simon pakt een mooi halfje onder toeziend oog van super-supporter Teunis

Op bord 2 speelt Simon een prachtige partij. Met zwart lijkt hij een pion te verliezen doordat hij te laat heeft gerokeerd. Middels een tussenschaakje weet zijn tegenstander de a-pion op te rapen met de dame. Wat niemand (Simon uitgezonder) zich realiseert is dat hij met dit dubieuze ‘Kadijk-Gambiet’ goed tegenspel krijgt. Na een rokade worden de stukken van de tegenstander opgejaagd wat lijdt tot een dubbelpion en mooie aanvalslijnen. Aan Simon is gevraagd om dit ‘Kadijk-Gambiet’ als verplichte lesstof uit te werken bij de senioren.

Na verloop van tijd zien we dat het bij Rien langzaam maar zeker bergafwaarts gaat. Van een dikke plus-remise lijkt zijn stelling te verzanden in een moeizame remise. Gezien de stand op de andere borden biedt hij zelf remise aan, maar dit wordt afgeslagen. Houdt hij het vol?

Ook Johan is bezig met remise, maar dan wil hij het zelf aanbieden op bord 1. In een gecompliceerde stelling is het maar de vraag of hij stand kan houden. Met een slinks paard gaat hij vol op de aanval in de stelling van de tegenstander. Meerdere trucjes zitten verstopt in deze aanval, maar alles wordt helaas doorzien en de aanval loopt zich vast.  Tot dat moment is nog geen enkel stuk geslagen, zelfs het kleinste pionnetje staat nog op het bord als de tegenstander graag het remise aanbod aanneemt. Het eerste halve punt is binnen! En op een manier waarop vele topschakers jaloers zijn, een ingewikkelde stelling, geen enkel stuk geslagen en knap een half punt scoren voor je team. Vakwerk! HIA – Sliedrecht: 0,5 – 0,5

Rien heeft bij aanvang net zoveel punten als bij afloop: 1/2

Nadat Rien zich keurig verdedigt in zijn stelling lijkt de moed (en enthousiasme) bij zijn tegenstander te verdampen. De tegenstander biedt remise aan, tenminste… daar lijkt het op. Een aantal keren moet Rien het vragen; maar dan blijkt het aanbod toch écht gedaan te zijn. Gezien de stellingen op de nog resterende borden en het halve punt van Johan wordt dit punt graag aangenomen. HIA – Sliedrecht: 1 – 1

Juist als het spannend wordt dan is Sliedrecht als vereniging op zijn best. In een van de uithoeken van de RSB competitie word je ook als V1 gewoon gesteund wanneer nodig. Wanneer de nood het hoogst is, komt Teunis den Rooijen het team aanmoedigen op het belangrijke moment. Zijn spandoeken blijven helaas in de auto, maar met de “vuvuzela” in de aanslag (onder zijn jas verstopt) ondersteunt hij het team. Wat een bemoediging voor het team, top!

Simon heeft een ingewikkeld eindspel gecreëerd met een pion meer. Het ziet er flink ingewikkeld uit waarbij er ongetwijfeld winstkansen verstopt zijn. De computer zal vast via ingewikkelde constructies de overwinning weten te behalen, de aanwezigen in ieder geval niet. In overleg besluit hij remise te accepteren tegen een hoger geklasseerde speler en is zeker niet ontevreden. Gezien de ontwikkeling bij Rik lijkt dit een hele goede keuze voor het team. HIA – Sliedrecht: 1,5 – 1,5

Rik schuift naar de overwinning van de avond

Dan komt het aan op bord 3. Rik is hier strategisch neergezet om de overwinning binnen te hengelen. Via zijn twee pionnen voorsprong in het begin weet hij deze lijn door te zetten tot het verre eindspel. In het eindspel weet Rik een dame te halen (met twee pionnen) tegen twee pionnen voor de tegenstander. Toch weet de tegenstander van geen ophouden, heeft hij ‘pat’ gezien? Angst voor het vallen van de vlag is er niet, er staat nog ruim 30 minuten op de klok. Mogelijk krijgt hij betaald per speelminuut. Hoe dan ook, Rik trekt zich er niets van aan en speelt keurig de stelling uit en zet zijn tegenstander mat. HIA – Sliedrecht: 1,5 – 2,5

Na deze overwinning in Ambacht staat Sliedrecht – als een van de laagst geklasseerde teams op rating – fier bovenaan. Dit kan geen toeval zijn! Het talent barst uit het team, superlatieven schieten tekort en winst voelt altijd goed.

Arco van Houwelingen

Dit bericht is geplaatst in Extern, RSB Viertal 1. Bookmark de permalink.

Geef een reactie