Zweten geblazen tijdens 2e ronde OKD

Topdrukte in De Havik

SLIEDRECHT – Op donderdagavond 23 mei 2024 werd de tweede ronde van het OKD gespeeld. Er werd geschaakt aan maar liefst 33 borden, aan twee borden meer dan in de eerste ronde. Slechts vijf personen hadden een bye opgenomen, omdat ze niet konden komen. Volle bak dus en er werd flink gezweet (gezweten zeggen de meeste Sliedrechters) en dat kon je hier en daar ook ruiken!

Speelsysteem

Op dit 17de OKD, het Open Kampioenschap Schaken van de Drechtstreek, wordt er voor het eerst gespeeld volgens het Versnelde Zwitserse systeem. Voorheen werd er gespeeld volgens het gewone Zwitserse systeem. Dan speelde de op papier sterkste spelers in de eerste ronde tegen de op papier zwakkere spelers. Sterk en zwak op basis van je rating. Dus bij 70 spelers nummer 1 tegen nummer 36, nummer 2 tegen nummer 37, enzovoorts. In de 2de ronde gebeurde dan hetzelfde met de winnaars van de eerste ronde tegen elkaar, de remisespelers tegen elkaar en de verliezers tegen elkaar. Op zich een eerlijk systeem, maar dat betekende wel, dat de uiteindelijke winnaar sowieso de eerste 2 rondes niet tegen een heel sterke tegenstander speelde. Dat is dit jaar dus anders!

Versneld

Het is nu gewijzigd. Zoals de naam aangeeft, nog steeds Zwitsers, maar nu versneld. Je ziet dat heel mooi in de lijst van deze 2de ronde. Bovenin de lijst zie je winnaars tegen elkaar spelen en onderaan in de lijst verliezers. En de mensen met een halve punt (vorige keer remise of een bye) speelden tegen elkaar.  Maar dan zie je ook, dat aan de borden 8 tot en met 19 een winnaar van de eerste ronde speelt tegen een verliezer van de eerste ronde. En dan is de indeling zo gemaakt, dat de verliezer van vorige week nu iemand treft met een wat lagere rating. Grote kans dus dat die dan deze keer wel zou winnen. En dat gebeurde ook aan de eerste 14 borden! Daar won de persoon met de hoogste rating.

Remise

Evert stuntte bijna tegen Jeroen

Een halve uitzondering was er aan bord 10. Daar vergaloppeerde Evert Bekebrede zich op het laatst met zijn paard tegen Jeroen Brandsma. Was het tijdnood? In elk geval stond Jeroen 2 pionnen achter in een eindspel met zware stukken. Evert had toen nog 6 pionnen en Jeroen slechts 4. Maar toen was Evert dus even te snel. Op een gegeven moment had Jeroen zelfs 1 pion meer. Evert dacht echter: ik ga mijn d-pion laten promoveren. Toen zag Jeroen zich gedwongen om maar schaak te blijven geven en kwamen ze na 49 zetten remise overeen.

Vertraging

Rick staat bij de koplopers

Rick Stuij was aan bord 15 tegen Johan Steenbergen dus de eerste uitzondering. Hij wist met een lagere rating toch te winnen. Hij is dus nu één van de personen die 2 punten heeft, terwijl iemand als Arjan van der Leij met een rating boven de 2.000 nog maar 1 punt heeft. De eerste ronde had Arjan namelijk een bye opgenomen en daarvoor een ½ punt ontvangen en nu weer een ½ punt vanwege een remise Martijn Stoker. Rick vreest dus, dat hij nu door het versnelde Zwitsers in de vertraging komt (zo vertelde hij mij), want hij heeft nu al 2 punten en sterkere spelers als Arjan en Martijn hebben nog maar 1 punt. Uiteindelijk maakt Zwitsers of versneld Zwitsers dus niet uit, maar je speelt nu meer tegen tegenstanders die bij je sterkte passen. Dat geeft de meesten een beter gevoel en het wordt als sportiever ervaren. Versneld tegen een tegenstander van je eigen sterkte dus.

Pionneneindspelen

Bij een pionneneindspel moet je goed opletten. Zo zag je dat Tim Schakel aan bord 5 zijn tijd nodig had tegen Johan van de Griend. Ze hadden allebei nog 5 pionnen. Maar Tim had nog een toren en Johan ‘slechts’ een loper. En dan is het helemaal opletten. En ook Johan had niet veel tijd meer. Ja; en een loper kan pionnen op de plaatsen met de ‘verkeerde’ kleur niet dekken. Toch zag Tim zich gedwongen om zijn toren tegen Johans loper af te ruilen. Maar hij had toen wel zijn koning op de goede plaats staan waardoor hij een pion zou kunnen laten promoveren. Dat zag Johan ook en toen gaf hij na 45 zetten op.

Xander speelde het eindspel sterk

Een heel ander pionneneindspel zag je aan bord 11. Daar speelde Bert van Hees met wit tegen Xander Prijs. Pas na de 61ste zet werd duidelijk wie er had gewonnen. Op een gegeven moment hadden ze allebei nog 4 pionnen. Maar Bert had daarbij nog een toren en Xander had nog 2 paarden. En hoe gaat dat dan? Met 2 paarden op het eind kun je niet winnen, met 1 toren gemakkelijk. Dus welke afruilmogelijkheden heb je dan? Welke pion moet je overhouden? Aan welke kant van het bord moet je staan met je paarden? En dan gaat de tijd meespelen, want Bert had op een gegeven moment nog maar 37 seconden op zijn klok, terwijl Xander nog ruim een kwartier had. Xander heeft dus met zijn paarden en pionnen gewonnen, want ja, dan zie je na een schaakje een paardenvorkje gauw over het hoofd. En dan is het na 61 zetten gedaan.

Simon Kadijk

Dit bericht is geplaatst in OKD 2024. Bookmark de permalink.

Geef een reactie