Verslag Alblasserwaard toernooi senioren 2015

SLIEDRECHT – De finale van het 35e Alblasserwaardtoernooi was een exacte kopie van de strijd van vorig jaar. Mark Timmermans en Jan Jaap Janse streden als winnaars van de hoofdgroepen om de toernooiwinst en net als vorig jaar bleek Dordtenaar Mark Timmermans de sterkste. Mark mocht dus voor de tweede keer op rij de wisselbeker in ontvangst nemen.

Ondanks de concurrentie van vele ander lokale en landelijke toernooien waren er toch nog 48 schakers naar Sliedrecht getogen en daar mag de organisatie best blij mee zijn. In 6 groepen van 8 kon de strijd op de 64 velden worden aangegaan.

DSC09101

De finalepartij

Zoals vermeld wonnen Mark Timmermans en Jan Jaap Janse hun hoofdgroep, waarbij Timmermans nog de nodige moeite had om Arjan van der Leij van Messemaker 1847 van het lijf te

houden. Met slechts een halfje achterstand werd Van der Leij uiteindelijk keurig tweede.

Jan Jaap Janse had een iets ruimere marge en bleef de nummer 2 in zijn groep, Rik de Wilde, maar liefst 2 punten voor.

In de 1e groep werd Atze Metz van SV Rijswijk eerste met maar een half punt voorsprong op Adri Timmermans. In deze groep was het tot de laatste minuut spannend.

Groep 1: Kees van 't Hoff vs Jan Sulman

Groep 1: Kees van ’t Hoff vs Jan Sulman

De 2e groep werd een prooi voor Sliedrechter Martijn Stoker, die met 5,5 punt concurrent Henk Prins ook maar een halfje voorbleef.

Groep 2: Winnaar Martijn Stoker tegen Johan Knijff

Groep 2: Winnaar Martijn Stoker tegen Johan Knijff

Ab Scheel wist tussen het fotograferen door ook nog een goede partij schaak neer te zetten en wist groep 3 met maar liefst 6 uit 7 te winnen en ook hier met slechts een halfje voor op de nummer 2, Jurgen de Haan.

Ab Scheel: ongenaakbaar in groep 3

Ab Scheel: ongenaakbaar in groep 3

De ‘huisschakersgroep’ werd gewonnen door Karel de Kok, de oudste deelnemer van het toernooi. Hij scoorde ook 6 uit 7 en had 100% winst kunnen halen indien hij zijn laatste tegenstander niet heel ridderlijk het punt had gegeven.

Karel de Kok op weg naar winst tegen Jack de Ruijter

Karel de Kok op weg naar winst tegen Jack de Ruijter

Na het toernooi kon iedereen traditioneel een prijs uitzoeken en mocht toernooidirecteur Mark van Hulst de wisselbeker uitreiken aan kampioen Mark Timmermans.

Kampioen 2015: Mark Timmermans

Kampioen 2015: Mark Timmermans

 

 

 

 

 

Ook dit jaar had internationaal probleemmeester Henk Prins weer een mooie 2-zet gecomponeerd, die door de meeste deelnemers goed werd opgelost.

Het probleem: wit geeft mat in 2:

probleem 2105

Verleiding                            Oplossing
1.  Td3? dreigt 2. e3 #        1. Dd3! dreigt 2. e3 #
1. …e3 2. Pxb3 #                1. …e3 2. Pc4 #
1. …exd3 2. e4 #                1. …exd3 2. e4 #
1. …Dxa2 2. Pxe4 #           1. …Dxa2 2. Dxc2 #
1. …c1P 2. Dxc1 #              1. …c1P 2. Txc1 #
maar 1. …Le8!                    1. …Le8 2. Pxe4 #
1. …Df7/Dg8 2. Dxc2 #.

Henk trok uit de goede oplossingen 3 winnaars die elk een extra prijs kregen. De winnaars waren Jan Willem Kraaijeveld, Lemmy Schakel en Jerry van Rekom.

Prijswinnaars Probleemoplossing

Prijswinnaars Probleemoplossing

De organisatie kan weer terugkijken op een succesvol toernooi en heeft voor volgend jaar reeds een datum geprikt voor de 36e editie.  Zo kan iedereen 9 april 2016 al vrijhouden en ook dan rekent men weer op een grote opkomst.

Klik hier voor foto-impressie van Ab Scheel..
Klik hier voor foto-impressie Tom van Bokhoven.

Geef een antwoord