Reliëf in OKD

SLIEDRECHT – Ook in de 3de ronde van het Open Kampioenschap Drechtsteden, het OKD is er weer flink gescoord. Deze keer werd er maar aan 28 borden gespeeld. Tien mensen hadden een bye opgenomen. Bij de uitslagen zie je wel 30 borden staan, maar op het laatst waren er twee afmeldingen. Flink gescoord dus, want in deze ronde zijn er slechts vijf partijen geëindigd in remise.

De wedstrijdleiding heeft afgelopen week de grenzen voor de groepen A, B en C vastgesteld. In elke groep zijn geldprijzen en prijzen in natura te verdienen. De verdeling is als volgt:

Groep A: rating > 1800

Groep B: rating tussen 1650 en 1800

Groep C: rating < 1650.

Groep B doet het goed

Rick Stuij was niet te stuijten! Hij was na 2 ronden de enige speler in groep B met 2 punten en mocht dus aantreden aan bord 5. Hij speelde met zwart. Het ging redelijk gelijk op en toen opeens speelde Rick zijn Dame naar g5. Zo besliste hij, dat de aandacht naar de koningsvleugel ging. Ook speelde hij zijn h-pion naar voren. Het leek wel alles of niets. Maar dat werd het niet. Hij kwam met Mattias Stok remise overeen. Rick was als 45ste ingedeeld, maar staat nu dus op plaats 6 en is nu de enige in groep B met 2½ punten! De vraag is natuurlijk of hij dat vast kan houden, want nu hebben er maar liefst zeven personen in groep B 2 punten. Hij zal in de 4de ronde een sterke tegenspeler krijgen. Bijvoorbeeld een speler uit groep A die nog maar 1 of 1½ punt heeft. We zijn benieuwd hoe het versnelde Zwitserse systeem dat aanpakt.

Groep C scoort ook

Naar groep C moet je op een bijzondere manier kijken. Daarin zitten dus de mensen met een rating lager dan 1650, maar ook mensen zonder rating of zo je wil met een rating van 0. Hier hebben vijf personen 2 punten behaald en daarvan staat Marcel Klein bovenaan.  Maar dat heeft hij vooral te danken aan zijn 2 bye’s en niet door sterk te schaken. Met andere woorden het zijn vooral de mensen zonder rating die deze groep aanvoeren. In dit geval vier personen. En voor zulke mensen is het OKD ook bedoeld. Ook al heb je geen rating of ben je geen lid van een schaakclub, dan kun je toch volledig meedoen met het OKD en … prijzen winnen!

3x Bord 3

Oscar Koppenens zat voor de 3de maal achter bord 3 en hij heeft weer gewonnen! Hij staat als hoogste op de lijst van degenen die geen lid zijn van de Sliedrechtse schaakvereniging en hij wist met wit Wim Hokkens Dame klem te zetten. Vervolgens offerde hij een paard om de Wims Dame te kunnen pakken. Wim kwam goed weg door ondertussen Oscars Dame aan te vallen, maar Oscar kwam er beter uit en kwam zelfs 3 pionnen voor te staan. Maar hoe krijg je die naar voren en wat doe je ertegen als Wim je schaakzet en dwingt om een toren af te ruilen? Wim wist knap zijn pionnen terug te winnen en op het eind hadden beiden nog een koning en 2 pionnen. Maar het werd toch geen remise voor Hokken. Want Oscar had de pionnen op de g-lijn en de h-lijn en Wim moest het doen met een dubbelpion op de f-lijn.

Pionneneindspel?

Noem je dat nou een pionneneindspel of een toreneindspel? Ik bedoel als Joost Stoker aan bord 13 met zwart aan het eind nog steeds 8 pionnen heeft en ze staan ook allemaal op wit. En dan heeft hij ook nog een Dame en 2 Torens. Dana Verheij had veel minder pionnen en slechts 1 Toren, maar wel 2 Lopers. Je kunt ook zeggen, dat Joost teveel pionnen had, want hij kon niet uit de weg met zijn torens en die lopers van Dana plaatste ze strategisch op het midden van het bord. Joost kon niet doorbreken met zijn pionnen en Dana gebruikte veel tijd. Uiteindelijk ruilde ze –met nauwelijks nog tijd op de klok- een loper tegen een pion en toen moest Joost wel opgeven, want hij stond helemaal klem en zou mat gaan.

Arjan stijgt uiteindelijk

Arjan van der Leij stijgt. In de eerste ronde had hij een bye opgenomen en kwam toen op plaats 29. In de 2de ronde behaalde hij slechts een remise tegen Martijn Stoker en kwam daarmee op plaats 19 en toen had hij 1 punt. En nu in de derde ronde speelde hij aan bord 12 tegen Xander Prijs. Dat werd uiteindelijk prijs voor Arjan.  Uiteindelijk, want de partij aan bord 12 duurde het langst. In het middenspel stonden er erg veel stukken op het bord en Arjan had duidelijk zijn pionnen verder naar voren. Voor mijn gevoel kon Xander daardoor minder met zijn lopers doen, maar dat was volgens henzelf niet het geval. Hoe dan ook; uiteindelijk wist Arjan weer te stijgen. Wie wordt zijn volgende tegenstander en stijgt hij dan verder?

Simon Kadijk

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, OKD, OKD 2024. Bookmark de permalink.

Geef een reactie